ed-Din Ve Mahiyeti By: saniyenur Date: 28 Aðustos 2012, 11:10:41
ed-Din Ve Mahiyeti
Ýnsanýn þiddetle ihtiyaç duyduðu Hayat Tarzý (ed-Diri) Ýnsana bütün þartlarda rehberlik yapabilecek, planlarýnda ve düþüncesinde ona doðru yönü gösterecek ve insaný boþ tecrübelerle vakit israfýndan kurtaracak evrensel temellere dayanmaktadýr.
Bunun için gerekli olan ilk þey, insanýn bu kâinat ve onun hakikati ve bu kâinatta kendisinin durumunun ne olduðu hakkýnda tam bilgi (tahmin veya kýyas deðil, bilgi) sahibi olmalýdýr.
Ýkinci olarak insan, bu dünyadan sonra da öbür dünyada hayatýn olup olmadýðý, dünyadaki hayatýn, insan hayatýnýn sadece baþlangýcý ve bir parçasý olup olmadýðý ve hayat yolculuðunun doðumdan ölüme kadar mý, yoksa bundan sonra da mý devam ettiðini bilmek (tahmin etmek veya zannetmek deðil, bilmek) zorundadýr
Ýnsan ilk olarak hayatýnýn hedefini -ki insan bunun için yaratýlmýþtýr- tayin etmelidir. Her þahsýn ve bütün insanlýðýn amaçlarý da bu hedefe uydurulmasý gerekmektedir.
Ýnsan, ayný zamanda, yolculuðunun her safhasýnda yüzyüze geldiði problemlerini çözebilecek, teoride ve pratikte uygulanabilen, þahsiyetini Üzerine inþa edebileceði, kendi yapýsýnýn özelliklerine uygun olgun ve evrensel kurallara ihtiyaç duymaktadýr. Bu þekilde insan, þartlarda ve problemlerdeki deðiþiklikler yüzünden ortaya çýkan tehlikelere düþmeyecek, disiplinsiz ve fýrsatçý biri olmaktan kurtulacaktýr.
Bundan sonra, insanýn ihtiyaç duyduðu þey, medeniyetin özü ve geniþ kapsamlý kurallarýdýr ki, bunlar insan medeniyet ve kültürünün bazý ebedî ve deðiþmez usûlleri için temel teþkil edebilirler. Bu kural ve usûller toplumlarýn tabiî Ýhtiyaç ve psikolojilerini gözönünde bulundurduðu için lüzumsuz fazlalýk, eksiklik ve aþýrýlýða imkân býrakmazlar. Bunlar bütün insanlarýn genel eðilimi ve menfaatlerini korurlar. Bunlara baðlý kalýnarak, insan hayatýnýn her sahasý düzeltilebilir, tamalanabilir ve geliþtirilebilir.
Ýnsanýn bundan sonra ihtiyaç duyduðu husus, fertlerin karakteri, toplumlarýn davranýþý, fert ve toplumun gayret ve mücadelelerini birleþtirip doðru istikamete koyacak, kötü yola girmesini önleyecek bir takým sýnýrlama ve kýsýtlamalardýr. Bunlar bir bakýma insaný hayat yolundaki seyahatinde her virajda, tehlikeli yerlerde uyaracak, kendisine yol gösterecek iþaret levhalalandýr ki ikazýna ihtiyaç duyulmaktadýr.
Ýnsanýn bazý amellî ve uygulama ile ilgili kural ve usûllere de ihtiyacý vardýr. Bunlar mahiyet itibariyle daimî ve evrensel uygulamaya layýk olup ed-Din'de tayin edilmiþ olan hayat deðerleri, amaçlarý, ahlâk kurallarý, medeniyet kaideleri ve faaliyet sýnýrlarýna insan hayatýnýn daima baðlý kalmasýný temin etmelidirler. Þurasý açýktýr ki, insan kendisi için mükemmel ve evrensel bir hayat nizamýný kurabilecek vasýta ve araç gereçlere sahip deðildir.