Ahlak By: yagmur_7-c Date: 09 Haziran 2015, 21:30:07
AhlâkKen’an-er Rifai, “Din nedir?” sualini “din ahlâkdýr” diye cevaplandýrmýþ “Niçin þaþýyorsun? Resûllûllah da her dinin bir ahlâký vardýr, müslümanlýðýn ahlâký ise haya ve edebdir diyor” diye ilâve etmiþti. Ayný suali müslümanlýða muarýz bir kimse Hazret-i Muhammed’e sorduðu zaman o da “din güzel ahlâkdýr” diye cevaplandýrmýþtý. Ahlak dinin temelidir. Velhasýl Ken’an-er Rifai’ye göre din güzel ahlaktýr.
*
_Mekarim-i ahlak, ahlak güzelliði nedir?
_”Ýnsanlarýn, Cenab-ý Hakk’ýn sýfatlarýyla sýfatlanmalarý lazýmdýr. Mekarim-i ahlak, insana izzet ve þeref getiren ahlak demektir. Yaratýlýþtan gaye mekarim-i ahlaktýr. Onun için Resûlullah Efendimiz: Ben mekarim-i ahlaký tamamlamaya ve yaymaya gönderildim,buyuruyor.
Demek oluyor ki, Ýslamiyette ahlaka kýymet pek büyüktür. Allah indinde en þerefliniz müttaki olanýnýz, yani günahtan sakýnanýnýz, takva sahibi olanýnýzdýr, buyurulmasýndan maksat, mekarim-i ahlaka sahip olmak demektir.
Mekarim-i ahlaka sahip olmayan bir fert de bir cemiyet de yýkýlmaya yüz tutmuþ demektir.
Mekarim-i ahlakýn bir baþý bir de sonu vardýr. Baþý, niyet selametidir. Niyet selametinin felsefi ifadesi, fayda ve zarar endiþelerini þahsi endiþelere hasretmeyip, baþkalarýna da tahsis etmeye de mühim bir hisse çýkarmaktýr. Onun için hayrý yalnýz kendine istemek, niyet selameti deðildir. Resûlullah Efendimizin buyurduðu gibi: Kendiniz için istediðiniz bir iyiliði, diðer mümin kardeþleriniz için de istemek gerek. Bunu yapmayan kamil mümin olamaz.
Fiil selametine gelince, fiil selameti, niyet selametinin dýþ tezahürü ve fiili neticesidir. Onun için yalnýz niyet selametinde kalmayýp bunu fiile geçirmek, tatbik sahasýna koymak lazýmdýr. Resûlullah Efendimizin buyurduðu gibi: Ýnsanýn hayýrlýsý insanlara hayrý dokunandýr, insanýn þerlisi insana þerri dokunandýr. Mekarim-i ahlak sahibi olmayan kimse her ne kadar insan kisvesine bürünmüþse de insan deðeri taþýmaz.
Gerek bir ferde gerek bir cemiyete nizam veren, ahlak kanunudur. Mükafat ve mes’ûliyet fikri de bu kanunu teyit eder.
Mes’ûliyet fikri nedir? Ahlaki vazife ve vecibeler ifa olunduðu takdirde, gerek vicdan gerek Allah huzurunda mes’ul olmak endiþesidir (yani her mesul olduðumuzu zannettiðimiz kiþide aslýnda Allaha mesul oluyoruz).
Mükafat fikri nedir? Ahlaki vazifeler ifa edildiði takdirde þahsi vicdanýn ferahlamasýna ve amme vicdanýnýn iltifat ve medhine, Cenab-ý Hakk’ýn da rýzasýna ümit baðlamaktan ibarettir. Onun için de insaný insan eden, dünyada ve ahirette yüzünü aðartan, mekarim-i ahlaktýr vesselam. Onun baþýnda da Allah korkusu gelir.”
*
_Resûlullah, levlâk sýrrýna mazhar olmuþken, ben ahlâký tamamlamak ve kemâle erdirmek için gönderildim, buyuruyor. Ne tevâzû...
_”Bu hadis-i þerif’ten maksat, ahlâkýn kendinde tamamlanmýþ olduðunu söylemek deðil, ahlâký tamamlamak için gönderildiðini anlatmaktýr. O zamana kadar gelip geçmiþ nebiler bir göl gösterdilerse ben bir umman göstermek için geldim, demektir.
Ýncil’de Hazret-i Ýsa: Bir yanaðýna vurduklarý vakit ötekini de uzat! Diyor. Fakat iþ orada kalýyor, mânâlar deryâsýnýn ummanýný ise Resûllullah söylemiþ bulunuyor.
Gýybet etmemek, tecessüs etmemek, yalan söylememek, riyâ yapmamak hep edebin çerçevesi içine dahildir. Benim bir kimseye yaptýðým iyiliðe karþý onun kötülükle mukabele etmesinin üstünde duramam, çünkü vazifem deðildir. Ondan iyilik beklemek, kadrini bilmedi demek de edebsizliktir. Sen sana düþeni yap, varsýn o da kendine düþeni yapsýn. Çünkü o, buna âlet olmuþ, sen de ötekine. Ýþ, onun bilmesinde deðil, Allah’ýn bilmesindedir. Senin sana düþeni yapman ibadettir. Onun da kendine düþeni yapmasý ibadettir. Halbuki o iyiliði yapan sen deðilsin. O kötülüðü yapan da o deðildir. Bu âlem sahnesinde oynanacak piyesten her ikiniz de, istidadýnýza göre verilen rolün icaplarýný yerine getiriyorsunuz.
Hâsýlý edeb, illâ edeb...
Edebsizlik, ister zâhir fiiller ile tahakkuk etsin, sirkat (hýrsýzlýk) gibi, dolandýrýcýlýk gibi... ister kavli fiil ile tahakkuk etsin, gýybet gibi, fassallýk (herkesin ayýplarýný ve kusurlarýný diline dolayýp zemmeden, sayýp döken, dedikoducu) gibi, yalan gibi...
Netice itibariyle bunlarýn her ikisi de müsavidir. O da haram, bu da haram. Zinâ etmek nasýl haram ise, gýybet etmek de öylece haramdýr.”
*
Kimseyi incitme, kimseden incinme, sabret, sükût eyle, hazýmlý ol, Allah’ýn iþine karýþma, içindeki kötü huylarý atmaya, onlarýn yerine salih ameller koymaya bak! Allah’ýn mahlukatýna þefkat eyle! Çünkü her zerre Hakk’ýn tecellisine mazhardýr. Su gibi girdiðin kabýn þekliyle þekillen, uysal ve munis ol! Sen nerede olsan Allah seninledir. Sen onunla olmaya dikkat et! Araya pürüz sokma! Nefis denen þey yamandýr. Bahusus yakýnlýk görürse, cadýlýk etmek ister. Sakýn büyük laf söyleme. O nefis öyle yamandýr ki, yakarsýn yakarsýn gene dirilir. Cenab-ý Hak, Þazeli Hazretleri’ne: Sen benim seçkin kulumsun, fakat yine nefsinden emin olma, buyuruyor.
Bir gün Resûlullah Efendimiz þeytanla karþýlaþýr: Nereye gidiyorsun? diye sorar.
Ýnsanlarý yoldan çýkarmaya der. O zaman Resûlullah Efendimiz: Ben güzel ahlaký bildirmek üzere gönderildim. Fakat hidayetten bende birþey yok. Þeytan da günah iþletici olarak gönderildi. Fakat onda da dalaletten bir þey yok,buyurur.
Hz. Pir, domuza, sabahýn hayýr olsun diye selam verdiði zaman sebebini soranlara, dilimi iyiliðe alýþtýrýyorum, diye cevap verirdi.
Bütün yaratýlmýþlara Hak nazarýyla bakarsan her þey sana fayda verir.”
*
Samiha Haným:
_Hazret-i Ayþe’den, Resûlullah Efendimizin ahlâkýný sormuþlar. Cevap olarak: Siz Kur’an okumuyor musunuz? Resûlullah’ýn ahlâký Kur’an’dý! Buyurmuþ.
_”Evet... Cenab-ý Hak da Resûlullah Efendimiz hakkýnda: Muhakkak ki en yüce, en güzel ahlâk üzre yaratýldýn buyuruyor.CEMALNUR SARGUT
Ynt: Ahlak By: ceren Date: 24 Eylül 2015, 18:18:37
Esselamu aleykum.Rabbim bizlere kur an ahlaký,peygamber efendimizin ahlakýndan nasip etsin.Onun yolunda giden,ona layýk bir ümmet olmayý nasip etsin Rabbim bizlere inþallah...
Ynt: Ahlak By: rabiayldz Date: 28 Ocak 2016, 22:03:10
Ve aleykümselam ; herkesin kur'an ahlaký olur.Bazý insanlar o kadar ahlaksýz davranýyor ki.Kimse kimseye ahlaksýzca davranmaz inþALLAH.Bizler büyüklerimize saygýlý olur ve her zaman kur'an ahlaký olur inþALLAH.(AMÝN).
Ynt: Ahlak By: Mustafa/Samed Date: 28 Ocak 2016, 22:29:58
Ve Aleykümüsselam. Peygamberimiz Kuran ahlaklýdýr. Rabbim bizlere de peygamberimiz gibi ahlaklý olmayý nasip eylesin.
Ynt: Ahlak By: HAZÝNE ÞAHÝN 7D Date: 29 Ocak 2016, 11:32:44
ALLAH hepimizi HZ. MUHAMMED(S.A.V) ahlakýyla ahlaklandýrsýn Allah her daim hepimizin yar ve yardýmcýmýz olsun