Aşure orucunun dindeki yeri nedir? By: mevlüdekalınsaz Date: 19 Şubat 2015, 14:41:24
Aşure orucunun dindeki yeri nedir?
Muharrem ayının onuncu gününe “aşura” günü denilir. Hz. Peygamber (s.a.s.) Medine’ye geldiğinde Yahudilerin aşure gününde oruç tuttuklarını görünce, bu orucu niçin tuttuklarını sormuştu. Yahudiler, bugünün büyük bir gün olduğunu; Allah’ın Hz. Musa’yı ve İsrailoğulları’nı düşmanlarından bugünde kurtardığını ve Hz. Musa’nın bu sebeple oruç tuttuğunu, kendilerinin bugünde oruç tutmalarının da bundan kaynaklandığını söylemişler, Hz. Peygamber (s.a.s.) de; “Ben Musa’ya sizden daha yakınım.” demiş ve bugünlerde oruç tutulmasını tavsiye etmiştir (İbn Mace, Sıyam, 41).
Ayrıca Cahiliye döneminde Arapların da aşure orucunu tuttuğu rivayet edilmektedir. Ramazan orucu farz kılınınca aşure orucu bir yükümlülük olmaktan çıkarılmış ve Hz. Peygamber (s.a.s.), isteyenlerin bunu tutup isteyenlerin tutmayabileceğini belirtmiştir (Müslim, Sıyam, 113-126). Hz. Peygamber (s.a.s.)’in bu günde oruç tutulmasını teşvik eden hadisleri de vardır. Bir hadiste, “Aşura günü orucunun önceki yılın günahlarına keffaret olacağını zannederim.” (Tirmizi, Savm, 48) buyurmuştur. Başka bir hadiste de aşure orucuna işaret ederek “Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç Allah’ın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur.” (Tirmizi, Savm, 40) buyurmuştur. Aşure orucunun sadece Muharrem’in onuncu günü değil bir önceki veya bir sonraki günle birlikte iki gün şeklinde tutulması menduptur (Müslim, Sıyam 133; Abdürrazzak, el-Musannef, IV, 287)).
Allah(c.c) bize vesile olan hocamıza rahmet eylesin
Kaynak: Dini Soruları Cevaplandırma Platformu
Ynt: Aşure orucunun dindeki yeri nedir? By: ceren Date: 31 Mayıs 2015, 21:38:56
Aleykümselam.Rabbim razı olsun paylaşımdan kardeşim.Muharrem ayının onuncu gününe “aşura” günü denilir. Hz. Peygamber (s.a.s.) Medine’ye geldiğinde Yahudilerin aşure gününde oruç tuttuklarını görünce, bu orucu niçin tuttuklarını sormuştu. Yahudiler, bugünün büyük bir gün olduğunu; Allah’ın Hz. Musa’yı ve İsrailoğulları’nı düşmanlarından bugünde kurtardığını ve Hz. Musa’nın bu sebeple oruç tuttuğunu, kendilerinin bugünde oruç tutmalarının da bundan kaynaklandığını söylemişler, Hz. Peygamber (s.a.s.) de; “Ben Musa’ya sizden daha yakınım.” demiş ve bugünlerde oruç tutulmasını tavsiye etmiştir (İbn Mace, Sıyam, 41).
Ynt: Aşure orucunun dindeki yeri nedir? By: halim Date: 08 Haziran 2015, 21:09:07
Esselamu aleykum ; Aşure orucunun Peygamber efendimizin tavsiye ettiği Muharrem ayının 10 günü tutulması gereken sevabı bol bir ibadet olduğu ve ümmeti muhammedin iştirak edip istifade etmesi gereken bir ibadettir. İnşaallah amel edilir efendimizin sünneti ihya edilir.
Allah razı olsun
Ynt: Aşure orucunun dindeki yeri nedir? By: besiye7A Date: 08 Haziran 2015, 21:55:22
Allah tazi olsun
Ynt: Aşure orucunun dindeki yeri nedir? By: aysegul999 Date: 15 Haziran 2015, 17:31:02
Esselamu aleykum ve rahmetullah ; Peygamber Efendimiz a.s ın sadece muharrem ayının 10 unda değilde bir gün önce ya da bir sonrası ile tutulmasını istemesinin sebebi diğer dinlerdeki benzememekten dolayı. allah c.c razı olsun kardeşim. Dua ile.
Ynt: Aşure orucunun dindeki yeri nedir? By: [Muhammed] Date: 15 Haziran 2015, 17:54:02
Ve Alleykümselam Ve Rahmetullah Ve Berekatuh.Efendimizin bu güzel tavsiyesine uyanlardan oluruz İnşaAllah.Allah razı olsun.
Ynt: Aşure orucunun dindeki yeri nedir? By: neslihan Date: 04 Temmuz 2015, 18:06:54
Sadece aşure günü oruç tutulmamasi gerek konuda da geçtiği gibi ya bir gün evveliyle veya sonrasiyla birlikte tutmak gerek...
radyobeyan