Cehennemde rahmet tecellisi By: hafiza aise Date: 01 Eylül 2012, 13:19:20
Cehennemde rahmet tecellisi
Sual: “Mesnevî-i Nûriye’nin 125. sayfasýnda geçen, ‘Ve kezâ ‘musîbet taammüm ettiðinde elem hafif olur. Ben de emsâlim gibiyim’ diye yine yük altýndan kaçar. Fakat musîbet âmm olduðunda elemi muzaaf olur’ diye baþlayan paragrafta taammüm ile âmm arasýnda fark var mýdýr? Eðer ikisi de ‘umumî’ ve ‘genel’ anlamlarý taþýyorsa bir tezat var gibi görünüyor. Açýklar mýsýnýz?”
Musîbetin taammüm etmesi, musîbetin herkese bir gelmesi, herkesi kucaðýna almasý, herkesi bir taciz etmesi, herkese bir sýkýntý vermesi, yani genelleþmesi demektir. Fakat böyle genele gelen musîbette, “Ben de emsalim gibiyim” diyen ve yük altýndan kaçmak isteyen adam sadece kendisini kandýrmaktadýr. Birinci cümle yük altýndan kaçmak isteyen adamýn vehmini ve yanýlgýsýný anlatmakta, ikinci cümle ise bu yanýlgýya karþý hakîkatin soðuk yüzü ile sýcak temas kurmaktadýr. Yani musîbetin yalnýzca kendisiyle sýnýrlý kalmayýp genele geldiðini görmekle tesellî bulmak isteyen adam, genele gelen musîbetteki katmerleþen acýyý baþlangýçta nazara almamakta ve yanýlmaktadýr.
Gerçekte ise umûma gelen musîbetler, kiþisel musîbetlerden daha acý olmakta, acýsý ve elemi katmerlenmiþ bulunmaktadýr. Ýkinci cümle bu hakîkati ifâde etmektedir. Demek birinci cümlede ehl-i gafletin yanýlgýsý nazara verilmekte, ikinci cümlede ise bu yanýlgýya karþýlýk hakîkatin gerçek yüzü gösterilmektedir.
Musîbetin umûma gelmesinin acýyý katmerleþtirdiðini açýklarken, “çünkü” diyor Üstad Bedîüzzaman, “kendisi gibi akrabâsý, ahbâbý da o musîbete dâhildir. Çünkü, insanýn rûhu, ebnâ-i cinsiyle alâkadardýr; ne kadar umûmî olursa, o kadar da elemi fazla olur.” 1
Musîbet yalnýz kendisi ile sýnýrlý kalsaydý, acýsý da kendisiyle sýnýrlý olacaktý. Fakat sevdiklerini de alacak þekilde umûma gelen musîbet, her sevdiði ile birlikte bir kat daha artmýþ olarak acý ve elem vermektedir.
Musîbetin en büyüðü ve en dehþetlisi þüphesiz “sýrf yokluk” musîbetidir. Üstad Bedîüzzaman Hazretleri Cehennem inancýnýn inkârcý için bile aslýnda rahmet kapýsýný araladýðýný, çünkü neticede Cehennem de olsa bunun bir “varlýk” olduðunu ve “yokluktan kurtuluþ” demek olduðunu, bunun ise inançsýza bile bir nevî bir merhamet hükmünde bulunduðunu kaydeder. Bedîüzzaman’a göre, Cehennem fikri îmândan gelen lezzetleri korkusuyla kaçýrmýyor. Çünkü Allah’ýn rahmeti hadsizdir, sonsuzdur, her þeyi ve Cehennemi bile kuþatmýþtýr. Rahmet, korkan adama demektedir ki: “Bana gel! Tövbe kapýsýyla gir!”
Tövbe kapýsýndan Allah’ýn rahmetine giren ve sýðýnan bir günahkârýn, Cehennemin varlýðýndan korkmayacaðýný, bilakis Cennetin lezzetlerini tam hissedeceðini kaydeden Bedîüzzaman Hazretleri, hakkýna ve hukûkuna tecâvüz edilen hadsiz mahlûkâtýn intikamlarýnýn da ancak Cehennemle alýnacaðýný, böylece Cehennemin varlýðýnýn sayýsýz derecede hakký gasp edilmiþ mazluma lezzet ve keyif vereceðini bildirir.
Bedîüzzaman Saîd Nursî’ye göre; eðer sen dalâlette boðulup çýkamýyorsan, yine Cehennemin varlýðý bin derece—senin vehminin düþündüðü ve korktuðu—“sýrf yokluktan” daha hayýrlýdýr. Hatta, Cehennemin varlýðý bu sebeple kâfirlere, inkârcýlara, inançsýzlara ve her þeyin yok olacaðýný düþünüp korkudan ve dehþetten gözleri kararanlara da bir nev’î merhamettir. Çünkü kim olursa olsun; insan, hatta yavrulu hayvan dahî, akrabasýnýn, yakýnlarýnýn, sevdiklerinin, evlâdýnýn, çocuklarýnýn, dostlarýnýn ve arkadaþlarýnýn lezzetleriyle lezzetlenir, saadetleriyle mesut olur, mutluluklarýyla mutlu olur, sevinçleriyle sevinir. Iztýraba ve musîbete düþen insan, çok sevdiði yakýnlarýnýn bari kurtulmasýný ne kadar arzû eder! Eðer yakýnlarýnýn da ayný musîbetin pençesinde kývrandýðýný öðrense, yýkýmý ve acýsý yakýnlarý sayýsýnca katlanacaktýr. Fakat onlarýn kurtulduðunu öðrendiðinde azabý, ýztýrabý ve acýsý hafifleyecektir.
Þu halde ey mülhid, ey inançsýz, ey inkârcý ve ey ateist! Ýnançsýzlýðýn ve bâtýl düþüncelerin sebebiyle sen ya mutlak ve ebedî yokluða düþeceksin-–zaten sana dehþet veren korku da bu idi—, ya da Cehenneme gireceksin! Baþka ihtimal yoktur! Dipsiz bir yokluk karanlýðý olduðundan mutlak þer olan yokluk ise, senin bütün sevdiklerinin, saadetleriyle memnun ve mesut olduðun tüm akraba ve yakýnlarýnýn seninle birlikte yok olup gitmesi demektir. Ki bu, binler derece Cehennemden ziyade senin ruhunu, kalbini ve insanlýk mahiyetini yakýp, yandýracaktýr.
Çünkü Cehennem olmazsa Cennet de olmaz! Her þey senin küfrünün nazarýnda mutlak yokluða mahkûm olacaktýr. Oysa eðer sen-–yine de inanmadýðýn, fakat bir Ýlâhî merhamet gereði hazýr bulundurulan—Cehenneme girsen, yani “varlýk” çerçevesinde kalsan, senin sevdiklerin, yakýnlarýn, dostlarýn ve akrabalarýn ya Cennette mesut olacaklar, ya da varlýk dairelerinin birinde bir cihette merhamete mazhar olacaklardýr. Her iki ihtimal de senin için, onlarýn yok olup gitmesi acýsýndan çok daha, çok daha ve çok daha memnuniyet verici olacaktýr, yani merhametli olacaktýr.
Demek hiç çaresi yok, ey mülhid, senin, Cehennemin var olmasýna taraftar olman gerekiyor! Çünkü Cehennem aleyhinde bulunmak mutlak yokluða taraftar olmak demektir. Bu da seninle birlikte hadsiz dostlarýnýn ve sevdiklerinin de yok olmasýna taraftarlýk demektir.
Nitekim Cehennem, “sýrf yokluk” demek deðildir. Cehennem, mutlak hayýr olan varlýk dairesinin Hâkim-i Zülcelâlinin hakîmâne ve âdilâne bir hapishane vazifesini gören dehþetli ve celâlli bir mevcut ülkesidir.
Dipnotlar:
1- Mesnevî-i Nûriye, s. 125, 126,
2- Asâ-yý Mûsâ, s. 43
Süleyman Kösmene
Ynt: Cehennemde rahmet tecellisi By: ceren Date: 29 Ekim 2016, 13:42:44
Esselamu aleykum.Cehennemlik kimse allahin rahmetinden uzak azabina yakin olur.Ve cehennemde rahmet tecellisinde bulunsada allahin sefaatini rahmetini goremez.Rabbim bizleri cehennem azabindan korusun inþallah...
Ynt: Cehennemde rahmet tecellisi By: HALACAHAN Date: 16 Kasým 2016, 01:50:02
Aleykum selam ..Rabbim bizlei cennetiyle cemaliyle muserref eyle .Amun..