Mükayeseli Ýbadetler Ýlmihali
Pages: 1
Hicaz Mektebi By: sumeyye Date: 24 Ekim 2012, 08:25:49
I. Hicaz Mektebi:

Medine merkezli bu mektebin sahabî üstadlarý Ömer b. el-HattabY Zeyd b. Sabit, Abdullah b. Ömer, Âiþe ve Abdullah b. Abbas'týr. Bunlar­dan Zeyd b. Sabit, Medine'de, Ýbn Abbas da Mekke'de din ilimlerinin ya­yýlmasýnda büyük rol oynamýþlardýr. Ýbn Ömer ile ondan sonra yaþamýþ bulunan sahabe, Hz. Peygamber'den birþey duymadýklarý mevzularda Zeyd b. Sabit'in rivayet ve reyine göre fetva verirlerdi. Zeyd b. Sabit ile Küfe Mektebinin üstadý Abdullah b. Mes'ud, Hz. Ömer'in müþaviri duru­mundaydýlar. Üçü birarada Mekke'de bulunduklarý zaman meseleleri aralarýnda tartýþýr, birbirinden fetva sorarlardý.

Ýþte bu Medine'li sahabî üstadlarýn orada yetiþtirdiði oniki kadar tabiîn âlimi Medine Mektebini temsil etmiþlerdir. Yukarýda isimleri ge­çen Yedi Fukaha da bunlara dahildir.

Bu fukahaya göre, sahabenin en âlimleri Medine'li hocalardýr. Bun­lar bütün ashabýn ilmine varis olmuþlardýr ve sözleri alýnmaya daha lâ­yýktýr.

Medine Mektebi'nin hükümde takip ettiði usûl þudur:

1) Hz. Peygamber'in ve ashabýnýn büyük ekseriyetinin içinde ya­þadýklarý Haremeyn âlimleri bir hükümde ittifak etmiþlerse bu­nu almak,

2) Ýhtilaf etmiþlerse kitap ve sünnete yakýnlýðý, kýyasa uygunluðu veya ekseriyetin kabulü gibi prensiplere dayanarak bunlardan birisini tercih etmek,

3) Meselenin cevabýna temas edilmemiþse mevcut delillerden istid­lal yoluyla neticeye varmak...

Bu mektebin, bu yol ve usûlle hükme baðladýklarý fýkhýn çeþitli bablarýna ait birçok mesele bulunmaktadýr. Bize kadar gelmemiþ olmakla birlikte, Medine'li Yedi Fukaha'nýn re'y ve ihtilaflarýný toplayan Ebu Zi-nâd'a ait bir eser bulunduðu nakledilmektedir.


radyobeyan