Beraat Kandili
Pages: 1
Beraat Gecesi Ve Fazileti By: [Muhammed] Date: 01 Mayýs 2015, 12:42:39
Beraat Gecesi Ve Fazileti

Allâh-u Teâlâ bu gecenin fazileti hakkýnda Kur’an’da þöyle buyurmuþtur.

“Hâ. Mim. her þeyi beyan eden o kitaba yemin ederim. Gerçekten de biz onu mübarek bir gecede indirdik. Þüphesiz ki biz uyarýcýlarýz.

(Kullarýn rýzýklarý ve ecelleri gibi) her hikmetli (ve önemli) iþ, tarafýmýzdan pek büyük bir iþ, o gece ayrýlýr. Muhakkak ki biz (elçiler) göndericileriz.

Rabbinden büyük bir acýma (eseri olarak o gece her iþ karara baðlanýr)! Þüphesiz ki hakkýyla iþiten de, pek ziyade bilen de ancak O’dur.” (Duhân Sûresi, 1-6)

Beraat Gecesi Hakkýnda:

“Kullarýn rýzýklarý ve ecelleri gibi önemli meseleleri” þeklinde izah edilir. (Þu’abü’l-îmân, 5/253)

Bu yüzden ulema;

“Recebin fazileti, ilk gecesinden dolayý ilk onu da, þa’bânýn fazileti, yarý gecesinden dolayý ortasýnda, ramazanýn fazileti ise Kadir gecesinden dolayý son onundadýr” demiþlerdir. (Tuhvetü’l-ihvan, sh:42)

Raþid ibni Sa’id (r.a.)’ dan rivayet edilen bir hadis-i þerîfte Rasûllullâh (s.a.v.) þöyle buyurmuþtur.

“Þabanýn yarýsýnýn gecesi, Allâh-u Teâlâ ölüm meleðine o sene öldürmek istediði her canlýnýn ruhunu kabzetmesini vahiyde bulunur (bir daha ki seneye kadar öldüreceði canlýlarýn isimlerini bildirir).”  (Dînevrî, Suyûtî, ed-Dürru’l mensûr, 13/254)

Ikrime (r.a.);

“Her hikmetli ve önemli iþ, o gece ayrýntýlý bir þekilde yazýlýr” ayeti kerimesinin tefsiri hakkýnda þöyle buyurmuþtur:

“Þabanýn yarýsýnýn gecesinde senenin tüm iþleri kesin karara baðlanýr. Yaþayacak olanlar ölecek olanlardan ayrýlýp yazýlýr.

Hacca gidecekler de yazýlýr, artýk ne onlara bir kiþi ilave olunur, ne de onlardan bir kiþi eksiltilir. (ibni Cerîr-i Taberî 21/9-10, Suyûti, ed-Dürru’ý-mensûr, 13/252-253)

Þaban ayýnýn önemli özelliklerinden biri Beraat gecesi gibi müstesna bir gecenin bu ayýn içinde bulunmasýdýr.

Ebu Hüreyre Radýyallahu And’dan rivayet edildiðine göre: Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem efendimiz þöyle buyurmuþtur:

—Þaban ayýnýn on beþinci gecesinin ilk vaktinde Cebrail (a.s) bana geldi; þöyle dedi:

—Ya Muhammed, baþýný semaya kaldýr. Sordum.

—Bu gece nasýl bir gecedir? Þöyle anlattý:

—Bu gece, Allah-u Teala, rahmet kapýlarýndan üç yüz tanesini açar. Kendisine þirk koþmayanlarýn hemen herkesi baðýþlar. Meðer ki, baðýþlayacaðý kimseler büyücü, kahin, devamlý þarap içen, faizciliðe ve zinaya devam eden kimselerden olsun. Bu kimseler tövbe edinceye kadar, Allah-u Teala onlarý baðýþlamaz.

Gecenin dörtte biri geçtikten sonra, Cebrail yine geldi ve þöyle dedi: “Ya Muhammed baþýný kaldýr.”Bir de baktým ki, cennet kapýlarý açýlmýþ. Cennetin birinci kapýsýnda dahi bir melek durmuþ þöyle sesleniyor:

 “Ne mutlu bu gece rüku edenlere.” Ýkinci kapýdan dahi bir melek durmuþ þöyle sesleniyordu: “Bu gece secde edenlere ne mutlu”. Üçüncü kapýda duran melek dahi, þöyle sesleniyordu: “Bu gece dua edenlere ne mutlu. “ Dördüncü kapýda duran melek dahi þöyle sesleniyordu: “Bu gece, Allah’ý zikredenlere ne mutlu”. Beþinci kapýda duran melek dahi, þöyle sesleniyordu: “Bu gece Allah korkusundan aðlayan kimselere ne mutlu.” Altýncý kapýda duran melek dahi, þöyle sesleniyordu: “Bu gece Müslümanlara ne mutlu.” Yedinci kapýda da bir melek durmuþ þöyle sesleniyordu: “Günahýnýn baðýþlanmasýný dileyen yok mu ki, günahlarý baðýþlansýn.” Bunlarý gördükten sonra, Cebrail’e sordum: “Bu kapýlar ne zamana kadar açýk kalacak?”
Þöyle dedi: “Ya Muhammed, Allah-u Teala, bu gece, Kelp kabilesinin koyunlarýnýn tüyleri sayýsý kadar kimseyi cehennemden azat eder.”

- Hz. Ayþe Radýyallahu Anha anlatýyor: “Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem buyurdular ki: “Allah Teala Hazretleri, Nýfs-u Þa’ban gecesinde dünya semasýna iner ve Kelb kabilesinin koyunlarýnýn tüyünün adedinden daha çok sayýda günahý affeder.”

Berat Gecesinin özellikleri

Tefsirlerde bu gece ile ilgili olarak þu þekilde izahlar yer almaktadýr: Vergi ödendiði zaman nasýl ki vergi borçlusuna borcundan kurtulduðunu gösteren bir belge veriliyorsa, Allah Azze ve Celle de Berat Gecesinde mü’min kullarýna berat yazar. Zaten bu gecenin dört adý vardýr: “Mübarek Gece”, “Berae Gecesi”, “Sakk Gecesi. Belge ve senet. (Allah Teala bu gece mü’min kullarýna beraet yazar)”, “Rahmet Gecesi.”Berat, beraet” kelimesi “el-berâe” kelimesinin Türkçedeki kullanýlýþ þeklidir. Beri olmak, aklanmak, temiz ve suçsuz çýkmak demektir.
“Berâet” iki þey arasýnda iliþki olmamasý, kiþinin bir yükümlülükten kurtulmasý veya yükümlülüðünün bulunmamasý anlamýna gelmektedir. Mü’minlerin bu gece günah yüklerinden kurtulup Ýlâhî baðýþa ermeleri umulduðu için de Berat Gecesi denmiþtir.
Bir kýsým âlimlerin, kýblenin Kudüs’teki Mescid-i Aksâ’dan Mekke’deki Kabe istikametine çevrilmesinin Hicretin ikinci yýlýnda Berat Gecesinde gerçekleþtiðini kabul etmeleri de geceye ayrý bir önem kazandýrmaktadýr.

Berat Gecesinin beþ ayrý özelliði vardýr.

1. Bütün hikmetli iþlerin ayýrýmýna baþlanmasý.

2. Bu gecede yapýlacak ibadetlerin diðer vakitlere nispetle kat kat sevaplý olmasý.

3. Ýlâhi rahmetin bütün âlemi kuþatmasý.

4. Allah’ýn af ve baðýþlamasýnýn coþmasý.

5. Peygamberimize tam bir þefaat yetkisinin verilmiþ olmasý.

Bir rivayette bildirildiðine göre Resulullah Aleyhissalâtü Vesselam Þâban’ýn onüçüncü gecesi ümmeti hakkýnda þefaat niyaz etti, üçte biri verildi. Ondördüncü gecesi niyaz etti üçte ikisi verildi. Onbeþinci gecesi niyaz etti, hepsi verildi. Ancak Allah’tan devenin kaçmasý gibi kaçanlar baþka… Zemzem kuyusunun bu gecede açýk bir þekilde coþup çoðalmasý da bu manalarý kuvvetlendiren kutsal bir iþaret olarak yorumlanmaktadýr

Berat Gecesi ibadeti

Gecenin manevi deðeri dolayýsýyla namaz, Kur’ân tilaveti, zikir, teþbih ve istiðfarla geçirilmesi, bu gece vesilesiyle muhtaçlara yardým ve benzeri hayýrlý amellere özel bir önem verilmesi müstehaptýr.

Ýþlenen sevaplý amellerin deðeri baþka zamanlarda on ise, Berat Kandilinde yirmi bindir. Meselâ baþka zamanlarda okuduðumuz bir tek Kur’ân harfine on sevap veriliyorsa, bu gecede her bir harfine yirmi bin sevap verilmektedir

Bu bakýmdan tam bir ihlâsla çalýþýp ihyasýna gayret gösterebildiðimiz takdirde Berat Kandili elli bin senelik bir ibadet hayatýnýn sevabýný bir gece içinde bize kazandýrabilir.

“Onun için elden geldiði kadar Kur’ân ve istiðfar ve salavatla meþgul olmak büyük bir kârdýr.” (Þualar, s.426.)

Tek kiþinin çalýþma ve kazanma gücü maddi hayatta olduðu gibi manevi hayatta da sýnýrlýdýr diyorsak, bunun çaresi vardýr. Ayný gayeyi paylaþan ve dünyada ayný maksatla yaþayan mü’min kardeþlerimizle birlikte teþkil ettiðimiz manevi þirket; bize hesabýndan âciz kalacaðýmýz sonsuz bir manevi serveti kazandýrabilir. Üstelik maddi kazançlarda kâr, ortaklar arasýnda bölünerek küçüldüðü halde mânevi kârda böyle bir þey kesinlikle söz konusu deðildir. Çünkü manevi faaliyetler nurludur. Nur ise maddi eþya gibi küçülmez ve bölünmez.

Ýmam-ý Gazali Hazretleri el-Ýhyâ’da, Berat Gecesinde yüz rekât namaz kýlýnmasý hakkýnda bir rivayete yer verse de, hadis âlimleri bu namazýn sünnette yerinin olmadýðýný, böyle bir namazýn Hicretten 400 sene sonra Kudüs’te kýlýnmýþ olduðu tesbitinde bulunurlar. Hatta Ýmam Nevevi böyle bir namazýn sünnette bulunmadýðý için bid’at bile olduðunu ifade eder.

Bunun yerine kaza namazýnýn kýlýnmasý daha isabetli olacaktýr. Bununla beraber kýlýndýðý takdirde de sevabýnýn olmadýðý anlamýna gelmez.

Çünkü ibadet alýþkanlýklarýnýn iyice azaldýðý zamanýmýzda insanlarýn bu vesileyle namaza yönelmelerini hoþgörü ile karþýlamak faydalý olacaktýr.

Beraat Gecesi Duasý

Peygamber Efendimiz Aleyhissalâtü Vesselam bu gece Rabbine þöyle dua etmiþtir:

“Allahým, azabýndan affýna, gazabýndan rýzana sýðýnýrým, Senden yine Sana iltica ederim. Sana gereði gibi hamd etmekten âcizim. Sen Kendini sena ettiðin gibi yücesin.”

(et-Tergib ve’t-Terhîb, 2:.119, 120.)

Berat Duasý

Bazý mâna büyüklerinin de þöyle bir duasý vardýr:

“Allahým, þayet ismimi saîdler defterine yazdýysan, orada sabit kýl. Þayet ismimi þakiler defterine yazdýysan oradan sil. Çünkü Sen buyurdun ki, ‘Allah dilediðini siler yok eder, dilediðini de sabit býrakýr, Levh-i Mahfuz Onun katýndadýr.” (Ra’d Suresi, 39; Mecmuatü’l-Ahzab, 1:597.)

Bu idrak ve þuur içinde ihya edeceðimiz Berat Gecesinin hepimiz için hayýrlara vesile olmasýný Cenab-ý Haktan niyaz edelim.

 

Berat Gecesi Namazý I

Þaban ayýnýn on beþinci gecesi kýlýnacak olan namaz ; yüz rekattýr. Bu namazýn her rekatýnda, Fatihadan sonra on kere ihlas süresi okunur. Yüz rekat kýlan kiþi bin defa ihlas süresini okumuþ olur.

Bu namaza hayýr namazý da denmiþtir. Geçmiþ büyükler bu namazý toplu halde cemaatle de kýlmýþlardýr. Bu namazýn çok fazileti olduðu gibi, hesaplanamayacak kadar da çok sevabý vardýr.

Hasan-ý Basri Rahmetullahý Aleyh’den gelen rivayete göre:

“Otuz sahabeden dinledim, bu namaz için þöyle dediler”: “Her kim bu namazý, berat gecesi kýlar ise. Allah-u Teala’nýn yetmiþ rahmet nazarý ona ulaþýr. Her nazarda, kendisinin yetmiþ ihtiyacý yerine gelir. Bunlarýn en küçüðü, Allah-u Teala’nýn maðfiretidir.”

 

Berat Gecesi Namazý -II

Berat gecesi kýlýnan namazlardan biride iki rekat olarak kýlýnýr.

Birinci rekatta Fatiha okunduktan sonra kýsa bir sure okunarak rükuya gidilir. Rükudan doðrulur ve secdeye gidilir. Secdede uzun sure kalýnýr, bu konuda belli bir tahdit yoktur, ne kadar dayanabilirsen.

Ýkinci rekatta da ayný þekilde Fatihadan sonra kýsa bir sure okunur. Ýlk rekatta olduðu gibi secdeye gidildiðinde yine uzun sure secdede kalýnýr. Gücünüzün yettiði kadar. Secdeden kalkýlýr tahiyatta okunacaklar okunur ve selam verilir. Selam ile birlikte eller dua için alemlerin Rabbine kalkar…

Bu namaz hakkýnda Hz. Aiþe Radýyallahu An-hum’a validemiz, Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem’in þöyle buyurduðunu nakletmiþtir.

-“Ya Aiþe, bu gecenin nasýl bir gece olduðunu bilir misin?”Bende

-“En iyisini, Allah ve Resulü bilir.” Dedim. Þöyle buyurdu:

-“Bu gece þaban ayýnýn yarýsýdýr. Dünya iþleri ve kullarýn iþleri bu gece Yüce Hakka arz edilir. Bu gece cehennemden azat edilenlerin sayýsý; kelb kabilesinin koyunlarý sayýsý kadardýr. Bu gece bana izin verir misin”?

-“Olur” dedim. Kalkýp namaza durdu. Ayakta durmasý hafif oldu. Fatiha suresini okudu; sonra da küçük bir sure okudu. Gecenin yarýsýna kadar secdede kaldý. Daha sonra ikinci rekata kaktý. Ayakta iken, birinci rekatta okuduðu kadar bir þey okudu. Sonra yine secdeye vardý. Bu secdede dahi, tan yeri aðarýncaya kadar kaldý. Secdede o kadar kaldý ki, bunun için Yüce Allah ruhunu aldý sandým. Bana gelmesi uzayýnca, kendisine yaklaþtým. Hatta ayaklarýna elimi sürdüm. Hareket ettiðini görünce rahatladým. Secdesinde þöyle dediðini iþittim:

“Azabýndan affýna sýðýnýrým. Dargýnlýðýndan rýzana sýðýnýrým. Senden sana sýðýnýrým. Þanýn yücedir. Sen kendi zatýný övdüðün gibi, seni övemem…”

Sonra kendisine sordum: “Ya resulullah, bu gece secdende bir þeyler okuduðunu duydum. Bunlarý daha önce okuduðunu hiç duymamýþtým. Böyle demem üzerine, bana sordu: “Sen onlarý öðrenebildin mi”? Bu sorusuna karþýlýk: “Evet” deyince, þöyle buyurdu:

“Onlarý hem sen öðren, hem de baþkalarýna öðret.”

Ynt: Beraat Gecesi Ve Fazileti By: Rüveyha Date: 31 Mayýs 2015, 14:29:39
Esselamu Aleykum ve rahmetullah..Kapsamlý bir konu olmus..ÝnþaAllah yarin bizlerde Berat kandilini paylaþýmda Efendimizin tavsiye buyurduðu üzere ihya edenlerden oluruz..Rabbim razý olsun kardeþim.
Ynt: Beraat Gecesi Ve Fazileti By: mevlüdekalýnsaz Date: 31 Mayýs 2015, 20:54:28
Ve aleykumusselam ve rahmetulalh;amin ecmain inþallah abla.
ulaþtýrana binlerce þükürler olsun.Rabbim ulaþtýrdýðý gibi,en güzel amellerle,ibadetlerlede ihya edebilmeyi nasip eylesin inþallah.
Allah razý olsun kardeþim.kandil öncesi bilgilerimizide tazelemiþ olduk inþallah.
Ynt: Beraat Gecesi Ve Fazileti By: halim Date: 31 Mayýs 2015, 21:03:01
Esselamu aleykum ; Maþaallah güzel bir þekilde açýklanmýþ ve ifade edilmiþ Ýnþaallah bizlerde buna binaen bu geceden istifade eder rabbimizin rýzasýna mazhar olanlardan oluruz .
Allah razý olsun
Ynt: Beraat Gecesi Ve Fazileti By: ceren Date: 31 Mayýs 2015, 21:19:44
Aleykümselam.Rabbim razý olsun paylaþýmdan kardeþim.Ebu Hüreyre Radýyallahu And’dan rivayet edildiðine göre: Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem efendimiz þöyle buyurmuþtur:

—Þaban ayýnýn on beþinci gecesinin ilk vaktinde Cebrail (a.s) bana geldi; þöyle dedi:

—Ya Muhammed, baþýný semaya kaldýr. Sordum.

—Bu gece nasýl bir gecedir? Þöyle anlattý:

—Bu gece, Allah-u Teala, rahmet kapýlarýndan üç yüz tanesini açar. Kendisine þirk koþmayanlarýn hemen herkesi baðýþlar. Meðer ki, baðýþlayacaðý kimseler büyücü, kahin, devamlý þarap içen, faizciliðe ve zinaya devam eden kimselerden olsun. Bu kimseler tövbe edinceye kadar, Allah-u Teala onlarý baðýþlamaz.

Gecenin dörtte biri geçtikten sonra, Cebrail yine geldi ve þöyle dedi: “Ya Muhammed baþýný kaldýr.”Bir de baktým ki, cennet kapýlarý açýlmýþ. Cennetin birinci kapýsýnda dahi bir melek durmuþ þöyle sesleniyor:

 “Ne mutlu bu gece rüku edenlere.” Ýkinci kapýdan dahi bir melek durmuþ þöyle sesleniyordu: “Bu gece secde edenlere ne mutlu”. Üçüncü kapýda duran melek dahi, þöyle sesleniyordu: “Bu gece dua edenlere ne mutlu. “ Dördüncü kapýda duran melek dahi þöyle sesleniyordu: “Bu gece, Allah’ý zikredenlere ne mutlu”. Beþinci kapýda duran melek dahi, þöyle sesleniyordu: “Bu gece Allah korkusundan aðlayan kimselere ne mutlu.” Altýncý kapýda duran melek dahi, þöyle sesleniyordu: “Bu gece Müslümanlara ne mutlu.” Yedinci kapýda da bir melek durmuþ þöyle sesleniyordu: “Günahýnýn baðýþlanmasýný dileyen yok mu ki, günahlarý baðýþlansýn.” Bunlarý gördükten sonra, Cebrail’e sordum: “Bu kapýlar ne zamana kadar açýk kalacak?”
Þöyle dedi: “Ya Muhammed, Allah-u Teala, bu gece, Kelp kabilesinin koyunlarýnýn tüyleri sayýsý kadar kimseyi cehennemden azat eder.”

Ynt: Beraat Gecesi Ve Fazileti By: halim Date: 02 Haziran 2015, 00:26:20
Yarabbi bu mübarek gecede Dualarý mýzý kabul hizmetimýzý daim eyle bizleri affu marifet eyle senden ve senin kitabý mubininden ayýrma bize her
iki cihan saadeti nasip eyle ...
Allah razi olsun Cenabý hak yar ve yardýmcýmýz olsun
Ynt: Beraat Gecesi Ve Fazileti By: Sevgi. Date: 24 Nisan 2017, 00:47:00
Esselamü Aleyküm. Mevlam bizlere bu güzel mübarek günlerin deðerini kýymetini bilenlerden eylesin inþaAllah. Amin ecmain
Ynt: Beraat Gecesi Ve Fazileti By: Bilal2009 Date: 24 Nisan 2017, 06:30:53
Ve aleykümüsselam Bu geceler yine biz gunahkarlara bir rahmettir Rabbim degerlendirmeyi nasip eylesin Rabbim paylasim icin razi olsun
Ynt: Beraat Gecesi Ve Fazileti By: Sevgi. Date: 10 Mayýs 2017, 01:14:25
Mevlam bu güzel faziletli mübarek günlerin kýymetini bilen kullarýndan olmamýzý nasip etsin inþaAllah...

radyobeyan