Mükayeseli Ýbadetler Ýlmihali
Pages: 1
Orucun Temeli By: sumeyye Date: 01 Eylül 2012, 15:30:12
2- Orucun Temeli: [566]

Oruçlarýn Sebebi:
 
Farz Oruçlar:

 

(a) Ramazan orucunun sebebi, bu ayýn gelmesi veya Ramazan günlerine yetiþmektir. Ramazan ayý gelince   gerekli  þartlarý taþýyanlar oruç tutmakla mükelleftirler.

(b) Ramazan orucunun kazasýnýn sebebi de, ayný þekilde Ra­mazan günlerine yetiþmektir.

(c) Keffaret oruçlarýnýn sebebi, isyan eseri olarak bir suçu iþleyip affýný saðlamak isteðidir.

 
Vacip Oruçlar:

 

(a) Adak orucunun ve oruca yemin etmek dolayýsýyla tutula­cak orucun sebebi, yerine getirmeye dair Allah’a karþý verilen söz­dür.

(b) Bozulan nafile orucun kazasýnýn sebebi ise, baþlanmýþ bir ibadeti yarým býrakmayýp tamamlama gereðidir.

(c) Ý’tikâf orucunun sebebi, bunun adak i’tikâfýn sahih olma þartý özelliðini taþýmasýdýr.

 
Nafile Oruçlar:

 

Dinimizce nafile oruçlarýn tutulmasýný emreden bir delil yok­tur. Çünkü nafile ibadetler, sevap kazanma isteðiyle yapýlýr.

 
Hükmü Ve Delili:

 

Ramazan orucu, oruç tutmak için gerekli þartlarý taþýyanlara farz-ý ‘ayn’dýr. Oruç, hicretten birbuçuk yýl sonra Þaban ayýnýn onuncu günü farz kýlýndý. Farz olduðu Kitap, Sünnet ve Ýcmayla sa­bittir:

“Ey Ýman Edenler! Oruç, sizden öncekilere farz kýlýndýðý gibi, Allah’a karþý gelmekten sakýnasýnýz diye, size sayýlý günlerde farz kýlýndý, içinizden hasta veya yolculukta olan, tutamadýðý günler sayýsýnca diðer günlerde tutar. Oruca dayanamayanlar, bir fakiri doyuracak kadar fidye verir. Kim gönülden iyilik yaparsa, o iyilik kendisinedir. Oruç tutmanýz -eðer bilseniz- sizin için daha hayýrlýdýr. Ramazan -ki onda Kur’an insanlara yol göstererek, yol gösterici ve doðruyu yanlýþtan ayýrýcý belgeler olarak- indirildi. Sizden bu aya yetiþen oruç tutsun.” [567]

“Ýslâm Dini, beþ temel üzerine kurulmuþtur:

1) Kelime-i þehâdet,

2) Namaz kýlmak,

3) Zekat vermek,

4) Haccetmek,

5) Oruç tutmak.” [568]

Orucun farz kýlýnmasýndan beri emredildikleri gibi oruç tu­tan müslümanlar, bir icmaý ümmet meydana getirmiþlerdir. [569]




[566] Serahsî, Mebsut, c. III, s. 54.

[567] Bakara: 2/183-185

[568] Buhari, Ýman: 2/1; Muslim, Ýman: 19/22; Tirmizî, îman: 3

[569] Kâsânî, BS, c. II, s. 77-90; Cezirî, Fame, c. I, s. 543-548; Ýbn Âbidin, Raddu'l-Muhtar, c. III, s. 332; Þeybânî.Asl, c. II, s. 183-184; Tahâvî, Muhtasar, s. 29, 261-262.



radyobeyan