Makarnalar
Pages: 1
Sonbahar Sebzeleriyle Kalem Makarna By: hafizvuslat Date: 05 Ekim 2009, 20:46:11







Malzemeler :  

• 500 gr. Kalem Makarna,
• 250 gr. sarý bal kabaðý,
• 2 diþ sarýmsak,
• 2 orta boy soðan,
• 1 patlýcan,
• 250 gr. domates,
• 1 orta boy kýrmýzý biber,
• 75 ml. zeytinyaðý,
• Tuz,
• Biber.  


Hazýrlanýþý:

Sebzelerin Hazýrlanmasý:

Sarý bal kabaklarýný, sap yerlerini kesip atarak doðrayýn. Sarýmsaðý kýyýn. Soðanlarý boyuna ikiye bölüp, ince ince doðrayýn.

Patlýcanýn sapýný kesip atýn ve boylamasýna ikiye kesin. Patlýcan yarýmlarýný boylamasýna dörde bölün ve enlemesine 1 cm. büyüklüðünde doðrayýn. Kevgire koyup tuzlayýn, acý suyunu salmasý için 30 dakika bekletin. Çalkalayýp kaðýt havluyla kurulayýn.

Domatesleri soyun, çekirdeklerini ayýklayýn ve doðrayýn. Biberi ayýklayýn, çekirdeklerini çýkarýn ve þerit þerit kesin.

Keskin bir býçakla biberin sap bölümünü çepeçevre oyun. Sapý çevirerek özenle çekip, çekirdekleriyle birlikte dýþarý çýkarýn ve atýn.

Biberi uzunlamasýna ikiye kesin. Ýçinde kalan beyaz þeritleri kesip alýn ve çekirdekleri ayýklayýn. Akan soðuk su altýnda yýkayýn ve kaðýt havluyla kurulayýn. Her biber yarýsýný önce boylamasýna ikiye kesin daha sonra ince þeritlere dilimleyin.

Küçük bir býçakla domateslerin sap bölümünü oyup, çýkarýn. Alt bölümünün tam ortasýna, yalnýzca kabuðu kesecek biçimde çapraz iki çizik atýn. Domatesleri kaynar su dolu bir tencerede kabuklarý çizdiðiniz yerde kývrýlana kadar, olgunluklarýna göre 8-15 saniye bekletin. Delikli kepçeyle domatesleri tencereden çýkarýp, soðuk su dolu bir kaba koyun. Domatesleri soðuduðunda kurulayýp, kabuklarýný soyun. Domatesleri enine ikiye kesin. Her yarýmý hafifçe sýkarak çekirdeklerini çýkarýn. Kalan çekirdekleri býçaðýn ucuyla sýyýrýn. Yarým domatesleri doðrama tahtasýna kesik yaný alta gelecek biçimde dilimleyin. Dilimleri 90 derece döndürüp, yeniden dilimleyin.Domatesleri zar büyüklüðünde küp küp doðrayýn.

Sosun Yapýlmasý:

Zeytinyaðýnýn yarýsýný Çin tavasýnda kýzdýrýn. Patlýcan parçalarýný kahverengiye dönene kadar 3-5 dakika hýzlý hýzlý çevirerek kýzartýn. Gerekirse tavaya yað ekleyin.

Kabaklarý patlýcanlarla birlikte kenara ayýrýn. Tavaya biraz daha yað koyup, biber þeritlerini yumuþayana kadar kavuru, onlarý da kaseye alýn.

Çin tavasýnda 15 ml. (1 çorba kaþýðý) daha yað kýzdýrýn ve soðanlarý biraz kýzarana kadar 2-3 dakika hýzlý hýzlý çevirerek kavurun.

Kýzarttýðýnýz bütün sebzeleri tavaya geri alýn. Domates, sarýmsak, tuz ve biber ekleyin. Hepsini güzelce karýþtýrýn. Tavanýn üzerini kapatýp, yumuþayana kadar 10-15 dakika piþirin. Tuz ve biber ayarý için tadýna bakýn. Sos piþerken makarnayý haþlayýn.

Piþirilmesi ve Servis:

Büyük tencereye su doldurup, kaynatýn ve 15 ml. (1 çorba kaþýðý) tuz atýn. Makarnayý diþe gelir kývamda hafifçe yumuþayana kadar 5-8 dakika ya da ambalajýndaki talimata göre, yapýþmamalarý için arada karýþtýrarak piþirin. Kevgire boþaltýn, sýcak suyla çalkalayýp, iyice süzün.

Makarnayý tavaya aktarýn ve sebzelerle karýþtýrýn. Gerekiyorsa hafifçe ýsýtýn. Makarnayý ýsýtýlmýþ tabaklara bölüþtürüp, sýcak sýcak ya da oda sýcaklýðýnda sunun.  





radyobeyan