Tertip Sahibi Olmayanlar By: sumeyye Date: 13 Eylül 2012, 13:36:12
Tertip Sahibi Olmayanlar:
Tertip sahibi olmayanlar, kaza namazlarýnýn kendi içinde ve kaza namazlarýyla vakit namazlarý arasýnda sýra gözetmeksizin bu namazlarýný kýlabilirler.
Çeþitli Konular:
(1) Kazaya kalan namazlarýn sayýsý kesin olarak bilinmeyince, önce kesine yakýn tahminle, bu da imkansýzsa tamamýný kýldýðýna inanýncaya kadar kýlýnmasýna devam edilir.
(2) Kaza namazlarýnýn evde kýlýnmasý evlâdýr, çünkü camide kýlýnmasý bir günahýn teþhiri demektir, bu ise iyi bir davranýþ deðildir.
(3) Vakitleri ayný olan kaza namazlarý, cemaatle de kýlýnabilir, fakat hem imamýn, hem de cemaatin namazýnýn ayný vakte ait olmasý gerekir.
(4) Kaza namazlarýný kýlarken, cemaatle vakit namazýna baþlansa, kaza bitirilmedikçe cemaatle kýlýnan namaza uyulmaz.
(5) Günlük namazlardan birini vaktinde kýlmadýðý halde, bunun bir türlü hangi namaz olduðunu kesinlikle tahmin edemeyen, bir günlük namazýný yeniden kýlar. Bu þekilde, kazaya kalan namaz, kesinlikle kýlýnmýþ olur, diðerleri nafile sayýlýr. Ýki, üç veya daha fazla günlerde de birer vakit namazý kazaya kalmýþ olduðu halde, bunu kesinlikle tahmin edemeyen kimse de bu þekilde hareket eder. [85]
Namazla Ýlgili Tertipler
------------------------------------------------------------------------------------
Ýþlemlerdeki Tertip Eda ve Kaza Arasýndaki Tertip
(Farzlar için, Tertibü’l-Erkân)
---------------------------------- ----------------------------------
Vaktiyye Arasýndaki Tertip Vaktiyye ve Kaza ile Ýlgili Tertip
----------------------------------------- ------------------------------
Vaktiyye ile Kaza Arasýnda Tertip Kazalar Arasýnda Tertip
Þema 31: Namazla Ýlgili Tertipler
(6) Vakit namazýný kýlýp kýlmadýðýnda þüphe eden kimse, bu namazýn vakti henüz çýkmamiþsa onu yeniden kýlar; vakti çýktýktan sonra meydana gelen þüphe için hiçbir þey gerekmez.
Çünkü farzýn sebebi olan vakit çýkmýþtýr; bir müslümanýn namazý vaktinde kýlmasý, o namazý kýldýðýna hükmedilmesini saðlar.
(7) Caferi Mezhebine göre, imam ister vakit, ister kaza namazý kýlsýn, kaza namazýný cemaatle kýlmak caiz, hatta müstehaptýr. Ýmam ile cemaatin namazýnýn ayný nitelikte olmasý gerekmez.
[85] Ýbn Rüþd, BM, c. I, s. 144.