Haberiniz olsun By: hafiza aise Date: 20 Eylül 2012, 17:30:26
HABERÝNÝZ OLSUN
Aðustos 2012 83.SAYI
ORUÇ DA ACIKIR
Oruç da susar, oruç da acýkýr. Orucun susadýðý ve ab-ý hayat gibi kanamadýðý su Kur’an sesi, acýktýðý namaz, örtündüðü merhamet, kuþandýðý, giyindiði Allah’ýn adýnýn yükseltilmesi yani cihattýr.
Ve orucun da iftarý vardýr. Oruç müminin kalbinde iftar eder. Onun sofrasýnda, iþte saydýðýmýz göðe mahsus yiyecekler bulunur.
Yalnýz, insan orucu özlemez, oruç da insaný özler. Ramazan ayý gelince, sýla-i rahm edenler gibi, meleklerin bile önünde eðildiði insana koþar. Oruç, insana acýkýr ve koþar gelir. Oruç geldi, ondan bize ölümsüz bir þeyler katýlacak demektir. Giderken, bizden de ona ölümsüzleþecek birkaç þey katýlmalý.” (Sezai Karakoç)
ÖÐRENCÝLER YILDA 4 SEÇMELÝ DERS ALABÝLECEK
Önümüzdeki yýllarda okullarda Kur’an ve siyer baþta olmak üzere 20 yeni seçmeli ders okutulacak. Kur’an-ý Kerim, Hz. Muhammed’in (s.a.v) hayatý, yazarlýk ve yazma becerileri, yaþayan diller, yabancý dil, pratik bilim uygulamalarý, biliþim teknolojileri ve yazýlým, görsel sanatlar, müzik, spor, fiziki etkinlikler ve zeka oyunlarý 5’inci sýnýftan 8’inci sýnýfa kadar sürekli alýnabileceði gibi, herhangi bir sýnýfta da alýnabilecek. Önümüzdeki seneden itibaren Ýngilizce ikinci sýnýftan itibaren baþlayacak. Ayrýca dil eðitimi saati sayýsý da arttýrýlýyor. Artýk kendi de bir yap boz tahtasýna dönüþen eðitim sistemimiz için hayýrlý bir deðiþim olmasýný umut ediyoruz.
15 YAÞINDA BELEDÝYE BAÞKANI
Filistinli 15 yaþýndaki Beþer Osman isimli genç kýz 2 aylýðýna Batý Þeria’ya baðlý bir kasabaya belediye baþkaný olarak atandý. Gençleri sorumluluða alýþtýrmak için geliþtirilen proje, hep kötü haberlerle adýný duymaya alýþtýðýmýz Filistin adýna bizi sevindirdi.
YEMEKTEYÝZ FORMATINDA ÝFTAR SOFRALARI
Mübarek Ramazan ayý Ýslam aleminde coþkuyla karþýlanýyor. Ramazan ayýnda kemale doðru bir deðiþim yaþayabilecekken, onu da kendi alýþkanlýklarýmýza uydurup yeterince nasiplenemiyoruz. Zaten bütün hayatýmýza sirayet eden eðlence kültürü, Ramazan ayýndaki etkinliklerde de kendisini gösteriyor. Artýk evlerde verdiðimiz iftar sofralarý bile olabildiðince gösteriþli. Sofra düzenimiz zaten bir zamanlarýn yemek yarýþmasý programý “yemekteyiz”’den arakladýðýmýz sofra düzenlerini aratmýyor. Bize dayatýlan formatlar manevi hayatýmýzda da etkisini sürdürmeye ne yazýk ki devam ediyor.
DONDURMA GÖRÜNÜMÜNDEKÝ ALDATMACA
Yazýn çok tüketilen hazýr dondurmalarda süt tozu, glikoz, kanserojen renklendiriciler ve þüpheli katký maddeleri bulunuyor. Aksiyon dergisinin yaptýðý araþtýrmaya göre dini hassasiyetleri dikkate almayan üreticiler, E-441 koduyla belirtilen jelatini de kullanýyor. Kimi zaman domuzdan da elde edilen jelatin, sýðýr jelatini de olsa Ýslami usullere göre kesilmiþ olmasý gerekiyor. Dondurmalarýn %95’inde süt yerine süt tozu kullanýlýyor. Bazý pahalý dondurmalarda bile durum ne yazýk ki ayný. Dondurma üretiminde kullanýlan katký maddeleri ve renklendiriciler hiperaktivite, dikkat daðýnýklýðý ve huysuzluðu arttýrýyor, anne sütünün kalitesini düþürüyor, kanseri tetikliyor ve þiþmanlatýyor.
6 YAÞINDAKÝ HAFIZ, DÝYANET HEYETÝNÝ DUYGULANDIRDI
Zeynep Sude Aydoðan henüz 6 yaþýnda. 4,5 yaþýnda Kur’an öðrenmeye baþladý. 1,5 yýlda ise Kur’an’ý ezberlemeyi baþardý. Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý Hafýzlýk Tespit Sýnavýna giren küçük Zeynep’i dinleyen komisyon üyeleri göz yaþlarýna hakim olamadý. Çocuk olduðu unutulmadan, gerektiðinde oyunlar oynayarak Kur’an eðitimi alan Zeynep Sude Gaziantep’in gururu oldu.
TASARRUFLU AMPÜL DENÝLEN TEHLÝKE
nerji tasarrufu için kampanyalar yapýlýyor. Birçok ürün gibi klasik ampuller, tasarruflu ampullerle deðiþtiriliyor. Oysa uzmanlar uyarýyor: “Tasarruflu ampuller yaydýklarý radyasyon nedeniyle her odada kullanýlmamalý, hele de çocuk odalarý ve çalýþma masalarýnda hiç.” Sakarya Üniversitesi öðretim üyesi Prof. Dr. Osman Çerezci durumu þöyle örneklendiriyor: “Bursa’da baz istasyonu ölçümü için bir eve gittik. Evdeki radyasyonun, baz istasyonundan deðil de tasarruflu ampulden kaynaklandýðýný anladýk. Iþýk yanýnca radyasyon ölçüm cihazýnýn deðerlerinin aniden yükseldiðini gördük. Oysa ki ýþýðý kapattýðýmýzda sýfýrlanýyordu.”
BULANTI ÝLACINA TAZMÝNAT
Annesi hamileyken bulantýlara karþý kullandýðý ilaç nedeniyle kolsuz ve bacaksýz bir bebek olarak dünyaya gelen ve 50 yaþýna kadar bu þekilde yaþayan Lynette Rowe, ilaç firmasýna dava açtý. Talidomit isimli ilacý piyasaya süren Ýngiliz firma, ayný þekilde dava açan 100 davacýya, milyon dolarlýk tazminat ödeyecek.
BÝR CÝMCÝME NE ÝSTER
“Allahým, cennette Ýnþallah at olurum” þeklinde dua eden arkadaþlarýný “Tövbe tövbe de Aleyna, tövbe tövbe de” diye uyarmak isterler. (Habibe ve Sena Nur, 5 yaþýnda)
ORGANÝKÇÝNÝN GÜNLÜÐÜ
Zeytinyaðý ve tereyaðý asla kavrulmamalý. Kavrulan yað besin deðerini kaybederek transyaða dönüþür. Yemek piþtikten sonra üzerine ilave edilmeli.
AKLIMDAN ÇIKMIYOR
“Ýnsanlar için bir hidayet rehberi ve (hak ile batýlý) birbirinden ayýrmanýn apaçýk delilleri olarak Kur’an Ramazan ayýnda indirildi.
(Bakara, 185)
Zeynep ÖZEL