Okuyup Yazmak Yoluyla Tedavi By: sumeyye Date: 05 Eylül 2012, 15:12:11
Okuyup Yazmak Yoluyla Tedavi (Rukye):
Az önce geçen üçlü taksimde, bu çeþit tedavinin mubah olduðu, fakat tevekküle aykýrý telakki edildiði geçmiþtir.
Okumak yoluyla tedavi, hem Hz. Peygamber, hem de ashab tarafýndan yapýlmýþ, caiz ve müessir olduðu bu tatbikatja anlaþýlmýþtýr. Buhârî’nin týb bölümünde ve diðer bölümlerde verdiði hadisler, bu nevi tedavide daha ziyade Fatiha, Ýhlas, Felak, Nas süreleriyle bazý dualarýn okunduðunu ifade etmektedir. Bu sûreler ve dualar nazar deðmesi gibi manevî sebepli hastalýklara okunduðu gibi, jalan ve akrep sokmasý kabilinden maddî sebepli hastalýklara da okunmuþ ve netice alýnmýþtýr.
Âyet ve dualarýn yazýlarak taþýnmasý konusunda iki görüþ bulunmaktadýr:
(a) Hz. Âiþe, Malik, Ahmed b. Hanbel ve Þafiî gibi hukukçularýn bir çoðu bunun caiz olduðu görüþündedir.
(b) Ýbn Abbas, Ýbn Mes’ud, Hanefî Mezhebi ve bazý Þafiî hukukçular, âyet ve dualar yazarak nazarlýk vb. taþýnmasýnýn caiz olmadýðý görüþünü benimsemiþlerdir.
Muskacýlýðýn bir meslek haline gelmemesi, dinin ve dinî duygularýn hasis menfaatlere âlet edilmemesi bakýmýndan ikinci görüþ dikkat çekicidir. Çocuklara ve okuma bilmeyenlere bilenler, bir menfaat beklemeden okumalýdýr. Okuyacak bulunmazsa, yazma yoluna baþvurulur.
Bazý âlimler tasa yazýp suyunu içirmek suretiyle yapýlan tedaviyi de caiz görmüþlerdir.
Okuma ve yazma yoluyla yapýlan tedavinin caiz olabilmesi için bazý þartlar vardýr:
(a) Okunan ve yazýlan âyet, hadis veya mânâsý anlaþýlan dua olacaktýr. Rasul-i Ekrem, okunan dualarýn anlaþýlýr olmasýný, þifa dileyen ifadeler taþýmasýný istemiþ; âyetlerin tahrif edilmesini, mânâsý olmayan bir takým ifadelerin kullanýlmasýný yasaklamýþtýr.
(b) Mânâsý bilinmeyen bir takým isim, harf ve rakamlar kullanýlmayacaktýr. Nazarlýk, boncuk vb. takýlmasýný, Hz. Peygamber yasaklamýþ, bunu yapanlarý þiddetle kýnamýþtýr.
(c) Týbbî tedavide olduðu gibi, burada da þifa verenin yalnýz Allah olduðuna inanýlacaktýr.
(d) Sevdirmek, nefret ettirmek gibi tedavi ile alâkasý bulunmayan maksatlarla yapýlmayacaktýr.
Cumhur, meþru ve þartlarýna uygun olan okuma ve yazma yoluyla tedaviden (rukyeden) ücret almanýn da caiz olduðu hükmünü benimsemiþtir.
Týbbî tedavi yanýnda, telkin ve dua ile tedavi usûlü, aradan ondört asýr geçtikten sonra müspet ilmin de dikkatini çekmiþ, Avrupa ve Amerika’da bu usulle tedavi yapan þifa yurtlarý açýlmýþtýr.