Sebze Yemekleri
Pages: 1
Kestaneli Lahana Sarma By: hafizvuslat Date: 20 Eylül 2009, 01:12:53





Malzemeler :  

• 1 adet küçük lahana (yapraklarý ince olacak)
• 2 su bardaðý pirinç
• 2 adet büyük soðan
• 1 çorba kaþýðý çam fýstýðý
• 1/2 çorba kaþýðý kuþüzümü
• 1/2 kg. kestane
• 1,5 su bardaðý zeytinyaðý
• 1 demet taze soðan1 demet maydanoz
• 1 demet dereotu
• 1 demet taze nane ya da 1 çorba kaþýðý kuru nane
• 1.5 tatlý kaþýðý tuz
• 1 paket yenibahar
• 1/2 paket tarçýn
• 2,5 tatlý kaþýðý tozþeker
• 1 adet limon
• 6 su bardaðý su  


Hazýrlanýþý:

Lahana yapraklarýný yýrtmadan ayýklayýp kaynar suya atýn. Piþirmeden, sarýlabilecek kadar yumuþatýn. Lahana yapraklarýný kaynar sudan çýkarýp, sarmanýn büyüklüðüne göre parçalara ayýrýn, soðumaya býrakýn.
Pirinci kaynar suda bir süre bekletin.

Soðanlarý rendeleyin.
Kestanelerin kabuðunu çizdikten sonra birkaç dakika kaynar suya atýn. Kestaneleri býçak ucu yardýmýyla, fazla daðýlmadan muntazam þekilde dýþ ve iç kabuklarýndan ayýrýn. Kestaneleri tavla zarý þeklinde küçültün.

Soðan ve fýstýklarý 1 su bardaðý zeytinyaðýnda pembeleþinceye kadar, kavurun. Pirinci ekleyip, þeffaflaþýncaya kadar çevirin. Kestane ve kuþüzümünü de ilave edin. 2 - 3 dakika daha kavurduktan sonra 4 su bardaðý kaynar su ilave ederek pilavý piþirin. Suyunu çekince demlenmeye býrakýn.

Taze soðan, maydanoz, dereotu, ve naneyi ince kýydýktan sonra sýcak harcýn üzerine koyun. Tuz, tozþeker, yenibahar ve tarçýn ilave ederek, harcý sýcakken karýþtýrýn. Yarým saat dinlenmeye býrakýn. Lahana yapraklarýnýn içlerine harç koyup sarýn.

Tencerenin dibine lahananýn ayrýlan damarlarýný yayýn, üstüne sarmalarý sýralayýn. Üzerine biraz daha tuz, tozþeker ve 1/2 su bardaðý zeytinyaðý ilave edin. Sarmalarýn hizasýna gelinceye kadar, yaklaþýk 2 su bardaðý sýcak su koyun. Sarmalarýn üzerine bir tabak kapatýn.

Tencerenin kapaðýný kapatýn.
Sarmalarý kaynayýncaya kadar hýzlý, kaynamaya baþlayýnca kýsýk ateþte, suyu çekilinceye kadar piþirin. Hafif ekþimsi lezzet isterseniz, sarmalar dizilirken aralara kabuðu alýnmýþ limon dilimleri yerleþtirebilirsiniz.
Sarmalar piþtikten sonra, soðumadan tencereden çýkartýlmamalýdýr. Lahana sarmasý bir gece soðuk bir yerde býrakýldýktan sonra servis yapýlýrsa, daha iyi sonuç alýnýr.


radyobeyan