Hicret By: reyyan Date: 14 Kasým 2012, 12:56:11
“Hicret, yüce dinimizin rahmet yüklü mesajlarýný bütün insanlýða ulaþtýrmak için çýkýlan kutlu yolculuðun adýdýr”
Tarih: 14.11.2012
Diyanet Ýþleri Baþkaný Prof. Dr. Mehmet Görmez, 15 Kasým 2012 Perþembe günü idrak edilecek olan hicretin yýldönümü ve Muharrem ayý nedeniyle bir mesaj yayýmladý.
Diyanet Ýþleri Baþkaný Görmez, mesajýnda hicretin Müslümanlar için bir dönüm noktasý olduðunu kaydederek “Hicret, yüce dinimizin rahmet yüklü mesajlarýný bütün insanlýða ulaþtýrmak için çýkýlan kutlu yolculuðun adýdýr.” ifadelerine yer verdi.
Ýslam âleminin 15 Kasým 2012 Perþembe günü hicretin 1434. yýlý ve Muharrem ayýnýn ilk gününü idrak edeceðini belirten Baþkan Görmez, Hz. Muhammed (S.A.S) ve beraberindeki ilk Müslümanlarýn Mekke döneminde sürekli olarak baský ve iþkenceye; sosyal, ekonomik ve kültürel ambargoya maruz býrakýldýklarýný ifade etti. Bu sebeple ilk Müslümanlarýn doðduklarý ve çok sevdikleri Mekke ve Kâbe’den ayrýlmak durumunda kaldýklarýný dile getiren Baþkan Görmez, hicret yolculuðunu, Müslümanlar için bir milat, Allah’a ve onun kutlu elçisi rahmet peygamberine gönülden baðlýlýðýn ifadesi; hakka, hakikate, ilme, irfana ve medeniyete yapýlan bir yolculuk olarak deðerlendirdi.
Diyanet Ýþleri Baþkaný Görmez, mesajýnda þu görüþlere yer verdi:
“Hicret, dostluk ve kardeþliðin ifadesidir”
Hicret, Allah rýzasý için; anadan, babadan, evlattan, yardan, diyardan, maldan, mülkten hatta candan vazgeçmenin ibretli ve meþakkatli bir öyküsü; yüce dinimizin rahmet yüklü mesajlarýný bütün insanlýða ulaþtýrmak için çýkýlan kutlu yolculuðun adýdýr.
Hicret, yardýmlaþma, dayanýþma, paylaþma, dostluk ve kardeþliðin ifadesidir. Kardeþine kucak açarak onunla evini, iþ yerini, yiyeceðini ve varlýðýný paylaþmanýn; kardeþini himaye etme ve sahiplenmenin adýdýr.
Hicret, maddi zorluklar ve zorlamalar karþýsýnda asla bir kaçýþ deðil; aksine Ýslâm’ý öðrenmek, öðretmek, yaþamak ve yaþatmak için yeni imkân ve zemin arayýþýdýr.
“Hicret, aslýnda medeniyete yapýlan bir yolculuktur”
Aslýnda hicret, bir anlamda medeniyete hicrettir. Zira Peygamber Efendimizin (S.A.S) hicretiyle Yesrib, Medine’ye dönüþtü. Medine de medeniyet üretti. Ýslâm Peygamberi Hz. Muhammed (S.A.S) kin, nefret ve intikam toplumundan bir sevgi ve merhamet toplumu meydana getirdi. Katý kalpli insanlardan, can taþýyan her varlýða, hatta eþyaya dahi þefkat ve merhametle muamele edecek bir toplum oluþturdu. Hem maddi hem manevi açýdan arýndýrdý onlarý.
Çýkarcýlýðý, çapulculuðu ve fýrsatçýlýðý revaçta olan bir topluma, kendisi için istediðini, kardeþi için de istemeyi, diðerkâmlýðý ve kardeþliði öðretti. Komþusu aç iken tok gezilemeyeceðini gösterdi. Dürüstlüðü, güvenilirliði, aldatmamayý, helal kazancý, alýn terini, hak ve hukuku, hakkaniyeti, eþitlik ve adaleti öðretti. Ýyiliði, güzelliði, hayrý, ahlâký, samimiyeti, olgunluðu, takvayý gösterdi. Ýnsanlara hizmette, emanet ve mesuliyet bilincini, liyakati getirdi. Ýffetli ve ahlaklý bir toplum kurdu. Ýlim ve hikmete, hak ve hakikate, bilgi ve öðrenmeye âþýk örnek bir nesil yetiþtirdi. Fakirler, sahipsiz olmadýklarýný; güçsüzler kimsesiz kalmadýklarýný hep ondan, onun uygulamalarýndan öðrendi. Kýsacasý onlara temiz bir toplumun nasýl oluþmasý gerektiðini göstererek insan onurunu, insanca yaþamý, Müslümanlýðý ve medeniyeti gösterdi.
“Hicret, Ýslâm’ý samimiyet içinde yaþamaya çalýþmaktýr”
Bugün bizim için de bir hicret söz konusudur. Fakat bu hicret sadece göç edecek yer ve yurt aramak deðil; her durumda daha iyinin, daha güzelin peþinde koþmak, Ýslâm’ý daha bir samimiyet içinde yaþamaya çalýþmaktýr. Hicret iþte bu yolculuðun adýdýr. Hz. Ýbrahim’in (as) dediði gibi, hepimiz Rabbimize hicret etmekteyiz. Geçici olan bu dünyadan, ebedi olan gerçek âleme doðru göç etmekteyiz. Buradaki hicret, Sevgili Peygamberimizin bir hadislerinde buyurduðu gibi, Allah’ýn yasaklarýný terk etmektir. Ne mutlu hicret edenlere! Ne mutlu yüreklerinde hicret ruhunu taþýyanlara!
Diyanet Ýþleri Baþkaný Görmez, mesajýný þu þekilde tamamladý:
“Bu vesileyle bütün Ýslâm âleminin yeni hicri yýlýný tebrik ediyor; hicrî 1434 senesinin ülkemiz, gönül coðrafyamýz, Ýslâm dünyasý ve tüm insanlýk için hayýrlara vesile olmasýný Yüce Rabbimden niyaz ediyorum."
Ynt: Hicret By: sumeyye Date: 14 Kasým 2012, 13:07:39
s.a.. ; duaya amin amin amin ecmain inþaallah diyorum ve bu konuyu herkesin okumasini tavsiye ederim çünkü hicret nedir bir kere daha güncelleniyor zihinlerimizde...Bu konu vesilesiyle deðerli ilimdunyasi ailesinin ve islam aleminin hicri yilda hayirla , huzurla , bariþ ile ve islami daha iyi yaþayabilecek durumda , ortamda olmayi Rabbim c.c nasip eylesin..
Ynt: Hicret By: sümeyra Date: 14 Kasým 2012, 15:12:24
Haramdan helale,günahtan sevaba kaçýþýn,nefisle mücadele azminin adý HÝCRET..
Sevgili
En sevgili
Ey sevgili
Uzatma dünya sürgünümü benim
Ülkendeki kuþlardan ne haber vardýr
Mezarlardan bile yükselen bir bahar vardýr
Aþk celladýndan ne çýkar madem ki yar vardýr
Yoktan da vardan da ötede bir Var vardýr
Hep suç bende deðil beni yakýp yýkan bir nazar vardýr
O þarkýya özenip söylenecek mýsralar vardýr
Sakýn kader deme kaderin üstünde bir kader vardýr
Ne yapsalar boþ göklerden gelen bir karar vardýr
Gün batsa ne olur geceyi onaran bir mimar vardýr
Yanmýþsam külümden yapýlan bir hisar vardýr
Yenilgi yenilgi büyüyen bir zafer vardýr
Sýrlarýn sýrrýna ermek için sende anahtar vardýr
Göðsünde sürgününü geri çaðýran bir damar vardýr
Senden ümit kesmem kalbinde merhamet adlý bir çýnar vardýr
Sevgili
En sevgili
Ey sevgili
Sezai Karakoç