Dini makale ve yazýlar
Pages: 1
Evlilik kader midir By: hafiza aise Date: 14 Eylül 2012, 12:09:15
Evlilik kader midir?


Merve Haným: *“Evlilik kader midir? Büyüyle kader deðiþtirilir mi?”

Her þey tamamen nasip, kader, kýsmet iþidir. Fakat bu, cüz’î irademizi inkâr etmemiz ve yok saymamýz mânâsýna da gelmiyor. Bir þeyde her ikisini birden algýlayabilmeliyiz. Nasip ve kýsmet iþi olan bir þey, genelde bizim cüz’î irademiz tarafýndan da tercih edilmiþ olabiliyor. Ya da bizim cüz’î irademizle tercih ettiðimiz bir þey, genelde ve ayný zamanda nasip ve kýsmetimiz de olabiliyor!

Bununla beraber, cüz’î irademizle seçmediðimiz bir þey bazen kýsmetimizde çýkmýyor deðil. Ya da kimi zaman cüz’î irademiz baþka bir hususta tercih bildirirken, bazen ummadýðýmýz ve beklemediðimiz bir kapý baþka bir cihetten açýlmýyor deðil!

Ne var ki bu tecelli yalnýz evlilik tercihinde deðil, her konuda ve her zaman söz konusu olmaktadýr. Rabb-i Zülcelâl’imiz bunun için, “Belki sevmediðiniz þey, hakkýnýzda hayýrlýdýr. Bazen de sevdiðiniz bir þey sizin için þer olur. Allah her þeyi bilir, siz bilmezsiniz”1 buyurmakta ve dikkat nazarlarýmýzý kendi yüksek ve sonsuz ilmine ve iradesine çevirmektedir. Fakat hemen belirtelim: Büyü ile kader asla deðiþmez.

Yöneliþlerimizde Allah’ýn ilim ve iradesi hâkim olmasaydý, sayýsýz hatalardan kendimizi elbet koruyamayacaktýk. Hep doðruyu ve hayýrlý olaný mý seçtiðimizi sanýyoruz? Hiç, iyi diye seçtiðimiz, fakat baþýmýza belâ getiren birçok tercihimizi hatýrlamýyor muyuz? Þer riskinden korunmak için, Allah’tan hep hayýrlýsýný istemiyor muyuz?

Emin olmalýyýz ki, bizim için nasip ve kýsmet olan þey, hayýrlý olan þeydir. Öbür seçenekler bize hayýrlý deðildir ki, nasip ve kýsmet olmamýþtýr. Baþkasýna hayýrlý olmasý, bize de hayýrlý olacaðý mânâsýna gelmez. Biz bize özgü bir tecelli bekleriz ve buna liyakatimiz vardýr. Cenâb-ý Hak da bize, bize özel davranýyor. Baþkasýna verdiði þeyi bazen bizden bunun için esirgiyor. Çünkü bizim hayrýmýza olan þey, o anda Allah’ýn esirgemesindedir.

Nasip, Cenâb-ý Hakkýn bir þeyi bizim için tensip buyurmasý, uygun görmesi ve onu takdir etmesidir. Kýsmet de, Cenâb-ý Hakkýn herkese kendi özel þartlarýnda, kendine lâzým olacak þeyleri, diðer sayýsýz seçeneklerden seçip ayýrýp vermesidir. Her ikisi de Allah’ýn tensip ve takdiri demektir.

Bizim cüz’î irademiz ise bir duâ mekanizmasýdýr. Bir þeyi dilimizle duâ edip istediðimiz gibi, kalben de istediðimiz þeye yöneliriz. Cüz’î irade kalbin yöneliþinden ibarettir ki, bir nev'î fiilî duâdýr. Veya fiilî duâ baþlangýcýdýr. Fakat bu bir duâ olduðundan, yöneldiðimiz þeyin hayýrlý olmasýný ve hayýrlý olmasý halinde ihsan edilmesini de isteriz. Ayný zamanda o yöne doðru adýmlarýmýzý atarýz, harekete geçeriz. Allah’tan hayýr umarak doðru bildiðimiz yolda yürürüz. Eðer istediðimiz þey gerçekleþirse, bunun bizim için hayýrlý olan bir takdir, nasip ve kýsmet olduðuna hükmederiz.

Evleneceðimiz adayý tesbit ederken, izlememiz gereken yol da budur. Önce Allah’tan hep hayýrlýsýný isteriz. Sonra bizim için hayýrlý olabileceðini umduðumuz þahýslara ilgi duyarýz. Ardýndan, ilgi duyduðumuz þahýslara haberci gönderip, “Allah’ýn emriyle, Peygamber’in (asm) kavliyle” evlenmek niyetimizi açýklarýz. Bu aþamalarýn hepsinde, bu teþebbüsümüzün bizim için hayýrlý olmasýný, bizi hayra yönlendirmesini Cenâb-ý Hak’tan hep isteriz. Hem isteriz, hem de teþebbüslerimize devam ederiz. Bir yerlerde bir olumsuzluk çýktýðýnda, akl-ý selimle hareket edip çözmeye çalýþýrýz. Olumsuzluklar artarsa, akl-ý selimi yine elden býrakmayýz. Bu esnada etrafýmýza ve çevremize de akýl danýþýrýz, istiþâre ederiz. Olumsuzluklarý aþamaz ve fakat bu tercihimizin bizim için hayýrlý olacaðýný hâlâ umarsak; Allah’a dayanarak ve Allah’tan hayýr bekleyerek çözüm üretmeye devam ederiz. Pes etmeyiz. Ümitsiz olmayýz.

Fakat olmayacak duâya da “âmin!” demeyiz. “Hayýrsýzsa da bu olsun, hayýrlýysa da bu olsun!” tarzýnda bir ýsrar ile hayýr duâmýzý bulandýrmayýz. “Hayýr” istemekten vazgeçmeyiz. Ýþimiz yolunda gitmediðinde her þeyin bittiði evhamýna kapýlmamýza gerek yoktur. Allah’ýn bizim için bir hayýr tercihi yaptýðýný düþünmeliyiz. Tevhid inancý bunu gerektirdiði gibi, huzur ve saadet de bundadýr!

Evlilik meselesinde erkeðin daha özgür olduðunu, kýzlarýn özgürlüklerinin kýsýtlandýðýný düþünmek yanlýþtýr. Erkekler kadar kýzlar da hayat arkadaþlarýný seçmekte özgürdürler ve seçicidirler. Kýzýn veya kýz tarafýnýn da bir erkeðe talip olmasý söz konusu olabilir. Kýz ailesi uygun gördüðü erkek tarafýna yakýn durabilir, haber gönderebilir. Bu ne ayýptýr, ne de günahtýr! Yeter ki, âdâb, erkân, ahlâk ve haya yok sayýlmasýn!

Sehl bin Sa’d (ra) bildirmiþtir: Bir kadýn geldi ve bir toplulukta kendisini Resûlullah’a arz etti. Dedi ki:

“Yâ Resûlallah! Ben evlilik için kendimi size arz ediyorum. Nasýl isterseniz öyle yapýn! Ýster kendiniz alýn, ister baþkasýyla evlendirin!”

Bunun üzerine topluluktan birisi kalkarak:

“Yâ Resûlallah! Beni onunla evlendirin!” dedi.

Resûlullah da (asm):

“Öyleyse haydi git, araþtýr. Demir de olsa bir yüzük bul, getir!” buyurdu.

Adam gitti, fakat demir bir halka bile bulamadý. Bunun üzerine Resûlullah (asm):

“Kur’ân sûrelerinden ezberinde bir þey var mý?” buyurdu. Adam:

“Evet!” deyince, Resul-i Ekrem (asm), ezberinde olan Kur’ân sûreleriyle adamý o kadýnla evlendirdi.2

Dipnotlar:

1. Bakara Sûresi: 216
2. Nesâî, Nikâh, 1, 69


Süleyman Kösmene

Ynt: Evlilik kader midir By: Hadice Date: 14 Eylül 2012, 16:43:18
Allah razý olsun kardeþim....evlenecek kardeþlerimize Rabbim hayýrlý kapýlar açsýn..
Kadere razý boynumuzun borcu olsun..

radyobeyan