Sizden Gelenler(Amel-Ýbadet-Kulluk)
Pages: 1
Doksan dokuz ismi bilmek By: ehlidunya Date: 29 Aðustos 2012, 21:39:10

Süleyman KÖSMENE

Doksan dokuz ismi bilmek


Leyla Haným: “Yüce Rabbimizin 99 ismini bilmenin ve ezbere okumanýn faydalarý nedir?”

ALLAH’I ÝSÝMLERÝYLE KAVRAYABÝLÝRÝZ
Allah’ýn zatýný aklýmýzla kavramamýz, gözümüzle görmemiz, beþ duyumuzla algýlamamýz mümkün deðildir. Çünkü biz “mümkün” varlýklarýz. Allah ise “vacip” varlýktýr. Yani bizim varlýðýmýz bütünüyle Allah’ýn iradesine ve kudretine baðlýdýr. Allah’ýn varlýðý ise kendinden ve zorunludur. Çevremizde gördüðümüz varlýklarýn tamamý “mümkün” varlýklardýr; varlýðý O’na baðlýdýr. Varlýðý zorunlu bulunan Allah Teâlâ’nýn dýþýnda zorunlu varlýk yoktur. Bu hakikati bir ölçüde “Lâ ilâhe illallah” sözüyle ifade etmiþ oluyoruz. Zorunlu Varlýk olan Allah’ýn zatýný ise, mümkün varlýklarýn kavramalarýna imkân yoktur. O’nu ancak yüksek nitelikleri ile, güzel isimleri ile, kemâl sýfatlarý ile ve kâmil fiilleri ile bir nebze kavrayabiliriz. O’nu sahip bulunduðu yüksek nitelikleri ve sýfatlarý ile kavramak için ise, güzel isimlerini öðrenmemiz, bilmemiz ve kavramamýz gerekir.

ALLAH’IN ÝSÝMLERÝNÝ ÖÐRETEN KUR’ÂN’DIR
Kur’ân, Allah’ýn isimlerini bize “Esma-i Hüsna” tabiri ile tanýtýr.1 Esma-i Hüsna, en güzel isimler demek olup; Allah’ýn sahip bulunduðu sýfatlarýn ism-i fâil cinsinden, yani özne cinsinden adlarýdýr. Her isim bir Ýlâhî sýfatý, vasfý ve niteliði adlandýrýr. Yüce Allah, kendisini Kur’ân’da ve Sevgili Peygamberimiz (Aleyhissalâtü Vesselâmýn) dilinde bine yakýn isimlerle anmýþtýr. O Kendisini nasýl adlandýrdý ise, hangi isimlerle isimlendirdi ise O’nu bu adlarla ve isimlerle tanýrýz. O’nu sahip bulunmadýðý bir adla anmayýz. Kendisine vermediði bir adla kendisini zikretmeyiz. Çünkü þanýna ve yüceliðine yakýþan en güzel adlarý O Kendisi için zikretmiþtir; biz O’na uyarak O’nu Kendisi için zikrettiði adlarla tanýrýz ve anarýz. Meselâ, Allah’a “tanrý” demeyiz. Çünkü Allah kendisine “tanrý” dememiþtir.

ALLAH’I ÝSÝMLERÝYLE BÝLMEYE MUHTACIZ
Babasýný hiç görmemiþ ve vasýflarýný hiç bilmeyen bir çocuðun merakýný takdir edersiniz. Babasýna kavuþmayý ne kadar arzu eder. Ona bir gün kavuþtuðunda aðzýndan düþürmediði tek isimle, “babacýðým” ismiyle çaðýrýþý görülmeye deðer. Bu ismi de bilmediðini düþünürseniz, babasýný nasýl çaðýracak ve babasýnýn o engin þefkatini kendisine nasýl celb edecektir? Ýnsanoðlu Allah’ý isimleri ile bilmeye ne kadar muhtaçtýr? Çünkü kul olarak ne kadar aciz, ne kadar fakir, ne kadar güçsüz, ne kadar çaresizdir! Baþý her derde girdiðinde çaðýracak, gönlü her sýkýntýya uðradýðýnda duâ edecek, kalbi her darlýða düþtüðünde niyazda bulunacak, ruhu her musîbete girdiðinde kapýsýný çalacak büyük ve merhametli bir Sâhib’e ne kadar muhtaç!

ALLAH’IN ÝSÝMLERÝNÝ BÝLEN CENNETLE MÜJDELENMÝÞTÝR
Peygamber Efendimiz (asm) hiç olmazsa Allah’ýn doksan dokuz isminin bilinmesini, bu isimlerin zikredilmesini, tefekkür ile her an hissedilmesini istemiþ ve Allah’ýn isimlerini anlayarak bilenleri Cennet’le müjdelemiþtir.2 Duâ ve niyazlarýnda Resûl-i Ekrem Efendimiz (asm) hep Esmâü’l-Hüsna ile Allah’a sýðýnmýþtýr. Kendisine (asm) Cibril-i Emin vasýtasýyla vahy olunan Cevþenü’l-Kebir, Esmâü’l-Hüsna ile yapýlmýþ bir duâ ve niyaz hazinesidir. Bedîüzzaman Saîd Nursî Hazretlerinin altý bin sayfayý aþkýn Risale-i Nur Eserleri de, iman esaslarýný ve Ýslâmiyet’in hak din oluþunu Allah’ýn isimleri ile izah ve ispat etmiþtir.

ALLAH’IN ÝSÝMLERÝNÝ BÝLEN, BUNU KULLUÐUNA YANSITMALI
Bizler Allah’ýn kullarýyýz. Sevincimizde, üzüntümüzde, derdimizde, sýhhatimizde, iyi günümüzde, kötü günümüzde hep O’na yakýn olmak isteriz ve buna muhtacýz. Ýyi günümüzde þükretmek için O’nun adýna muhtacýz. Kötü günümüzde sabretmek için O’nun adýna muhtacýz. O’nun merhametini istediðimizde Rahman ve Rahîm isimleri ile O’na yaklaþýrýz. Günahlarýmýzdan piþman olduðumuzda O’nun Ðaffâr (Çok Baðýþlayan), Ðafûr (Çok maðfiret eden), Tevvâb (Tövbeleri çok kabul eden), Kâbil (Dilek ve ricalarý çok kabul eden), Mücîb (Her duâya cevap veren), Settâr (Hatalarý çok örten), Afüvv (Kullarýný çok affeden) isimleri ile O’na sýðýnýrýz. Hastalandýðýmýzda Þâfî (Çok þifa veren) ve Muâfî (Afiyet ve sýhhat veren) isimleri ile niyazda bulunur, Allah’tan þifa ve âfiyet talep ederiz. Düþmanlarýmýza güç yetiremediðimizde Allah’ýn Kahhar (Kahreden, mahveden), Cebbar (Dilediðini yaptýran), Celil (Celâl sahibi olan) isimlerine havale ederiz. Mal-mülk sahibi olduðumuzda Allah’ýn Malik (Gerçek mülk sahibi olan), Vâris (Her þey gerçekten kendisinin olan), Ðanî (Sonsuz zengin olan), Muðnî (Kullarýna zenginlik veren) olduðunu düþünür, elimizdeki malýn emanet bulunduðunu idrak eder ve haddimizi aþmayýz.
Sözün kýsasý, her hâlimizde ve her iþimizde kul olarak Allah’ýn isimlerini bilmeye ve O’na sýðýnmaya mecbur ve muhtacýz. Allah’ýn isimleriyle Allah’a böylesine yakýn olmayý Kur’ân da istemekte, O’na O’nun isimleriyle sýðýnmayý emretmekte ve Allah’ýn isimleri konusunda yanlýþlýða düþmekten bizi sakýndýrmaktadýr.3
Þu âyetler, Kur’ân’ýn bu husustaki hassasiyetini anlatýr:
* “De ki: Ýster Allah diye duâ edin, ister Rahman diye duâ edin, hangisiyle duâ ederseniz edin; Çünkü Esmâü’l-Hüsna (en güzel isimler) O’na mahsustur.” 4
* “Allah, kendisinden baþka ilâh olmayandýr; Esmâü’l-Hüsna (en güzel isimler) O’na mahsustur.” 5

Dipnotlar:  1- A’râf Sûresi, 7/180 ; Haþir Sûresi, 59/24. 2- Buhârî, 8/1165; Tirmizî, Daavât, 86. 3- A’râf Sûresi, 7/180. 4- Ýsrâ Sûresi, 17/110. 5- Tâhâ Sûresi, 20/8.

Ynt: Doksan dokuz ismi bilmek By: ceren Date: 20 Ekim 2017, 15:40:54
Esselamu aleyküm.Rabbim bizleri onun isimlerini sýfatlarýný anan zikir eden ve feyzine rahmetine eriþen kullardan olalým inþallah.
Ynt: Doksan dokuz ismi bilmek By: Bilal2009 Date: 20 Ekim 2017, 19:01:37
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri Rabbini tanýyan kullarýndan eylesin Rabbim paylaþým için razý olsun

radyobeyan