Rey Mektebine Mensup Olanlar By: sumeyye Date: 08 Ekim 2012, 14:24:53
II. Re'y Mektebine Mensup Olanlar:
A. Rebi'atu'r-Rey Mezhebi:
Rebi'a b. Ebi Abdirrahman Ferruh et-Teymî (-136/?-753).
Tâbi'ûn'dan Ferruh adýnda bir zattýr. Medine'de vefat etmiþtir. Teym kabilesinin azatlýlarýndandý. Hz. Enes ve büyük tâbi'ûndan hadis rivayet etmiþtir. Ýmam Malik'in ve Sevrî'nin hocalarýndandýr. Kendisinden Yahya el-Ensarî, es-Sevrî, Þu'be ve Malik gibi zatlar hadis rivayet etmiþlerdir.
Medine'de fetva vermekle temayüz etmiþtir. Re'y ve kýyasla tanýndýðý için Rribi'atu'r-Re'y unvanýný almýþtýr. Hz. Ömer'den intikal eden re'y ve tefekkür tarzýný benimsemiþtir Sa'id b. el-Museyyeb ile yaptýklarý bir münazarada kendisine "Sen Irak'lý mýsýn?" dedirtecek kadar bu metodu benimsemiþtir.
B. Ýbn Ebî Leyla Mezhebi:
Muhammed b. Abdirrahman b. Ebî Leyla (74-148/693-765).
eþ-Þa'bî ve el-Hakem b. Uyeyne'den fýkýh öðrenmiþtir. Kendisinden de es-Sevrî ve baþkalarý fýkýh tahsil etmiþtir.
Emevîler ve Abbasîler devrinde aralýksýz otuz sene Küfe kadýlýðý yapmýþtýr.
Ebu Hanife'den önce re'y ile fetva verirdi. Ýbn Ebi Leyla kýyaslý düþünceyi kullanýr ve "bu, bunun menzilesin dedir" der, fakat "kýyas" tabirini kullanmazdý. Ebu Hanife yeri geldikçe Ýbn Ebi Leyla'nýn hükümlerini tenkit eder, Ýbn Ebi Leyla da ona karþýlýk verirdi. Bu yüzden Ebu Hanife'ye kýzdý, hatta þikâyet ederek fetvadan menettirdi. Ebu Yusuf, önceleri Ýbn Ebî Leyla'nýn derslerine devam ederdi. Kitabu'l-Ferâiz adlý bir eseri olduðu kaydedilir.
C. Leys b. es-Sa'd Mezhebi:
Ebul-Haris el-Leys b. es-Sa'd el-Mýsrî (94-175/713-791)
Mýsýr'da Kalkaþende köyünde doðmuþ ve yine orada vefat etmiþtir. Hanefî Mezhebine mensup olup, Mýsýr kadýlýðýnda bulunduðu da nakledilir. Mekke, Kudüs ve Baðdat'ý dolaþmýþtýr. Zekâsýyla tanýnmýþtýr. Mýsýr kadýlarý önemli meseleleri ona sorarlardý.
Malikle yazýþmalarý ve münazaralarý olmuþ, onun Medine'lilerin tatbikatlarýna karþý bazý hadisleri terketmesini tenkit etmiþtir. Bunlardaki görüþler, kültürünün geniþliðini ve fýkhý bilgisini göstermektedir.
Faziletli ve hayýrsever bir zat olduðu söylenmiþtir. Yýllýk geliri binlerce altýn olduðu halde, sadaka olarak çok daðýttýðý için zekâtla mükellef olmamýþtýr. Mansur'un teklif ettiði Mýsýr valiliðini reddetmiþtir.
Îbnü'n-Nedim, Kitabu't-Tarih ve Kitabu Mesâili'l-Fýkh adlý iki eseri bulunduðunu kaydeder.
Mezhebi, tedvin edilmeyiþi ve yayacak mensuplarýnýn azlýðý sebebiyIe devamlý kalamamiþtýr. Bu sebeple, Mýsýr'da Þafiî ve Maliki mezheblerinin önünde dayanamamýþ, vefatýndan kýsa bir süre sonra kaybolmuþtur.