Nurdan Damlalar
Pages: 1
Kadir gecesi hakikatini anlamak By: selsebil Date: 15 Eylül 2009, 03:33:59


Bismillahirrahmanirrahim

Aziz, sýddýk kardeþlerim,


Evvelâ: Yarýn gece (27. gece) Leyle-i Kadir olmak ihtimali çok kuvvetli olmasýndan, bir kýsým müçtehidler o geceye Leyle-i Kadri tahsis etmiþler. Hakikî olmasa da, madem ümmet o geceye o nazarla bakýyor, inþaallah hakikî hükmünde kabule mazhar olur. (Þualar sh.438)


Aziz, sýddýk kardeþlerim,

Evvelâ: Hadîs-i þerifin sýrrýyla Ramazan-ý Þerifin nýsf-ý âhirinde, hususan aþr-ý âhirde, hususan tek gecelerde, hususan yirmi yedisinde, seksen küsur sene bir ibadet ömrünü kazandýrabilen Leyle-i Kadirin ihyasýna ve herbiriniz umum Nur talebeleriyle beraber, hususan bu biçare, çok kusurlu, hasta, zayýf kardeþinizi hissedar etmenizi ve herbirinizin dualarýnýzýn binler mânevî âminlerin teyidiyle dergâh-ý Ýlâhîde kabul olmasýný rahmet-i Ýlâhiyeden niyaz ediyoruz.
……

Umum kardeþ ve hemþirelerimin mübarek Ramazan'larýný ve umum gecelerini, mânevî Leyle-i Kadirlerini tebrik ile selâm ve dua ve dualarýný rica ediyoruz. (Emirdað L. Sh. 268)


Aziz, sýddýk kardeþlerim,
Evvelâ: Bütün ruh u canýmla mübarek Ramazanýnýzý tebrik ederim. Ve o mübarek þehirde ettiðiniz dualarýn, Cenab-ý Hak yanýnda makbul olmasýný Erhamürrâhimînden niyâz ederim.

Saniyen: Bu seneki Ramazan-ý Þerif hem âlem-i Ýslam için, hem Risale-i Nur þakirtleri için gayet ehemmiyetli, pek çok kýymetlidir.

Risale-i Nur þakirtlerinin iþtirâk-i âmâl-i uhreviye düstur-u esasiyeleri sýrrýnca, herbirisinin kazandýðý miktar, herbir kardeþlerine ayný miktar defter-i âmâline geçmesi, o düsturun ve rahmet-i Ýlahiyenin muktezasý olmak haysiyetiyle, Risale-i Nur dairesine sýdk ve ihlasla girenlerin kazançlarý pek azim ve küllîdir. Herbiri, binler hisse alýr. Ýnþaallah, emval-i dünyeviyenin iþtirâki gibi inkýsam ve tecezzî etmeden, herbirisine, ayný amel defterine geçmesi, bir adamýn getirdiði bir lâmba, binler aynalarýn herbirisine ayný lâmba inkýsam etmeden girmesi gibidir.

Demek, Risale-i Nur'un sadýk þakirtlerinden birisi leyle-i Kadrin hakikatini ve Ramazan'ýn yüksek mertebesini kazansa, umum hakikî sadýk þakirtler sahip ve hissedar olmak, vüs'at-i rahmet-i Ýlahiyeden çok kuvvetli ümitvârýz. (Kastamonu L. Sh. 65)

Bediüzzaman Said Nursi

SÖZLÜK:

EVVELÂ : Ýlk önce.
LEYLE-Ý KADÝR : Kadir Gecesi; Ramazan ayýnýn son on günü içinde bulunan en hayýrlý gece.
MÜÇTEHÝD : Ýçtihâd eden, âyet ve hadisler baþta olmak üzere diðer dinî delillerden hüküm çýkaran büyük Ýslâm âlimleri. Ýmam-ý âzam ve Ýmam-ý Þâfî gibi.
TAHSÝS : Belli bir maksat için kullanma, bir kimse veya þey için ayýrmak, birþeye özel kýlma.
MAZHAR : Nâil olma, þereflenme, kavuþma, ortaya çýkma ve görünme yeri.
NISF-I ÂHÝR : Ýkinci yarý. Son yarý.
AÞR-I ÂHÝR : Son on gün.
ÝHYÂ : Diriltme, hayat verme.
TEYÝD : Kuvvetlendirmek, desteklemek, saðlamlaþtýrmak, pekiþtirme
DERGÂH-I ÝLÂHÎ : Allah'ýn huzuru.
HEMÞÎRE : Kýz kardeþ.
MÜBÂREK : Bereketlenmiþ, uðurlu, hayýrlý.
ÞEHÝR : Ay. Meþhur. Þeref ve þan sahibi. Alemlerce meþhur, Resul-ü Ekremin (A.S.M.) bir ismi.
MAKBUL : Kabul edilmiþ olan, geçerli.
ERHAMÜ'R-RÂHÝMÎN : Merhamet edenlerin en merhametlisi olan Allah.
NÝYAZ : Yalvarma, yakarma, duâ.
SÂNÝYEN : Ýkinci olarak.
RAMAZAN-I ÞERÝF : Mübârek Ramazan.
ÞÂKÝRT : Talebe, yardýmcý.
ÝÞTÝRÂK-Ý A'MÂL-Ý UHREVÝYE : Âhirete âit iþlerde mânen ortak olma, yani mü'minlerin birbirine duâ ederek, sevâbýný baðýþlayarak mânevî ortaklýk kurmalarý.
DÜSTUR-U ESÂSÝYE : Temel kaide, prensip.
DEFTER-Ý A'MÂL : Ýnsanlarýn iþlediði ve yaptýðý þeylerin kaydedildiði defter; ameller defteri.
MUKTEZÂ : Gereken, lâzým gelen, îcap eden.
HAYSÝYET : cihet, bakým.
SIDK : Doðruluk.
ÝHLÂS : Yapýlan ibâdet ve iþlerde hiçbir karþýlýk ve menfaati, hakîki ve esas gaye etmeyerek, yalnýz ve yalnýz Allah rýzâsýný esas maksat edinmek.
EMVÂL-Ý DÜNYEVÝYE : Dünyaya ait mallar.
ÝÞTÝRAKÎ : Ortaklýða ait, ortaklýkla alâkalý.
ÝNKISAM : Kýsýmlara ayrýlma, bölümler.
TECEZZÎ : Bölünme, parçalanma.
VÜS'AT-Ý RAHMET-Ý ÝLÂHÝYE : Allah'ýn rahmetinin büyüklüðü, geniþliði.
ÜMÝTVAR : Ümitli oluþ, ümit etmek.


radyobeyan