Gururlanmak By: sümeyra Date: 03 Aralýk 2013, 18:36:25
Gururlanmak
Soru: Bir kimsenin zenginliði, makamý, hoþsohbetliliði gibi haklý bir meziyeti dolayýsýyla gururlanmasýnýn uhrevî bir mahzuru var mýdýr?
Zenginlik ve hoþsohbet olma gibi hususlar, zâhiren insanýn diðer insanlar üzerinde fâikiyetini iþaretlediði bir gerçektir. Halk böyle bir kiþi hakkýnda hüsnüzan edebilir, o da bu hüsnüzanna itimat edip bel baðlayarak gurura düþebilir. Keþke düþmese..!
Gurur, Arapçada aldanma mânâsýna gelir; insanýn kendine ait olmayan bir þeyi kendi malýymýþ zannederek aldanmasý da bu cümledendir. Bu nokta-i nazardan dünyaya da, “Ýnsanlarýn aldandýðý dünya” mânâsýna “Dâru’l-gurûr”[1] denmiþtir.
Hâlbuki bu dünya, sýrtýna yüklendiði insanlarý, esas yurtlarý olan âleme götürmek üzere bir vazifelidir. Ne var ki bazý kimseler yolda giderken süsünden, cazibesinden dolayý bu bineðe âþýk olmuþ ve öteleri unutmuþlardýr. Hâlbuki ona, konumu kadar önem ve ehemmiyet verilmesi gerekirdi. Ne acýdýr ki, bazýlarý ona baðlandý ve asýl matlubu unuttular; unuttu ve aldanmýþ oldular. Evet, dünya bazý yönleri itibarýyla insaný aldatabiliyor.
Allah (celle celâluhu), bir insana hoþsohbetlik, sürat-i intikal (çabuk kavrama), nüktedanlýk, cemal, tesir gücü gibi bazý hususiyetler vermiþ olabilir. Bu, insanýn elinde olan bir þey deðildir. Þayet onun elinde olsaydý pek çok insan hoþsohbet, nüktedan, sürükleyici olabilirdi. Ýnsan bunlarýn kendine ait olmadýðýný anladýðýnda, aldanmadan kurtulur ve her þeyi sahibine verir. Bunu anlamak çok önemlidir. Aksine insan, kendine ait olmayan þeylere kendini sahip zanneder, hem Allah’a (celle celâluhu) karþý nankörlüðe girer hem de gülünç duruma düþer.
Evet, her þey Allah’tan ve mülk sahibi de O’dur. Ýnsanýn zenginliði Allah’tandýr ve emanet olarak ona verilmiþtir. Zaten Ýslâm’a göre mülk de menkul-gayrimenkul topyekün Allah’ýndýr. Onlar insanda vedia (emanet) olarak bulunmaktadýr. Bundan dolayý su-i ihtiyar ve iradesiyle zayi ettiðinden ötürü Allah onu sigaya çeker. Kasdî ve iradî zayi etme söz konusu deðilse Allah onu affeder. Evet, insan, yeryüzünde bir emanetçidir. Allah, insanýn nefsinden malýna, mülküne, arazi ve akarýna kadar her þeyi onun zimmetine emanet olarak vermiþtir. O bu emaneti ancak Sahibinin rýzasý ve izni dairesinde kullanabilir ve O’nun emirlerine göre tasarrufta bulunabilir. Mal nerede harcanýr, can nerede feda edilir, O’nun verdiði þeyler nasýl deðerlendirilir… gibi bütün bu hususlarda O’nun vaz’ettiði kurallara göre hareket edilir.
Ýnsan bir emanetçi olduðuna göre emaneti yerinde kullanmalý, emaneten verilen þeyleri korumalý ve bu hususta hep Sahibinin izni ve rýzasý dairesinde hareket etmeli ki öbür âlemde onlarý bâkî bir þekilde geriye alabilsin.
Bir kere daha tekrar edelim: Ne servet ne zenginlik ne zekâ ne de ilim insanda gurura sebep olmamalýdýr. Çünkü bunlarýn hepsi onda bir emanettir. Bu açýdan, eðer Cenâb-ý Hak tecellî yönüyle “Bana ait olan þeyleri verin!” deyiverse, insan açýkta kalacaktýr. Bir zaman bir dünya hakkýnda boþ atýp tutan bir askere –latîfe olarak– þöyle demiþtim: “Palaskanýn üzerinde o gücün damgasý var. Matara, kasatura, elbise ve hatta silâhýnda onlarýn mührünü taþýyorsun. Þimdi eðer o güç ve kuvvet: ‘Bana ait þeyleri ver!’ dese sen çýrýlçýplak kalmayacak mýsýn?”
Fanilere karþý böyle bir durum mutlak olmayabilir ama, Allah’a karþý insanlarýn durumunun böyle olduðu muhakkak ve mutlaktýr. Mevlâ-i Müteâl, zerrelerinden, sahip olduðun en son noktaya kadar her þeyi sana bedava vermiþtir. Bu itibarla da Allah’ýn insan üzerindeki ihsanlarýný gurur vesilesi yapmak, O’na karþý nankörlük olur.
Evet, insan asla gururlanmada haklý olamaz. Eðer elinde olmayarak gururlanýyorsa, gururunun, aklî ve mantýkî olarak izalesine çalýþmalýdýr. Þayet zorlanýyorsa, Allah’a çok teveccüh etmeli ve mutlaka her þeyi O’ndan bilmeye kendini alýþtýrmalýdýr.
[1] Bkz.: Âl-i Ýmrân sûresi, 3/185; Hadid sûresi, 57/20.
F.Gülen
Ynt: Gururlanmak By: cerendemir Date: 03 Aralýk 2013, 23:59:36
Kendimi ,nefsimi övmekten Allaha sýðýnýrým.Kimse kimseden üst deðildir.Gururda þeytan dan gelir.Rabbim bizlere hidayet etsin inþallah.
Ynt: Gururlanmak By: hafiza aise Date: 04 Aralýk 2013, 13:07:31
Manasý aldanýþ olan bir kelimenin bizim hayatýmýzýn neresinde olduðu þüphesiz önemli bir konu. Rabbim verdiði emanetle övünmekten bizleri muhafaza eylesin. allah c.c razý olsun.
radyobeyan