Kendini bilen Rabbini bilir By: hafiza aise Date: 09 Eylül 2012, 15:28:47
Kendini bilen, Rabbini bilir
Mahmut Bey: “‘Ýnsan, Rahman sûretinde yaratýlmýþtýr’ hadisini açýklar mýsýnýz? Rahman sûretinde yaratýlmak ne demektir? Rahman ismi rýzk mânâsýnda olduðu için mi bize yakýndýr? Ýnsan kendi cemâline bakarak Allah’ý nasýl tanýyabilir?”
Allah’ýn ne Zat’ýna, ne sýfatlarýna, ne isimlerine, ne de Rahman ismine bir “sûret” vermek mümkün deðildir. Allah hayalimize giren bütün sûretlerden, þekillerden ve biçimlerden münezzeh ve müstaðnidir. 0’nun misli, eþi, dengi ve benzeri yoktur.
Gerek Kur’ân’da, gerekse hadislerde “Allah’ýn Zat’ý” bazen “Rahman” ismi ile ifade edilmiþtir. Meselâ; “Ýlâh’ýnýz bir tek Ýlâh’týr. O Rahman ve Rahîm’den baþka ilah yoktur”1 âyetiyle, “Rahman” ismini Zat-ý Ýlâhiye tahsis eden Kur’ân, “Rahman Kur’ân’ý öðretti. Ýnsaný yarattý. Ona konuþmayý öðretti”2 âyetleriyle de Zât’a ait Ýlâhî fiilleri Rahman ismine izafe etmek sûretiyle, Zat-ý Bârî’yi ve Hâlýk-ý Zülcelâl’i Rahman ismi ile zikretmiþtir.
Üstad Saîd Nursî Hazretlerinin, “Allah insaný Rahman sûretinde yarattý”3 þeklindeki rivayetini aldýðý hadîsin Müslim’de geçen bir diðer þekli þöyledir: “Muhakkak ki Allah, Âdem’i Kendi sûretinde yaratmýþtýr.”4 Müslim ayný hadîsi bir kez de, Hazret-i Âdem’in (as) yaratýlýþýný konu alan bir hadisin içinde, Cennet Kitabýnda, Hemmâm bin Münebbih’ten (ra) rivayet etmiþtir. O rivayet de þöyledir: “Aziz ve Celil olan Allah, Âdem’i Kendi sûretinde yaratmýþtýr.”5 Bu son rivayetlerde geçen “Kendi” zamiri ile, ilk rivayette geçen “Rahman” ismi ile “Allah’ýn Zat’ý” kast ediliyor.
Bu hadisi Tevhid inancýna uygun düþmeyecek biçimde yorumlayan bazý ehl-i aþkýn, sekir ve istiðrak halinde insanýn mânevî simasýna yanlýþ olarak “Rahman’ýn sûreti” nazarýyla baktýklarýný beyan eden Bedîüzzaman Hazretleri, aklý baþýnda olanlarýn bu mânâyý kabul etmeyeceðini ifade ediyor.
Bediüzzaman Saîd Nursî Hazretlerine göre bu hadisin çok mânâlarýndan birisi þudur: Ýnsan Rahman ismini tamamýyla gösterir bir sûrette yaratýlmýþtýr. Kâinat simasýnda “bin bir ismin” þuâlarýndan tezahür eden ‘’Rahman ismi” göründüðü gibi; yeryüzünün simasýnda Allah’ýn mutlak Rububiyetinin hadsiz cilvelerini gösteren Rahman ismi gösterildiði gibi; insanýn bir bütün olarak maddî-manevî sûretinde de minimum ölçüde yine Rahman isminin tam bir cilvesi görünmektedir. Yani insan Allah’ýn bin bir isminin tecellisine mazhardýr. Bu hadisiyle Peygamber Efendimiz (asm) mecazi bir ifade tarzý ile, Allah’ýn insaný en güzel tarzda, bütün isimlerini gösterir, bildirir, tanýr ve tanýttýrýr biçimde yarattýðýný beyan etmiþtir.
Yeryüzünde bulunan “hayatýn” ve “insanýn” doðrudan Allah’ýn varlýðýna ve rahmaniyetine iþaret ettiði meselesi o kadar açýktýr ki... Nasýl ki güneþin timsalini ve aksini tutan parlak bir aynaya, parlaklýðýna iþâreten, mecâzen, “O ayna güneþtir!” denilebiliyor ise; “Ýnsanda Rahman sûreti vardýr” denildiðinde de, insanýn “Allah’ýn Zâtýna ve sýfatlarýna” çok net ve çok açýk bir biçimde delâlet ve iþaret ettiði ifade edilmiþ olmaktadýr.6
Meseleye bir de, Rahman’ýn, Rezzak mânâsýnda7 olduðu noktasýndan yaklaþacak olursak: Ýnsanýn maddî-manevî bütün sûreti, biçimi ve þekli þiddetle rýzka muhtaçtýr. Hayatýnýn devam ve bekasýný saðlayan her þey insan için rýzk demektir ve bunu takdir ve ihsan eden de, Rahman olan Cenâb-ý Hak’týr. “Rahman”, “Rezzak” ve “insan” arasýnda bu mânâda bir bað kurmak, elbette mümkündür.
Netice itibariyle, aklý baþýnda olan insan hangi tavrýna, hangi sýfatýna, hangi duygusuna, hangi duruþuna, hangi huyuna, hangi tabiatýna, hangi cemaline, hangi azasýna baksa; önce kendi varlýðýný deðil, Allah’ýn varlýðýný, birliðini ve sýfatlarýný tanýr, bilir, görür, gösterir ve idrak eder. Yani kendini bilen, Rabbini bilir. Yani kendini dikkatle tetkik eden, Rabbini saygý ile idrak eder.
DÝPNOTLAR:
1. Bakara Sûresi 2/163.
2. Rahmân Sûresi, 55/1,2 3.
3. Lem’alar, s. 103.
4. Müslim Birr, 115.
5. Müslim, Cennet, 28.
6. Lem’alar, s. 104.
7. Ýþârâtü’1-Ý’câz, s. 21.
Süleyman Kösmene
Ynt: Kendini bilen Rabbini bilir By: ceren Date: 19 Kasým 2015, 21:18:10
Esselamu aleyküm.Kendini bilen,karþýsýndakini bilir.Kendini bilen Allahý bilir,Allahýn yarattýklarýný bilir.Aklýný kullanýp,kendini bilen ve Allahý ve Allahýn yarattýklarýný bilip,iman eden kullardan olalým inþallah.Rabbbim razý olsun paylaþýmdan kardeþim....
Ynt: Kendini bilen Rabbini bilir By: Yaðmur Gümüþ 8-B Date: 20 Kasým 2015, 14:41:49
Bismillah...
Kendi yaptýklarýnýn farkýnda olan, kendini kontrol edebilen, nerede ve ne zaman nasýl davranacaðýný bilen kiþi Allah`ý da bilir. Bu yüzden insan kendini tanýmalýdýr.
Allah cc. razý olsun...
Ynt: Kendini bilen Rabbini bilir By: Kevšer Date: 20 Kasým 2015, 14:56:47
Esslâmü Aleyküm. Bu güzel paylaþým için Rabbim Razý olsun kardeþim. Ýnsan bu dünyaya geliþ amacýný bilip ona göre davranýr ise tüm kainatý Yaratanýn da Allah (Celle celaluhu ) nun olduðunun bilincine varýr. Rabbim imanýmýzý kuvvetli kýlsýn inþaAllah...
Ynt: Kendini bilen Rabbini bilir By: Mustafa/Samed Date: 20 Kasým 2015, 15:33:09
Ve Aleykümüsselam. Namazýmýzý kýlarsak Rabbimizi tanýrýz. Rabbimizle iletiþim kurarýz. Rabbim paylaþým için razý olsun.
Ynt: Kendini bilen Rabbini bilir By: mevlüde06 Date: 20 Kasým 2015, 17:08:00
Ve alwykumusselam ve rahmetullah.bu sozu hic bu kadar derin dusunmemistim.Allah razi olsun.paylasimda cok guzel izah edilmis.
Ynt: Kendini bilen Rabbini bilir By: Edanur 8/D Date: 20 Kasým 2015, 17:51:24
Aleykümüsselam.
Kiþi kendini bilmeli.Kendini yarataný ona özelliklerini vereni ona görünüþünü bilený kýsacasý geldiði yeri ve yarataný bilmeli..böylelikle Allah ý da anar ve bilirler.. Allah c.c razý olsun