Sizden Gelenler(Amel-Ýbadet-Kulluk)
Pages: 1
Yemin bozmak By: hafiza aise Date: 05 Ekim 2012, 16:17:28
Yemin bozmak


Gaziantep’ten Ahmet Þahin: *“Kur’ân’a el basarak yemin etmek, sonra da bozmak günah mý? Böyle yemin edip bozan birisi nasýl kefaret ödeyecektir?”


En iyisi, dilimizi yemine alýþtýrmamaktýr. Fakat her hâl ve þartta yeminle ilgili dinî hükümleri bilmemizde yarar vardýr. Bilmeden yanlýþ yere yaptýðýmýz yeminleri, sonradan doðrusunu öðrendiðimizde bozarak kefaretini ödemek daha doðrudur. Meselâ falanca kiþiyle hiç konuþmayacaðým diye yemin eden birisi, öfkenin gayzý ve garazý dindikten sonra mutlaka barýþtýrýlmalý, yaptýðý yemin için ise kefaret yolu gösterilmelidir. Çünkü Müslüman’ýn Müslüman’a dargýn durmasý gibi bir günaha, yemin yüzünden ölünceye kadar deðil, bir gün bile katlanýlmaz. Katlanýlýrsa daha büyük bir günah iþlenmiþ olur.

Gerek geçmiþe dönük haberlerle ilgili yalan yere bilerek yapýlan yeminler için, gerekse geleceðe dönük akit ve sözleþmelerle ilgili yalan yere bilerek yapýlan yeminler için kefaret ödemek Allah’ýn emridir, yani farzdýr. Bu tür yeminlerle eðer birisine zarar vermiþsek ve bir kul hakkýný ihlâl etmiþsek, yapmamýz gereken iþler daha da girift haline gelir. Bu durumda:

a) Önce, zararý telâfi etmeli ve kul hakkýný ortadan kaldýrmalýyýz.

b) Sonra, hakkýný ihlâl ettiðimiz kiþiden helâllik istemeliyiz.

c) Daha sonra yalan yere yemin ettiðimiz için Cenâb-ý Allah’a tövbe ve istiðfar etmeliyiz.

d) Son olarak da, yaptýðýmýz yeminle ilgili söz konusu kefareti ödemeliyiz.

Kefaretleri hükme baðlayan âyet þöyledir: “Allah, kasýtsýz olarak aðzýnýzdan çýkýveren yeminlerinizden dolayý sizi sorumlu tutmaz, fakat bilerek yaptýðýnýz yeminlerden dolayý sizi sorumlu tutar. Bunun da kefareti, ailenize yedirdiðiniz yemeðin orta hallisinden on fakire yedirmek yahut onlarý giydirmek yahut da bir köle azat etmektir. Bunlarý bulamayan üç gün oruç tutmalýdýr. Yemin ettiðiniz takdirde yeminlerinizin kefareti iþte budur. Yeminlerinizi koruyun (onlara riâyet edin). Allah size âyetlerini açýklýyor; umulur ki þükredersiniz!”1

Âyetin açýk ifadesinden de anlaþýlacaðý üzere; yalan yere yapýlan her bir yemin için öncelikle:

1- On fakiri yedirmek,

2- On fakiri giydirmek,

3- Mü’min bir köle âzâd etmek þýklarýndan herhangi birisi tercih edilir.

Eðer bunlarý yapmaya imkân bulunamaz veya bunlara güç yetirilemezse, yalan yere yapýlan her bir yemin için üç gün oruç tutulur.

Bilerek yalan yere yapýlan her bir yemin için ayrý ayrý olmak üzere ayný iþlemler tekrar edilir ve her birinin kefareti ayrýca verilir. Çünkü her bir yalan yemin ayrý bir suç unsuru taþýr ve ayrý bir günah konusunu teþkil eder. Yaptýðý yeminin sayýsýný hatýrlayamazsa, galip tahminine göre hareket eder.

Her bir yemini için on fakiri doyuran veya giydiren veya köle âzâd eden kimsenin, bundan baþka oruç tutmak gibi bir yükümlülüðü yoktur. On fakiri doyurmaya, giydirmeye veya köle âzâd etmeye güç yetiremediði için zorunlu olarak oruç tutmayý tercih eden kimsenin de, “fakir doyurmak veya giydirmek” yükümlülüðü yoktur. Çünkü zaten kendisi de fakirdir.

Yukarýda ifade ettiðimiz gibi, yemin eðer bir farzý terk etmeye, Müslümanlar arasý barýþý bozmaya, Müslümanlarýn zararýna, bir musibetin gelmesine veya bir menfaatin engellenmesine sebep olacak þekilde yapýlmýþsa; yemin bozulur, yani yemine uyulmaz ve yapýlan yemin için kefaret verilir.

Meselâ, “Seni Pazartesi günü iþe almayacaðým” diye yemin eden birisi, arkadaþý eðer bu yeminin sonucundan zarar görecekse yeminini bozar, arkadaþýnýn iþ düzenini bozmaz, arkadaþýný iþe alýr. Kendisi de yaptýðý yeminin kefaretini öder. Böylece hem arkadaþýna zarar vermekten kurtulmuþ olur, hem de iþi ibadete baðlamýþ olur, ibadet sevabý almýþ olur.

Çünkü yeminin kefaretini ödemek bir tür ibadettir. Nitekim Cenâb-ý Hak: “Allah adýna yaptýðýnýz yeminleri iyilik etmenize, günahtan sakýnmanýza ve insanlarýn arasýný düzeltmenize engel kýlmayýn. Allah iþitir ve bilir”2 buyurmuþtur.

Dipnotlar:

1- Mâide Sûresi, 5/89

2- Bakara Sûresi, 2/224


süleyman kösmene

Ynt: Yemin bozmak By: ceren Date: 21 Kasým 2015, 22:52:04
Esselamu aleyküm.Yalan yere yemin etmek günahdýr. Ve yalan yere yemin eden kiþi Allah dan tövbe istigfar istemelidir.Ve yemin etmiþ kiþi yeminini bozar ise,kefaretini ödemelidir.Bunlar;
1- On fakiri yedirmek,
2- On fakiri giydirmek,
3- Mü’min bir köle âzâd etmek
Rabbim bizleri boþ yere yemin etmek den ve yeminini bozmak dan alý koysun inþallah...
Ynt: Yemin bozmak By: Mustafa/Samed Date: 22 Kasým 2015, 12:40:48
Ve Aleykümüsselam. Gereksiz yere yemin etmek günahtýr. Bir yemin ettiðimiz zaman o yemini bozarsak oda günahtýr. Rabbim paylaþým için razý olsun.
Ynt: Yemin bozmak By: Kevšer Date: 22 Kasým 2015, 12:48:35
  Ve Aleykümüsselăm. Paylaþým için Rabbim Razý olsun kardeþim. Yalan yere ve gereksiz yere yemin etmek günahtýr. Oyüzden dilimizi yemin etmeye alýþtýrmamalýyýz. Çünki gereksiz yere devamlý yemin edilir ise kimse tarafýndan sevilmez ve güven duygusunu yitittirmiþ oluruz. Rabbim bizleri bu gibi kötü hallerden muhafaza eylesin inþaAllah. .
Ynt: Yemin bozmak By: [Muhammed] Date: 22 Kasým 2015, 13:38:28
Ve Alleykümselam Ve Rahmetullah Ve Berekatuh...Boþ yere yemin etmek çok kötü bir þey.Dinimizce uygun görülmemiþtir.ÝnþaAllah bizler böyle bir hatadan kaçýnacaðýz.Rabbim c.c razý olsun ÝnþaAllah...

radyobeyan