Bilim ve Teknolojileri
Pages: 1
Intel Clarkdale Sahnede By: melek24 Date: 26 Eylül 2009, 22:17:18
Intel'in masaüstü sistemler için tasarladýðý ve entegre grafik yongasýný ile ilgi çeken yeni Clarkdale iþlemcisinin test sonuçlarýna bakmaya ne dersiniz.


Masaüstü sistemlerde en performanslý iþlemcisi olmaya aday olan Gulftown ile yakýnda tanýþacaðýz. Altý çekirdek ve HT teknolojisini destekleyen bu iþlemci 32 nm mimarisi ile ilgi çekiyor. Öyle ki X58 yonga setli anakartlarda çalýþacak olan bu iþlemci yüksek performans isteyen kiþilere hitap ediyor.


 
Clarkdale iþlemcisi hem fiyat/performans oraný hem de entegre grafik iþlemcisi sayesinde kendisinden çok söz ettirecek.

 

Bu iþlemci elbette önemli. Fakat masaüstü sistemler için tasarlanan ve fiyat/performans oraný ile dikkat toplayacak olan Clarkdale, çok daha büyük bir öneme sahip. 32 nm mimari ve 2 çekirdekli bir yapýya sahip olan bu iþlemci, üzerinde bulunan grafik yongasý ile ilgi çekiyor. Bu ürüne sahip olacak kiþiler grafik iþlemciye de sahip olacak. Durum böyle olunca Clarkdale'in test sonuçlarý büyük bir önem kazanýyor.

 
Clarkdale iþlemcisi P55 yonga setli anakartlarda çalýþacak.

 

Teknoloji Sitesi okuyucularý iþte burada büyük bir avantaj yakalýyorlar. Çünkü SDN, Intel'in gizli odalarýnda bu ürünü gördü ve Intel'in mühendisleriyle bu ürünün bulunduðu sistemi test etme þansýna sahip oldu.

Clarkdale iþlemcisini test etme þansýný IDF 2009'da yakaladýk.


Clarkdale Hepsinden Üstün

Belirli kiþilerin giriþ yapabildiði bu odalara girdik ve toplantýlarda tanýtýlan Clarkdale sistemlerle karþý karþýya kaldýk. Intel'in mühendisleriyle yaptýðýmýz kýsa bir brifingden sonra Clarkdale iþlemcisinin test sonuçlarý açýklandý.

 
Toplam dört adet iþlem birimini çalýþtýrabilen Clarkdale, oldukça üstün bir mültimedya performansýna sahip.

 

3.33 GHz Clakdale iþlemcisi (2 gerçek+2 sanal çekirdek) dört çekirdekli Core 2 Quad Q9400 (2.66 GHz) ve iki çekirdekli Core 2 Duo E8500 (3.16 GHz) iþlemcilerle kapýþtýrýldý. 3D Mark Vantage testinde elde edilen %50'lik fark herkesi þaþýrttý. Testin ayrýntýsýna baktýðýmýzda farka neden olan iþlemciden çok grafik yongasý oluþturdu. Bu grafik yongasý toplamda Clarkdale'e mutlak bir zafer kazandýrdý.

 
Bu iþlemcinin grafik performansý, bazý anakartlarda bulunan dahili grafik yongalarýnýn grafik performanslarýndan çok daha iyi.

 

Grafik performansýndan sonra sýra geldi bellek performansýna. Yani daha doðrusu bu yeni iþlemcinin DDR belleklerle ne kadar iyi anlaþtýðýna. Clarkdale sistemde 2x2 Gbyte 1333 MHz DDR3 bellekler (P55 yonga setli Ibex Peak anakart) kullanýldý. Diðer iki sistemde DG45ID anakart'a 2x2 Gbyte 800 MHz DDR2 bellekler kullanýldý.

Sandra test programý ile yapýlan sonuçlara göre Clarkdale %70 fark atmasýný bildi.

 
Düþük Güç Tüketimi Yüksek Performans

Grafik ve bellek performansýndan sonra sistem performansýnýn ölçümüne geldik. PC Mark Vantage adlý test programý fakýn yine fazla olduðunu gördük. Clarkdale, dört çekirdekli Q9400'den %35 daha performanslý, E8500'den de %43 daha iyi olduðunu gördük.

 


 
Clarkdale toplam sistem performansýnda fark atýyor.

 

Clarkdale iþlemcisi düþük güç tüketiminde de önde olduðunu bize gösterdi. Normal kullanýmda yaklaþýk 25 Watt güç tüketen Clarkdale, aþýrý yük konumunda 70 Watt'a kadar yükselebiliyor. Cinebench testinde gördüðümüz bu deðer normal karþýlanmalý.

 
Normal çalýþmada 25 Watt güç tüketiyor. Yük durumda güç tüketimi 70 Watt'ýn üzerine çýkýyor.

Daha fazlasýný isteyen Spec CPU testine de bakabilirler. Ýþlemcinin performansýný ölçen bu test programý Clarkdale iþlemcisinin gerçekte ne kadar iyi olduðunu gösteriyor. Clarkdale iþlemcisi tüm iki çekirdekli iþlemcilerden daha iyi. Dört çekirdekli iþlemcilerle da kafa kafaya kapýþýyor. Tabi bu üst seviye dört çekirdekli iþlemciler için geçerli deðil.

 
Bu iþlemci tüm çift çekirdekli iþlemcilerden daha iyi.


radyobeyan