Haberiniz Olsun
Pages: 1
Bizden Haberler By: hafiza aise Date: 22 Aðustos 2012, 15:35:18

BÝZDEN HABERLER

Haziran 2012 81.SAYI

Zeynep ÖZEL


SAVCILIKTAN AÇIKLAMA GELDÝ: “EZAN SESÝ GÜRÜLTÜ DEÐÝLDÝR”

Erzurum gibi dindarlýðýyla bilinen bir þehrimizde yaþayan bir profesör, ezan sesini disko ya da sanayi sesleriyle karýþtýrmýþ olacak ki savcýlýða þikayette bulunup “Ezan sesi yasal sýnýrýn üzerindedir. Her gün beþ kez bu sese maruz kalmak insanýn ruh ve beden saðlýðý üzerinde olumsuz etkilidir” demiþ. Profesörün baþvurusunu deðerlendiren savcýlýk “Ýslam dininin önemli sembollerinden biri olan ezanýn gürültü olarak nitelendirilemeyeceðini” belirtmiþ. Savcýlýk gereken cevabý vermiþ.

ÇOCUK GELÝNLER ARTIK OKULDAN ATILMAYACAK


Milli Eðitim Bakanlýðý yeni bir düzenleme yaparak tartýþmalara neden olan “çocuk gelinlere” otomatik lise ayarý getirdi. Böylece yönetmelik taslaðýndaki “Lisede okurken evlenen çocuklarýn okulla iliþiði kesilir” maddesi çýkartýldý. Mahkeme kararýyla, istisnai olarak en erken 16 yaþýnda ya da ailesinin izniyle 17 yaþýnda evlenen gençler otomatik olarak açýk liseye kaydedilecek. Böylece hangi surette olursa olsun öðrencinin okulla iþliði kesilmeyecek.

ÝLKÖÐRETÝM ÖÐRENCÝLERÝ DÜZENLÝ OLARAK TV BAÞINDA

Ayný cümleyi “Ýlkokul öðrencileri kütüphanelerde, sergilerde vb.” þeklinde kurmak isterdik ama ne yazýk ki yapýlan araþtýrmalar bizi haksýz çýkarýyor. Fýrat Üniversitesi Ýletiþim Fakültesi’nden iki öðretim üyesinin yaptýðý araþtýrmaya göre ilköðretim çaðýndaki çocuklarýn %50’sinden fazlasý gününün 5 saatini TV baþýnda geçiriyor. Dizilerin reytinglerinin hiç de fena gitmediðini düþünürsek asýl suçlunun çocuklardan çok ebeveynlerin olduðu görülüyor.

KIRMIZI KURDELEYÝ KÝM ERKEN TAKACAK

Bu yýl baþlayacak olan 12 yýllýk zorunlu eðitim kapsamýnda 66 ayýný (5,5 yaþ) dolduran minikler de okula gidecek.  Minik yaþta okula baþlayacaklar için Milli Eðitim Bakanlýðý yeni yönetmelikler hazýrlýyor. Buna göre çocuk geliþim uzmanlarýnýn önerileri doðrultusunda, yeni müfredatta okuma yazma becerileri bir sonraki yýla ertelenecek. Ýlk yýl çocuklarýn anlama ve çizme becerileri geliþtirilecek. Mevcut müfredata göre 60-72 ay grubunun özellikleri göz önünde bulundurularak, ikinci yýlýn ikinci yarýsýndan itibaren okuma yazmaya baþlayacak. Birinci sýnýfý bitirmek üzere olan bir çocuðun okuma yazma öðrenmemiþ olmasýnýn normal bir aþama olduðu velilere anlatýlmaya çalýþýlacak. Öyle ya 1. sýnýfýn Kasým ayý geldi de bir çocuk daha okuma yazma öðrenmediyse bir telaþ sarardý anneleri. Okumayý ilk söküp kýrmýzý kurdeleyi almaya çalýþacaðýz derken kendimize ve çocuklarýmýza biraz haksýzlýk etmiþiz anlaþýlan.

YEDÝKLERÝMÝZ HELAL MÝ?

Zaman gazetesinde yer alan bir demecinde Marmara Üniversitesi Ýlahiyat Fakültesi Öðretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Beþer tüketici olarak neyi nerden aldýðýmýzý bilmemiz gerektiðini söyledi. Son zamanlarda et ve tavuk ürünlerinde bazý kesimhanelerde fýkhi hükümlere uygun bir þekilde kesim yapýldýðýný ancak henüz bu konuda yeterli kadar hassasiyetin geliþmediðini belirten Beþer, herkesin yediðinden sorumlu olduðunu ve helal sertifikalarýnýn gýdalara genellikle fýkhi açýdan ziyade kimyasal açýdan incelenerek verildiðini belirtti. Öte yandan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakaný Nihat Ergün, helal sertifikasý alan kurumlara yýlda iki kez habersiz kontrol düzenleyeceklerini, Ýslam ülkeleriyle helal gýda konusunda ortak standartlar oluþturmaya çalýþtýklarýný belirtti.

YUVALARDAKÝ 7 BÝN ÇOCUK AÝLELERÝNÝN YANINA DÖNDÜ

Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu’na (SHÇEK) baðlý yurt ve yuvalarda barýnan 12 bin çocuktan 7 bin 645’inin son 3 yýlda ailelerinin yanýna döndüðü belirtildi. SHÇEK, “Aile Yanýnda Destek Projesi” kapsamýnda yurt ve yuvalarda barýnan çocuklardan þartlarý uygun olanlarý ailelerin yanýna yerleþtiriyor. Her ay ailelere yapýlan 441 lira ödemeyle uygulama destekleniyor. Çocuðun okul ve saðlýk masraflarý yine SHÇEK tarafýndan karþýlanýyor. Bu uygulama sayesinde pek çok aile çocuðunu geri kazanýrken bazý aileler de çocuklarýný yuvaya vermekten vazgeçti.

ORDUEVÝNDEKÝ DÜÐÜNLERDE KIYAFET YASAÐI KALKTI

Orduevindeki düðünlere artýk baþörtülü ve sakallý girilebilecek. Eski uygulamaya göre sadece yaþlýlar sakallý ve baþörtülü olarak düðünlere girebiliyordu. Bu yeni uygulamayla birlikte, yýllar yýlý halkýn büyük bir kesimi için gizemli yerler olan ordu evleri artýk kapýlarýný her kesime açmýþ olacak.

BÝR YUMURCAK  NE ÝSTER
Bademcik ameliyatý sonrasý kendine geldiðinde doktorlara “Benden her ne aldýysanýz geri koyun onlarý” diye sitem etmek ister.
(Betül, 7 yaþýnda)

ORGANÝKÇÝNÝN GÜNLÜÐÜ
Soðanlar gibi filizlenmiþ sarýmsaklarý da balkonda ki saksýlara ekip, her derde deva taze sarýmsak yetiþtirebilirsiniz.                                       

AKLIMDAN ÇIKMIYOR
Ýki iþ hakkýnda kafan karýþýrsa, hangisinin nefse aðýr geldiðine bakarak, ona uy. Çünkü ancak hak olan nefse aðýr gelir.(Ataullah Ýskenderi Hazretleri)


radyobeyan