Mükayeseli Ýbadetler Ýlmihali
Pages: 1
Vcip namazlar By: sumeyye Date: 06 Eylül 2012, 17:04:55
18. BÖLÜM VACÝP NAMAZLAR

 
82. Vitir Namazý:

1- Tanýmý ve Hükmü: [348]

 

Yatsý namazýndan sonra tek baþýna, üç rekâtli olarak özel þe­kilde kýlýnan, üçüncü rekâtinde kunût bulunan ve hem vaktinde, hem de kazaya kalýnca kýlýnmasý vacip olan namaza Vitir Namazý adý verilir:

(a) Ebu  Hanife’den farz, vacip ve sünneti müekkede olduðu nakledilirse de sahih olan vacip olduðudur. Hanefî Mezhebinin be­nimsediði görüþ de, vitir namazýnýn vacip olmasýdýr.

(b) Ebu Yusuf, eþ-Þeybanî ve ÜM’e göre, vitir namazý, sünneti müekkededir.

 
2- Vitir Mükellefleri: [349]

 

Beþ vakit namaz kýlmakla mükellef olan herkes, vitir nama­zýný  kýlar.

 
3- Kýlýnmasý:

 
Vakti: [350]

 

(a) Ebu Hanife’ye göre, yatsý namazýnýn vakti, vitir namazý­nýn da vaktidir.

(b) Ebu Yusuf, eþ-Þeybanî ve eþ-Þafiî’ye göre, yatsý namazý ký­lýndýktan sonraki yatsý vaktidir.

(c) Malikî Mezhebine göre, vitir namazýnýn ihtiyarî vakti, yatsý namazý kýlýndýktan sonraki yatsý vaktidir. Þafiî Mezhebinin aksine, cem’u’t-takdîm  þeklinde kýlýnan yatsý namazýnda hüküm böyledir. Zarurî vakitse, fecrin doðmasýndan sabah namazýnýn ký­lýnmasýna kadardýr. Sabah namazýný kýlarken vitir kýlmadýðýný hatýrlayan imam veya münferidin, bu namazý kesip vitri kýlmasý menduptur. Muktedî ise, ister keser, isterse sabah namazýný tamam­lar; keserse vitri kýldýktan sonra sabah namazýnýmn sünneti de yeniden kýlýnýr. Vaktinde kýlýnmayan vitir namazý kaza edilmez.

Vitir namazýnýn, gecenin en son namazý olarak kýlýnmasý uygundur.

Bu vakitte kýlýnmayan vitir namazý kaza edilir mi?

(a) Hanefî Mezhebine göre, vitir namazýnýn kazasý da vacip­tir.

(b) Þafiî Mezhebine göre, -vakti belli diðer nafilelerde olduðu gibi- vitir namazýnýn da kaza edilmesi sünnettir.

Ebu Yusuf, eþ-Þeybanî ve Sevrî’ye göre, fecirden sonra vitir ký­lýnmaz; Malik, eþ-Þafýî ve Ahmed b. Hanbel’e göre, sabah namazý kýlýnmadýkça da vitir kýlýnabilir; Tavus’a göre sabah namazý kýlýnsa da vitir kýlýnabilir; Ebu Sevr ve Evzaî’ye göre, güneþ doðsa bile vitir kýlýnabilir; Said b. Cubeyr’e göre, sonraki gece de kýlýna­bilir.

 
Miktarý: [351]

 

(a) Hanefî Mezhebine göre, vitir namazý üç rekâttir.

(b) eþ-Þafiî’ye ve Hanbelî Mezheplerine göre, vitir namazý, bir rekâtten onbir rekâte kadarki tek sayýlý rakamlarca kýlýnabilir.

(c) Zührî’ye göre, Ramazan’da üç, diðer zamanlarda bir rekât­tir.

(d) Maliki Mezhebine göre, vitir namazý bir rekâttir. Bir rekât daha ilâve edilebilir; iki rekât ilâve edilmesi halinde namaz bozu­lur.

 
Kýraat Þekli:

 
Genel Olarak: [352]

 

(a) Bütün rekâtlerde kýraat yapmak farzdýr.

(b) Birinci rekâtte A’lâ, ikincide Kâfinin, üçüncüde îhlâs ve Muavvizeteyn’i (Felak ve Nâs sûrelerini) okumak sünnettir.

(c) Maveraunnehr Mektebine mensup hanefî  hukukçulara göre, bütün namaz kýlanlarýn, kýraati içinden yapmasý uygundur. el-Cessâs’a göre, münferid, kýraat konusunda serbesttir, imam açýk­tan okur.




[348] Þafii, Umm, c. I, s. 140; Kâsânî, BS, c. I, s. 270; Ýbn Kudâme, age, c. II, s. 159-161; Ceziri, Fame, c. I, s. 235; Mergýnânî, Hidâye, c. I, s. 65.

[349] Ýbn Rüþd, BM, c. I, s. 158; Kâsânî, BS, c. I, s. 271.

[350] Iün Rüþd, BM, c. I, s. 160-361; Kâsânî, BS, c. I, s. 272; Mergýnânî, Hidâye, c. I, s.65; Ýbn Kudâme, age, c. II, s. 161-164; Cezîrî, Fame, c. I, s. 240.

[351] Þafiî, Umm, c. I, s. 140-141; Ýbn Rüþd, BM, c. I, s. 158; Kasam, BS, c. I, s. 271; Ýbn Kudâme, age,  c. II, s.  150-151,  157-159; Cezîrî, Fame, c. I, s. 237, 239; Mergýnânî, Hidâye, c. I, s. 66.

[352] Ýbn Rüþd, BM, c. I, s. 160; Kâsânî, BS, c. I, s. 274; Cezîrî, Fame, c. I, s. 239.



radyobeyan