Yemek
Pages: 1
Tabbule ve falafel By: hafiza aise Date: 16 Eylül 2012, 12:56:28
TABBULE & FALAFEL

Temmuz 2012 82.SAYI

Bu ay Orta Doðu mutfaðýna uðrayýp Tabbule ve Falafel hazýrladýk. Tabbule, malzemeleri ve yapýlýþ biçimi bakýmýndan kýsýra çok benziyor. Falafel ise ana malzemesi nohut olan bir köfte. Özellikle çocuklarýn severek yiyeceði bir protein kaynaðý ve atýþtýrmalýk olarak da tercih edilebilir. Falafel köftesini yarý piþirip, yaðýný bir peçete yardýmýyla süzdükten sonra derin dondurucuya koyabilirsiniz. Ya da hiç piþirmeden, mantýda olduðu gibi þoklayarak da saklayabilirsiniz. Bunun için köfteleri þoklamak üzere bir tepsiye dizin ve dondurucuda bir süre bekletin. Yeterince donduðunda poþete aktarýn. Afiyet olsun…

TABBULE ÝÇÝN MALZEMELER;

• 1 su bardaðý ince bulgur
• 1 çay kaþýðý kimyon
• 1 çay kaþýðý karabiber
• 2 çay kaþýðý tuz
• ½ demet maydanoz
• 5-6 dal taze nane
• 2 orta boy domates
• 1 küçük boy kuru soðan veya 4-5 dal yeþil soðan

SOSU ÝÇÝN
• Zeytinyaðý
• Limon

YAPILIÞI
• Bulguru bir kaba alýn ve üzerini geçecek ama kaplamayacak kadar sýcak suyla ýslatýp þiþmesini bekleyin. Bulgur þiþtikten sonra kaþýkla topak kalmayana dek karýþtýrýn. Kimyonu, karabiberi ve tuzu ekleyip harmanlayýn. Yeþil soðanýn beyaz kýsýmlarýný veya kuru soðaný küçük küçük doðrayýn. Maydanozu ve naneleri de incecik kýyýn. Domateslerin kabuðunu soyup küçük küpler halinde kesin. Tüm malzemeleri bulgura ilave edip güzelce karýþtýrýn. Zeytinyaðý ve limon suyu ile sos hazýrlayýn. Arzuya göre nar ekþisi ilave edebilirsiniz. Sosu tabbulenin üzerinde gezdirin ve karýþtýrýn. Bir tabaða marul yapraklarý koyun ve tabbuleyi ortasýna döküp servis yapýn.

FALAFEL ÝÇÝN MALZEMELER

• 1 su bardaðý haþlanmýþ nohut
• ¼ demet maydanoz
• 1 adet kuru soðan
• 1 çay kaþýðý tuz
• ½ çay kaþýðý karabiber
• ½ çay kaþýðý kimyon
• 4 tatlý kaþýðý un
• 1 tatlý kaþýðý kabartma tozu
• Sývý yað

SÜSLEMEK ÝÇÝN;
• Pide, lavaþ vb.
• Soðan
• Domates

YAPILIÞI
•  Haþlanmýþ nohutu mutfak robotuna alýn. Üzerine ince kýyýlmýþ maydanozu ekleyin. Soðanýn yarýsýný küçük küçük doðrayýp ekleyin. Tuz, karabiber, kimyon, isteðe göre kiþniþi ekleyip robotu çalýþtýrýn ve malzemelerin karýþmasýný saðlayýn. Daha sonra un ve kabartma tozu ekleyip malzemelerin püre haline gelmesini saðlayýn. Elinizi ýslatýp hamurdan bir parça alýn ve fýndýktan büyük, cevizden küçük toplar yapýn. Köfteleri bir tabaða dizin ve 15 dakika kadar buzdolabýnda bekletin. Kýzartmak için bir tencereye sývý yað koyup kýzdýrýn. Buzdolabýndan çýkardýðýnýz köfteleri yaða atýn. Yapýþmamasý için köfteleri birkaç seferde kýzartýn. Kýzaran köfteleri peçete serilmiþ bir tabaða alýn. Servis tabaðýnýza pideyi yerleþtirin, kalan soðaný piyazlýk doðrayýp tabaða alýn, arzuya göre domates vb. malzemelerle tabak dekorasyonunu tamamladýktan sonra köfteleri tabaða alýn ve sýcak servis yapýn.

PAZARDA NE VAR?
karpuz, kavun, kayýsý, incir, taze ceviz

BÝLELÝM
Nohut, doymuþ yað ve kolesterol oraný çok düþük olan bir besindir. Bununla beraber iyi bir bitkisel protein kaynaðýdýr ve folik asit açýsýndan da zengindir. Bu sebeple özellikle büyüme çaðýndaki çocuklarýn ve hamilelerin diyetlerinde nohutla yapýlan yemeklerin bulunmasý önerilir.

Hatice ÇALIÞ


radyobeyan