Diyanet Akademisi kuruluyor By: reyyan Date: 05 Þubat 2013, 15:18:05
Diyanet’ten eðitim seferberliði
Tarih: 05.02.2013
Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý yurt çapýnda hizmet yürüten 19 eðitim merkezinde görev yapan idareci ve eðitim görevlilerine hizmet içi eðitim semineri düzenledi.
Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý Eðitim Hizmetleri Genel Müdürlüðü tarafýndan gerçekleþtirilen ve 4-8 Þubat tarihleri arasýnda Antalya’nýn Manavgat ilçesinde 5 gün sürecek “Dini Yüksek Ýhtisas/ Eðitim Merkezleri Ýdareci ve Eðitim Görevlileri Semineri”nin açýlýþýnda konuþan Diyanet Ýþleri Baþkaný Görmez, Diyanet Ýþleri Baþkanlýðýnýn son 10 yýlda Türkiye’nin hiçbir kurumunda görülemeyecek derecede açýk üniversite gibi çalýþtýðýný ifade ederek bütün personeliyle kendini yenileyen, kendisini eðitimden geçiren bir kuruma dönüþtüðünü kaydetti.
Diyanet Ýþleri Baþkanlýðýnýn bir eðitim seferberliði içerisinde olduðunu vurgulayan Baþkan Görmez sadece yurt içinden deðil yurt dýþýndan da Ýslam dünyasýnýn muhtelif yerlerinden hocalarýn aralarýnda bulunduðu eðitim merkezlerinde yüksek seviyede bir eðitim verildiðinin altýný çizdi.
Herhangi bir kurumda bir gelenek oluþturmanýn uzun zaman aldýðýný, buna raðmen Diyanet Ýþleri Baþkanlýðýna baðlý eðitim merkezlerinin kýsa sürede gelenek oluþturduðunu ifade eden Baþkan Görmez, bu eðitim merkezlerinin Diyanet’in yüz aký olduðunu belirterek bazý hususlara dikkat çekti.
Dini Yüksek Ýhtisas ve Eðitim merkezlerinin dört açýdan kendisini yenilemesi gerektiðini hatýrlatan Diyanet Ýþleri Baþkaný Görmez’in konuþmasýndan öne çýkan baþlýklar þöyle;
“Diyanet’in pek çok rektörlükten daha büyük bir eðitim iþi var”
“Diyanet’in pek çok Rektörlükten büyük bir eðitim iþi var. Eðitim merkezlerimizde yürütülen eðitim faaliyetleri büyük hizmet veriyor.
Son on yýlda Diyanet teþkilatýnýn personel sayýsý 65 binden 128 bine çýktý. Yýlsonuna kadar bu rakam 150 bine ulaþabilir. Eðitim ihtiyacýmýz giderek daha da artýyor. Bunun yanýnda 83 yeni Ýlahiyat Fakültesi kuruldu. Bunlarýn büyük kýsmý ise eðitim merkezlerimizdeki hocalarýmýzýn öðrencileri tarafýndan kuruldu.
Eðitim ihtiyacý bu þekilde artarken 19 eðitim merkezimiz bu ihtiyaç için yetmeyecek. Her bölgede birden fazla eðitim merkezine ihtiyacýmýz olacak.
Yüzümüzü aðartacak mezunlarýyla, kurumsal kimliðine kavuþmuþ, kurumsallaþma süreci tamamlamýþ yeni eðitim merkezleriyle Diyanet’in yüz aký olacak bu müesseselerimizin sayýsýný artýrmamýz gerekiyor.”
“Diyanet’in tüm personelinin görev tanýmý deðiþmiþtir”
“Artýk sadece Ýslam dünyasýný dikkate alarak ulum-i Ýslamiye’nin içinden geçtiði süreçleri deðerlendirdiðimizde bütün Diyanet personelinin görev tanýmlarýnýn deðiþtiði görülecektir. Çað deðiþiyor, zaman deðiþiyor, cemaat deðiþiyor, muhatap kitle deðiþiyor. Bundan on sene önceki imam tanýmý ile bugünkü imam tanýmý deðiþmiþtir. Bundan 20 yýl önceki müftülük tanýmý ile bugünkü müftülük tanýmý deðiþmiþtir. Ancak biz bunu 20 yýl geriden takip ediyoruz. Müftülük imamlarýn amirliði deðil þehrin manevi hayatýný yönetim merkezi olmalý. Þehirlerin manevi hayatý nasýl yönetilir? Þehirlerin manevi sorunlarý nelerdir? Teþhisi ve tedavisi nasýl olmalýdýr? Bu sorular üzerinde durup, çalýþmalarýmýzý çaða uygun þekilde yeniden ele almamýz gerekmektedir.
Deðiþen zamanla, deðiþen çaðla birlikte metodumuzu yeniden gözden geçirmemiz lazým.”
“Müfredatýmýzý belirlerken sadece Türkiye’yi deðil, bütün Ýslam dünyasýný dikkate almalýyýz”
“Biz artýk müfredatýmýzý belirlerken sadece Türkiye’yi, sadece imamlarý, müezzinleri, vaizleri, müftüleri düþünme lüksüne sahip deðiliz. Bütün Ýslam dünyasýný, bütün insanlýðýn ulum-i Ýslamiye’ye olan ihtiyacýný dikkate alarak bir eðitim vermek durumundayýz.
Biz bu sene Brezilya’ya, Vietnam’a imam gönderdik. Macaristan’da, Japonya’da görevlilerimiz var. Önümüzdeki yýldan itibaren Afrika’nýn 40 noktasýnda Diyanet koordinatörlüðü oluþacak. Rusya’da 20 milyon Müslüman var. Daha fazla ilim adamýna, din görevlisine ihtiyaç var. Onlarýn bize gönderdiði, bizim de ilahiyat okutup tekrar ülkelerine gönderdiðimiz talebeler de sadra þifa olmuyor. Onlarýn asýl ihtiyacý sizin verdiðiniz eðitim.
Sizler eðitim verirken, kursiyerlerimizin mezun olduktan sonra Avrupa’da hizmet edebileceðini, Asya’da, Afrika’da, Rusya’da, Balkanlar’da, Kafkasya’da hizmet edebileceðini dikkate alarak eðitimi vermeniz lazým.
Buradan mezun olan her arkadaþýmýz dünyada Ýslamofobia nedir, nereye gidiyor. Avrupa Ýslam’ý, Alman Ýslam’ý nedir, nereden çýktý, bunlarý bilerek mezun olmalý.”
“Tevbe kavramýný camide anlattýðýnýz gibi cezaevinde anlatamazsýnýz”
“Ýhtisaslaþma kaçýnýlmaz ama ihtisaslaþmanýn hem zararlarý hem yararlarý var. Ýhtisas körlüðü diye bir kavram var. Bütün fakültelerimizde ihtisas körlüðü oluþtu. Hem hoca hem öðrenci olsun tüm ilahiyat fakültelerinde hepsinin bilmesi gereken bir asgari müþterekler olacak bir de ancak onun üzerine bina edeceðimiz bir ihtisaslaþma olacak.
Diyanet teþkilatý hizmetleri öyle çok çeþitlendi ki artýk branþlaþma kaçýnýlmaz oldu. Mesela cezaevi vaizliði diye bir alan ortaya çýktý. Tevbe kavramýný camide anlattýðýnýz gibi ceza evinde anlatamazsýnýz.
Aile danýþmanlýk kurumlarý mesela ihtiyaçtan ortaya çýktý. Avrupa’da 5 milyon millet varlýðýmýz var, onlar kimliklerini muhafaza etmek için oturup düþünüyorlar. Ýþte bizler bütün bunlar için neler yapabilirizi düþünmeliyiz. Bu doðrultuda belirli alanlarda ihtisaslaþmamýz gerekiyor.
Bizim önce bir hâl eðitiminden geçmemiz lazým, kâl eðitimiyle birlikte hâl eðitiminden geçmemiz lazým. Bütün bunlarýn yanýnda, kalp eðitimi nasýl gerçekleþir onu bilmeliyiz. Bu eðitimi bize fakülteler müftülükler veremez. Bunun eðitimini siz verebilirsiniz. Mihrabý, minberi, kürsüyü sadece bilgi ile yönetemeyiz.
Bizim kalp eðitimini öðrenmemiz lazým. Kalp eðitiminden sonra, þehirlerin manevi hayatý nasýl yönetilir, bunu ele almak gerekiyor. Þehirlerin manevi hastalýklarý tespit edilip teþhis edildikten sonra tedavisi için çalýþmamýz gerekiyor."
Diyanet Akademisi kuruluyor…
Açýlýþta yaptýðý konuþmada önemli mesajlar veren Diyanet Ýþleri Baþkaný Görmez, “Diyanet Akademisi” adýnda akademik özerkliðe sahip bir eðitim akademisinin kurulacaðýný belirtti.
Diyanet Ýþleri Baþkaný Görmez, "Diyanet Akademisi kanun taslaðý hazýr hale geldi. 3 yýllýk hizmet içi kurs olmaz. Bunun adý kurs. Fakat eðitim merkezlerinin mevcut statüsü ile icra ettiði bu fonksiyon arasýnda paralellik yok. Dolayýsýyla bir yapýsal deðiþiklik gerekiyor. Eðitimi merkezlerini, Eðitim Hizmetleri Genel Müdürlüðü bünyesinde 3 yýllýk kurs veren bir eðitim merkezi olmaktan çýkarýp daha ötesinde kendi içinde akademik özerkliðe sahip, kurumsal statüsü olan bir akademiye dönüþtürmek gerekiyor. Bu taslaða göre Ankara merkezde bir akademi, akademiye baðlý üç çeþit eðitim kurumlarý, akademinin kendisi, genel kurul ve akademik kurul olacak. O akademik kurul müfredatý, programý belirleyecek.” diye konuþtu.
Her yýl mutad olarak gerçekleþtirilen ve eðitimcilerin eðitiminin amaçlandýðý hizmet içi eðitim seminerine Diyanet Ýþleri Baþkan Yardýmcýsý Prof. Dr. Hasan Kamil Yýlmaz da katýldý. Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý Eðitim Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ali Erbaþ da þu ana dek yürütülen hizmet içi eðitim seminerleri hakkýnda rakamsal açýklamalarda bulundu.
8 Þubat’ta sona erecek olan “Dini Yüksek Ýhtisas/ Eðitim Merkezleri Ýdareci ve Eðitim Görevlileri Semineri”ne 19 eðitim merkezinden 132 idareci ve eðitim görevlisi katýldý.