Evliliklerin Geciktirilmesinin Nedenleri Tespit Edildi By: reyyan Date: 23 Mart 2013, 21:06:31
Evliliklerin Geciktirilmesinin Nedenleri Tespit Edildi
Doç. Dr. Alev Erkilet, "Evlilikler neden geçiktiriliyor?" sorusunu açýklýk getirdi. Yalnýzlýk Allah’a mahsustur der eskiler, doðrudur. Ýnsan eþ ister, eþe ihtiyaç duyar. Fýtratýnda vardýr bu ihtiyaç. Ruhun, bedenin ihtiyacýdýr evlilik. Dolayýsýyla evliliði geciktirmek insanýn doðasýndaki en temel ihtiyaçlardan birini yok saymaktýr. Peki bütün bunlara raðmen evlilikler neden geciktiriliyor? Özellikle yakýn zamanlarda toplumun gençlerin önüne en temel hedef olarak koyduðu diploma ve iþ sahibi olmak, gençlerde evlilik düþüncesini nasýl etkiliyor?
Evlilik toplumsal ve bireysel açýdan neden gereklidir?
Evlilik kavramýný tek olarak deðil de, aile kavramýyla birlikte ele almak daha doðru olabilir. Zira evlilik, bireylerin aile oluþturma niyetiyle bir araya gelip, toplum nezdinde geçerli olan –yazýlý ya da yazýsýz- hukuka baðlý bir akdi, ilan amacý taþýyan bir tören eþliðinde gerçekleþtirmesidir. Bu açýdan bakýldýðýnda oldukça rasyonel ve bireysel olduðu kadar toplumsal boyutlarý da olan bir edimdir. Modern dünyanýn romantik kalýplarý açýsýndan bakýldýðýnda farklý görünebilir ama gerek tarihte gerekse Ýslam dünyasýnda evlilik/aile, cinsel ihtiyaçlarýn toplum açýsýndan meþru görünen kalýplar içinde tatminini, çocuklarýn nesebinin sahih olmasýný, bu doðrultuda ebeveynlere ve eþlere hukuki sorumluluklar yüklenmesini güvence altýna alan ve ayrýca idame-i hayat pratiklerinin birlikte sürdürülmesini ve moral ve motivasyonel ihtiyaçlarýn karþýlanmasýný saðlayan dayanýþmacý bir müessesedir.
AÝLE ÝNSANI ÝNTÝHARDAN KORUR
Evlilik müessesenin eylemli boyutu; içine dâhil olduðumuz bir grup olarak ailedir. Toplumun temel bileþenlerini oluþturan küçük gruplarýn, içine doðma anlamýnda ilki ve hayat boyu süren en dayanýklýsý olma özelliðine sahiptir. Bütün bu açýlardan ve daha pek çok boyutundan dolayý evlilik/aile önemlidir. Basit bir örnek vermek gerekirse, sosyolojinin kurucu babalarýndan biri olan Emile Durkheim’ýn da belirttiði gibi, aile türü sýcak baðlar insaný intihardan korur. Kendi döneminin Avrupa istatistiklerini inceleyen Durkheim Katoliklerin, evlilerin ve evli olanlar içinde de çocuk sahibi ailelerde yaþayanlarýn, Protestanlara, bekârlara ve çocuksuz evlilere göre daha az intihar ettiklerini gözlemlemiþtir. Buradan hareketle de cemaat baðlarýnýn insaný sarýp sarmalayan yapýsýnýn bencil intiharlarý engelleyen bir güvenlik mekanizmasý olduðu sonucuna varmýþtýr.
MODERN TOPLUM ÝNSANINI DOÐA ÝLE ÝLÝÞKÝSÝNÝ KESMÝÞTÝR
Üniversite okuyan, iþ hayatýna atýlan gençler günümüzde maddi gereklilikleri karþýladýktan sonra evlenmeyi planlýyor. Ancak bir insanýn hayatýnda evlilik için en doðru zaman hangisidir? Ya da gençlerin evlenmesi için ideal bir yaþ var mýdýr?
Ýnsanlarýn hayatýnda evlilik için en doðru zamanýn ne olduðu, biyolojik ve kültürel açýlardan farklý farklý cevaplandýrýlabilecek bir meseledir. Çünkü geleneksel toplumlarda evlilik gençlerin cinsel eriþkinliðe eriþmesiyle birlikte gündeme gelir ve kontrolsüz birleþmelerin önlenmesi geleneksel toplumlar açýsýndan önemli olduðu için de gençlerin bedensel ve cinsel eriþkinliðe ulaþtýðý dönem, evlilik yaþýnýn geldiði dönemdir. Ama modern toplum, doða ile iliþkisini tamamen kesmiþ olduðu ve gençleri uzun süreli olarak eðitim kurumlarýna baðlý tuttuðu için, evlilikle cinsel ihtiyaçlarýn doðmasý arasýna uzun bir süre konulmuþtur. Kaldý ki, modern kapitalist toplumun bir de tüketim boyutu var. Tüketim ihtiyaçtan baðýmsýzlaþtýðý ve kendi baþýna bir put haline geldiði için, gençler, maddi gereklilikler yerine getirilmediði sürece evlilik kararýndan uzak durmayý tercih etmektedirler. Yahut da buna kýzlarýný “iþi, iyi bir maaþý olmayan ve hatta askerliðini yapmamýþ olan gençlere vermeyi kabul etmeyen aileler tarafýndan zorlanmaktadýrlar. Bütün bu söylenenler, evliliðin rasyonel bir tercih olduðu koþullar için geçerlidir elbette. Ýki kiþi arasýnda sevgi, aþk ve muhabbet var ise, evlilik zamaný gelmiþ demektir.
KAPÝTALÝST TOPLUMUN VAZGEÇÝLMEZÝ, DÝPLOMA VE ÝÞ
Gençlerin önüne fiziksel ve psikolojik sebeplerden ziyade en temel hedef olarak diploma ve iþ konuluyor. Diploma ve iþin öncelemesindeki sebep nedir? Sizce gençlerin evliliði iteleyip iþi ve diplomayý öncelemesi ne kadar doðru?
Ýçinde yaþadýðýmýz ve aslýnda 15. yüzyýldan beri yavaþ yavaþ geliþmekte olan toplum tipi ki, ben buna modern ve kapitalist toplum adýný veriyorum, doða ile yaþamýn arasýný açmýþtýr. Tümüyle insan tarafýndan yapýlmýþ bir çevrede ve insan yapýmý deðerlerle kuþatýlmýþ olarak yaþýyoruz. Ýçinde yaþadýðýmýz binalar, kentler kadar bedenimiz de yapay yöntemlerle ayakta tutuluyor. Serbest cinselliðin yahut cinselliði yaþayamamanýn yol açtýðý bunalýmlarla mücadele için ilaçlar, anti-depresanlar tüketiliyor. Bunlar bana Aldous Huxley’in Cesur Yeni Dünya kitabýnda anlattýðý devleti hatýrlatýyor. Huxley ailenin olmadýðý, kimsenin kimse için sorumluluk üstlenmediði ileri kapitalist bir toplumda bebeklerin kuluçka makinelerinde üretildiði, manevi acýlarý dindirmek için devlet tarafýndan özel ve zararsýz uyuþturucular (soma) geliþtirildiði bir dönemi anlatýr. Diploma ve iþ kapitalist toplum döngüsünün kusursuz iþlemesi için vazgeçilmezdir. Bizim için de öyle artýk. Tüm bunlar bize hayatýn temelinin insanlar arasýndaki güven ve sorumluluk duygusu olduðunu unutturuyor gibi geliyor bana. Toplumun kapitalistleþmesiyle birlikte, kendisini dindar olarak tanýmlayanlar açýsýndan bile asýl mesele maksimum çýkar haline gelir. Weber’in dediði gibi, kapitalizmi doðuran þey Protestan ahlakýn kendisi olsa bile, zamanla inanç ekonomik davranýþýn ana sebebi olmaktan çýkmýþ ve geriye kar için kar prensibiyle hareket eden kapitalist tip kalmýþtýr. Sekülerleþme de budur zaten.
KARÞI CÝNSLE, AÝLESÝNDEN FAZLA ZAMAN GEÇÝRMEK BOÞANMAYA SEBEP
Yapýlan istatistiksel araþtýrmaya göre geç yaþta yapýlan evliliklerde boþanmalarýn daha fazla olduðu, zamanýnda yapýlan evliliklerin ise geç evliliklere göre daha uzun sürdüðü ortaya çýkmýþtýr. Sizce bunun nedeni nedir? Evliliðin uzun sürmesi ile evliliðin ne zaman gerçekleþtirildiði arasýnda bir iliþki var mýdýr?
Meselenin tek boyutuyla ele alýnmasý doðru deðil. Hâlbuki daha pek çok etken var boþanmayý etkileyen. Örneðin kiþiyi erken ya da geç evlenmeye yönelten ve içinde yaþadýðý kültür, aile çevresi ve ailenin desteði, maruz kalýnan sanal ortamlar, iletiþim/haberleþme imkânlarýnýn eþi benzeri görülmedik bir biçimde artýþý, ailesinden baþka kiþilerle uzun çalýþma saatleri içinde ayný mekânda kalma durumu, bütün bunlar önceki kuþaklarýn imtihan olduðu problemler deðildi. Örneðin yaptýðýmýz bir araþtýrmada medya profesyonelleri kendi çalýþma saatlerinin uzunluðunun ve bu saatler boyunca karþý cinsle ailesinden fazla vakit geçirmenin, aldatmayý ve boþanmayý etkileyen önemli etmenlerden biri olduðunu belirtmiþlerdi. Bunun gibi daha pek çok neden var boþanmalarda. Þunu demek istiyorum, geç evlenmeyi teþvik eden kültürün ve yaþam tarzlarýnýn kendisine bakmak daha anlamlý olabilir, evlilik yaþý da bu bütünün parçasý olmasý anlamýnda önemlidir.
Geciktirilmiþ evliliðin bireysel, psikolojik ve toplumsal psikoloji açýsýndan sonuçlarý nelerdir?
Evliliðin gecikmesi ya biyolojik anlamda tatminsizliðe ya da serbest cinsel iliþkilere yol açar. Geciktikçe evlenme kararý almak daha da zorlaþmakta, bireyler kendi hayatlarýna bir baþkasýný dâhil etmek istememektedirler. Dahasý boþanmayla ilgili zikrettiðimiz hususlar nedeniyle karþýlýklý güven zedelenmekte, aldatma sýradanlaþmaktadýr.
KÝÞÝLÝÐÝ; SAÇ RENGÝNDE, ELBÝSE MARKASINDA ARAYAN GENÇLER YETÝÞTÝRÝYORUZ
Bugünün toplumunun ve dahi Müslümanlarýn temel sorunlarýndan biri sorumluluk duygusunun yitirilmiþ olmasýdýr. Verilen söze sadakat, akde uyma davranýþý açýsýndan bakýldýðýnda ciddi bir tahribatla karþý karþýyayýz. Bu koþullar altýnda, yetiþkinlerin de iyi örnek olamadýðý düþünülecek olursa, gençlerden erken evlenmelerini istemenin, tek baþýna problemi çözmeye yetmeyeceði kanýsýndayým. Bu bir sistem meselesi, bütünsel bir deðiþimle birlikte anlamlý olabilecek bir talep. Toplumun kapitalistleþtiði, insanlarýn homo economicus insan modeline evrildiði, ailelerin gençlerin tüm yaþam planlarýný onlara sormadan belirlediði bir dönemde, AVM’lerden kapýlý ve kapalý sitelere kadar modern yaþamýn tüm yaldýzlarýnýn peþinden koþulduðu bir modelde tek baþýna “erken evlenmenin” anlamý nedir? Neyi deðiþtirecektir? Ya da bu mümkün müdür? Sorularýný kendimize sormak zorundayýz. Erken evlenme kiþiliðin geliþimiyle sürdürülebilir olan bir þeydir. Ýçinde yaþadýðýmýz dönemde de kiþi/kiþilik tam da Baudrillard’ýn dediði gibi yok olmuþtur, ölmüþtür. Kiþiliðini saç renginin tonunda, kullandýðý kozmetiðin ya da arabasýnýn markasýnda ve dahi giydiði binlerce dolarlýk yabancý marka haute couture giysilerin detaylarýnda arayan bir kuþak yetiþtiriyoruz ve bu çocuklarýn erken evlenmesini istiyoruz. Bunun bir mantýðý var mý bilmiyorum.
GÜVEN DUYULACAK MÜSLÜMANLAR YOK OLDU
Eskiden iki gönül bir olunca samanlýk seyran olur anlayýþla kurulan evliliklerin yerini her þeyin tam olduðu, eksiksiz ev eþyasý arandýðý bir döneme geldik. Bizi eksiksiz evlilik anlayýþýna iten sebep nedir?
Müslümanlýðýn tanýmýndaki deðiþimdir bizi eksiksiz evlilik anlayýþýna iten sebep. Üstelik de mesele sadece evliliðin eksiksiz olmasý deðil az önce de belirttiðim gibi. Asýl sorun, peygamber örneðinde olduðu gibi herkesin güven duyacaðý bir karakter olarak Müslümanýn yok oluþudur. Ve nesne fetiþizminin doruða varmýþ olmasýdýr. Evlilik bundan etkilenen hususlardan biridir sadece.
GÜNÜMÜZDE EVLÝLÝK, ÇOCUK VE ANNEDEN ÝBARET HALE GELDÝ
Hayatta birçok sorumluluk alan gençler, konu evlilik olunca “olgunlaþamadým” gerekçesini ortaya atýyor? Gençlerin bu evlilik korkusu neden? Kiþi evliliði saðlýklý þekilde yürütecek bir duruma gelip gelmediðini nasýl anlayabilir?
Burada sadece gençleri itham etmek doðru deðil bence. Yetiþkinlerin evlilik sorumluluðunu ne kadar üstlendiðine, nasýl taþýdýðýna bakacak olursak, burada da pek iç açýcý bir manzara ile karþýlaþmýyoruz. Kent araþtýrmacýlarý açýsýndan malum olsa da, baþkalarý tarafýndan pek fark edilmeyen bir husus var. Giderek aile dediðimiz þeyin kadýn ve çocuklardan ibaret bir müessese haline gelmesi. Erkeklerin tümüyle aile dýþýnda vakit geçirmesi, kadýnlarla çocuklarýn da bir “büyük kapanma” çerçevesinde sitelere mahkûm edilmesi. Çocuklarýn bisiklete binmekten bile sýkýldýðý düzenlenmiþ çevrelerde yaþýyoruz. Oysa evlilik hayatý paylaþmaktýr, üretimde, mücadelede, sevgide ve çocuk yetiþtirmede ortaklýktýr. Tebliðde ve yaþamýn tüm alanlarýnda direngen ve kendi olan bireyler ancak anlamlý bir birliktelik oluþturabilirler. Bana kalýrsa, gençleri neye ve niye davet ettiðimizi netleþtirelim önce. Burjuva aile modellerine davet ediyorsak eðer, o zaman dediðim gibi erken ya da geç evlenmiþler fazla bir þey fark etmeyecektir.
Cornell ve Oklahoma Üniversitesi’nde yapýlan ve Family Relations dergisinde yayýnlanan bir araþtýrmaya göre arkadaþlýk eden çiftler üzerinde yaptýðý araþtýrmaya göre % 67 boþanma korkusu olduðu belirlendi. Boþanma korkusunun yaygýnlaþmasýn sebebi nedir? Gençler evliliðe bile adým atmadan boþanma korkusu yaþamasýný nasýl deðerlendiriyorsunuz?
Bu korkunun kaynaðýnýn güven duygusunun yitirilmesi olduðunu düþünüyorum. Sürekli olarak medya, internet, sinema vs. kanallarýn bize taþýdýðý olaylara baktýðýnýzda bu güven kaybýna uðramamak mümkün deðil zaten. Ama ben buradan farklý bir noktaya gelmek istiyorum. Bu güvensizliði nasýl aþabileceðimize dair düþünmek lazým geldiðini vurgulamak istiyorum. Sosyolojide “kültür”ü tanýmlarken, onun çeþitli özellikleriyle birlikte þunu da sayarýz: “Her kültür insanlara özdeþleþecekleri kahramanlar sunar”. Davranýþlarýmýzý kendilerini örnek alarak geliþtireceðimiz kahramanlardýr bunlar ve bireysel sosyalizasyonda bu özdeþleþimin büyük bir etkisi ve katkýsý vardýr. Peki, gündelik hayatýn gençlere sunduðu örnekler kimler? Bu örneklerin güven duygusunu pekiþtirecek bir özelliði var mý? Yoksa daha ziyade çatýþma, çýkar, acýmasýz ve ilkesiz rekabet, bunun sonucunda kazanýlan sýnýrsýz servet ve harcama kapasitesi ile öne çýkan karakterler mi ön planda? Bu sorunun cevabý ikinicisidir ve maalesef gençler bunlarla özdeþleþmektedir. Oysa Ali Þeriati “Ne Yapmalý” baþlýklý kitabýna þu duayla baþlar: Allah’ýn adýyla, Son özgürlük, bilgi ve kudret peygamberi Muhammed’in Rabbinin adýyla, Mazlumun adaleti Ali’nin Rabbinin adýyla, küçüklüðüne raðmen dünya kadar büyük olan Fatýma’nýn evinin Rabbi’nin adýyla, Ebuzer’in Rabbinin adýyla, ezilmiþlerin, tarih ve zamandaki çaresizlerin Rabbi’nin adýyla…” Güven ancak doðru, adil, paylaþýmcý, özgürlükçü, kalpleri ýsýndýrýcý örneklikler üzerinden kazanýlabilecek bir duygudur ve peþinde olunmasý gereken evlilik ve aile modeli de buralardan çýkar diye düþünüyorum.
BOÞANMA SORUNU KADINA ENDEKSLENMEMELÝ
Toplumda kadýnýn çalýþma hayatýnda daha fazla yer almasýyla birlikte evliliklerde kadýnýn tahammülsüzlüðü daha da öne çýkýyor. “Ben de çalýþýyorum, eve para getiriyorum” düþüncesinden hareketle kadýnlar en ufak problemlerde iliþkiyi sonlandýrma yolunu tercih edebiliyor. Siz bunu nasýl deðerlendiriyorsunuz? Bu durumlarýn yaygýnlaþmasý toplumda nasýl bir ayrýþmaya neden olur?
Bence sorunun kadýnlara endekslenmesi doðru deðil. Mesele bütünseldir. Topyekûn zihniyetlerin deðiþmesi söz konusu, hedeflerin dünyevileþmesi söz konusu. Bu çerçevede kadýnýn okumamasý ve çalýþmamasý onu ne bireysel nede Ýslami açýdan kabul edilebilir olan pek çok uygulamaya mahkûm býrakýyor. Erkeðin tümüyle modern örüntüler içinde yaþadýðý ve paylaþým sorumluluklarýndan kaçýndýðý bir ortamda kadýnlarýn kendi ayaklarý üzerinde durmalarýnýn çok önemli ve vazgeçilmez bir gereklilik olduðunu düþünüyorum. Üstelik toplum deðiþecek ve daha “Ýslami” bir hayat kurulacaksa, bu da ancak kadýnlarýn direngenliði sayesinde mümkün olacaktýr. Mesele, yýllar önce de yazdýðým gibi, kamusal pastadan daha fazla pay almak deðil de, kamusal alanýn topyekûn dönüþtürülmesiyse eðer, bu ancak kadýn ve erkek öznelerin her ikisinin de aktif ve üretken olmasýyla mümkün olabilir.
Aile kurarken ister istemez toplumsal kodlarýn etkisinde kalýnýyor. Örneðin, evliliklerde erkeðin kadýndan mesleki ya da maddi anlamda üstün olmasý çok normal olarak karþýlanýrken, tam tersi durumlar çoðu zaman kolayca kabul gören bir durum deðildir. Evlilik konusunda özellikle eþ seçiminde toplumsal kodlarý ne derecede dikkate almalý?
Toplumsal kodlar insaný ister istemez belirler, ama kendisini Müslüman olarak tanýmlayan bireylerin bu kodlarý olduðu gibi benimsemesi deðil, deðiþtirip dönüþtürmesi gerekir. Buna dair en güzel örnek, Ýslam tarihinin de ilk ve en önemli evliliðidir. Hz. Peygamberin dönemin güçlü ve etkili kadýnlarýndan biri olan Hatice ile yaptýðý ve hiçbir zaman çok-eþlilikle gölgelenmemiþ olan evlilik, statülerin, yaþýn, servetin, çocuk sahibi olmanýn vs. bugünün kültürel kodlarýnda “ters” görünen pek çok þeyin muhabbet temelinde, ortak bir davaya gönül verme temelinde nasýl önemsizleþtiðinin mükemmel bir örneðidir. Bu konuda ikinci mükemmel örneðin Ali ve Fatýma evliliði olduðunu düþünüyorum. Bu örnekleri, sosyolojik imalarý ve getirdikleri devrimci deðiþiklikler bakýmýndan ele almak lazým. Ýþte erken evlilik tartýþmasý ancak bu ciddi baðlam deðiþikliði hatta semantik kayma çerçevesinde anlam kazanabilir.
Kaynak:On5yirmi5.com
Ynt: Evliliklerin Geciktirilmesinin Nedenleri Tespit Edildi By: ehlidunya Date: 23 Mart 2013, 22:06:38
Esselamu aleykum ;Çok yerinde tespitler olmuþ cenabý hak hayýrlý eþler bulup kendisine aile olarak hizmet edenlerden olmayý nasip etsin
Ynt: Evliliklerin Geciktirilmesinin Nedenleri Tespit Edildi By: HALACAHAN Date: 17 Mayýs 2016, 13:10:49
Aleykum selam.. Konu ele alinirken bir butun olarak ele alinmis.. Yani ne kadin ne de erkek tarafi tutulmamistir. .Sorunlara nokta atýþý yapýlmýþ ..Güzel tavsiyelerde bulunulmuþtur.. Allah razi olsun .. Dualariniz için de amin diyorum ..
Ynt: Evliliklerin Geciktirilmesinin Nedenleri Tespit Edildi By: ikranur 7d Date: 17 Mayýs 2016, 15:52:02
Rabbim ins hayirli evlilikler nasip etsin. Ýns mutlu yuvalar kurulur.
Cok guzel bir konuya deginilmis.
Allah c.c. razi olsun.