Mükayeseli Ýbadetler Ýlmihali
Pages: 1
Evzai Mektebi By: sumeyye Date: 08 Ekim 2012, 14:29:49
C. Evzai Mektebi:

 
a) Ýmamý:

 

Ebu Amr Abdurrahman b. Muhammed (88-157/707-774).

 
i) Hayatý;

 

Dýmaþk'ta (veya Yemen'de Ba'lebek'te) doðmuþ, Beyrut'ta ölmüþtür. Anasý Hintli bir cariyedir. Atâ b. Ebi Rebah, ez-Zuhrî ve Mekhul gibi fakih ve muhaddislerden hadis öðrendi. Kendisinden de birçok hadis bilgini -meselâ Katade, Malik, Þu'be, Ýbnu'l-Mübarek- rivayette bulundu.

Ebu Hanife ve Malikle görüþtü, hatta Malik ve Sufyan b. Uyeyne kendisinden ders okumuþtur. Hadis ve fýkýhtaki ihtisasý, zühd ve takva-sýyla ünlüdür.

 
ii) Eserleri:

 

el-Evzaî'nin es-Sunen fi'l-Fýkh ve el-Mesail fi'l-Fýkh diye iki eseri­nin bulunduðu nakledilir. Ayrýca eþ-Þafiî'nin el-Umm'unda Ebu Yu­suf un onun Siyer'ine verdiði cevap er-Red ala Siyeri'l-Evzâî adýyla nak­ledilir. Görüþleri hilaf kitaplarýnda, özellikle Taberî'nin Ýhtilâfu'l-Fukaha'sýnda zikredilir.

 
b) Özellikleri:

 

el-Evzaî ehl-i hadis sýnýfýna dahildir, kýyasý sevmez ve sünnete Kur'ân dýþýnda hiçbir þeyi tercih etmez.

 
c) Yayýlmasý:

 

Mezhebi müctehid imamlar devrinde yayýlmýþtýr. Suriye halký ikiyüzyirmi yýl kadar onun mezhebini tatbik etmiþ, sonra Þafiî Mezhebi ga­lebe çalmýþtýr.

Endülüs'te de Hiþam b. Abdirrahman zamanýna kadar (788-796) el-Evzaî mezhebi, yaþamýþ, sonra yerini Maliki Mezhebine terketmiþtir.

el-Evzaî Mezhebi müstakil olarak tedvin edilmemiþtir. et-Tabe-rî'nin Ýhtilafu'l-Fukaha'sý, eþ-Þafiî'nin el-Umm'u, Ýbn Kudame'nin el-Mugnî'si ye bazý hilâf kitaplarýnda onun ictihadlanna da yer verilmiþtir. eþ-Þafiî el-Umm'un Siyeru'l-Evza'î bölümünde önce Ebu Hanife'nin gö­rüþünü ve el-Evzaî'nin ona verdiði cevabý anlatmýþ, daha sonra da Ebu Yusufun el-Evzaî'ye verdiði cevaplan ve kendi sözlerini de eklemiþtir.


radyobeyan