Uykuda beyin de temizleniyor By: reyyan Date: 21 Ekim 2013, 09:05:51
Uykuda beyin de temizleniyor
Hacýlar, Hz. Muhammed'in (asm) hicret vataný olan Medine'ye gelmeye baþladý Hac ibadetini yerine getiren ve Mekke'deki mekanlarý ziyaret eden hacýlar, Hz. Muhammed'in (asm) hicret vataný olan Medine'ye gelmeye baþladý.
Kurban Bayramý'nýn ardýndan kutsal topraklarda hac coþkusu sürerken, kutsal yolculuða Mekke'den baþlayan hacýlar, Medine-i Münevvere'ye gelmeye baþladý.
Mekke'den Medine'ye gelen hacýlar, öncelikle Hz. Muhammed'in (asm) hicret ettikten sonra inþa ettirdiði Mescid-i Nebevi'yi ziyaret ediyor.
Mescid-i Nebevi'de Hz. Muhammed'in (asm) kabrinin bulunduðu Hücre-i Saadet'i büyük bir tazimle selamlayan hacýlar, Hz. Muhammed'in (asm) kabri ile minberi arasýnda yer alan Ravza-i Mutahhara'da namaz kýlmaya ve dua etmeye büyük önem veriyor. Ravza-i Mutahhara, "yer yüzünde cennetten bir yer" olarak ifade edildiðinden, buradaki yoðunluk dikkat çekiyor.
Mescid-i Nebevi'nin doðu kýsmýnda yer alan ve yaklaþýk 10 bin sahabenin kabrinin bulunduðu Cennet'ül Baki de mutlaka uðranan mekanlar arasýnda. Cennet'ül Baki'de, Hz. Osman, Hz. Muhammed'in (asm) amcasý Hz. Abbas, halalarý, kýzlarý, eþleri, oðlu Ýbrahim, torunu Hz. Hasan'ýn da kabirleri bulunuyor.
Mescid-i Haram'dan sonra en kutsal ikinci mekan
Hz. Muhammed (asm) ile Hz. Ebubekir ve Hz. Ömer'in kabirlerinin bulunduðu ''Hücre-i Saadet'' bölümünün de içinde yer aldýðý Mescid-i Nebevi, Mekke'de bulunan Mescid-i Haram'dan sonra Müslümanlarýn en kutsal ikinci mekaný konumunda.
Ýslam tarihinin en önemli eserlerinden biri olan Mescid-i Nebevi'nin inþasýnda Hz. Muhammed (asm), bir iþçi gibi taþ ve kerpiç taþýyarak bizzat çalýþmýþtý. Medine'de inþa edilen bu mescit ayný zamanda Ýslam devletine ait bütün faaliyetlerin yürütüldüðü bir merkez niteliði taþýyor.
Mescid-i Nebevi, þimdiye kadar birçok kez geniþletildi. Ýlk kez Hz. Muhammed (asm) tarafýndan geniþletilen mescit, Hz. Ömer ve Hz. Osman zamanýnda ilave bölümlerle büyüdü.
Abbasiler döneminde çeþitli imar faaliyetlerine sahne olan ve geniþletilen Mescid-i Nebevi, Memlükler zamanýnda da çeþitli imar gördü.
Hicaz'a hakim olduktan sonra "hadim-ül Harameyn" unvanýný kullanmaya baþlayan Osmanlý padiþahlarý da Medine ve Mescid-Nebevi'nin imarýna özel önem verdi. Osmanlý döneminde buna yönelik ilk imar faaliyeti Kanuni Sultan Süleyman tarafýndan gerçekleþtirildi, daha sonra da tamirat ve yenilikler yapýldý.
2. Mahmud zamanýnda, 1817'de baþlayan ve 1837'de tamamlanan faaliyet sýrasýnda, daha önce Memlük Sultaný Kayýtbay tarafýndan yenilenen Hücret-i Saadet üzerindeki kubbenin yerine taþtan bir kubbe yaptýrýldý ve üstü kurþunla kaplatýlarak yeþile boyandý.
Osmanlýlar devrinde Mescid-i Nebevi'de en büyük imar faaliyeti Sultan Abdülmecid zamanýnda gerçekleþtirildi. 1850-1861 yýllarý arasýnda tamamen yenilenen Mescid-i Nebevi'nin alaný 10 bin metrekareyi geçti.
Suudiler döneminde 1949'da baþlayýp 1955'te tamamlanan geniþletme esnasýnda mescit 16 bin 326 metrekareye ulaþtý. 1984-1994 yýllarý arasýnda yapýlan çalýþmalarla da 400 bin metrekareye ve 650 bin kiþinin ibadet edebileceði bir alana çýktý.
Suudi Arabistan tarafýndan geçen yýl baþlanan proje kapsamýnda da Mescid-i Nebevi'de ayný anda 2 milyon kiþinin ibadet etmesi hedefleniyor.
Ýslam tarihinin dönüm noktalarý
Ýslam tarihi açýsýndan büyük önem taþýyan Uhud ve Hendek savaþlarýnýn yapýldýðý yerlerle Ýslam'ýn ilk mescidi Kuba ve kýble olarak Kabe'nin tayin edildiði Kýbleteyn Mescidi de hacýlarýn görmek için can attýðý ziyaret mekanlarý arasýnda yer alýyor.
Medine'ye 5 kilometre uzaklýktaki Uhud Daðý'na giden hacýlar, burada Hz. Muhammed'in (asm) amcasý Hz. Hamza'nýn da aralarýnda bulunduðu Uhud þehidi 70 sahabenin kabrini ziyaret ediyor.
Uhud'da dönüm noktasý olan Okçular Tepesi'ne çýkan hacýlar, Uhud Savaþý'nýn Ýslam ve Müslümanlar açýsýndan önemini bir kez daha tefekkür etme fýrsatý buluyor.
AA