ilimdunyasi.com Haberleri
Pages: 1
Bayramda komaya girmeyin By: reyyan Date: 19 Aðustos 2012, 05:18:13
Bayramda komaya girmeyin



Aþýrý tuzlu ve yaðlý gýda tüketimi tansiyonu yükseltiyor, kalp krizi riskini artýrýyor.

   Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Týp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalý Öðretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Hüseyin Telli, Ramazan'ýn hemen sonrasýnda, vatandaþlarýn aþýrý yemek yeme eðiliminde olduðunu söyledi.

Bu durumun özellikle kalp ve tansiyon hastalarý için tehlike oluþturduðunu belirten Telli, "Her evde bayram hazýrlýðý yapýlýr, baklavalar, börekler yapýlýr ve düzensiz yenilir, içilir. Özellikle kalp ve tansiyon rahatsýzlýðý bulunan hastalara az yemelerini, tuzlu, unlu, þekerli gýdalarý az ve dikkatli tüketmelerini tavsiye ediyorum" dedi.
Kalp ve þeker hastalarýnýn tuzlu, yaðlý ve þekerli gýdalarý tüketerek kan þekeri düzenini bozabileceðini ifade eden Telli, "Bu da kalp krizini tetiklemektedir. Aþýrý besin tüketimi sonucunda mide ve baðýrsak yükü artacaðýndan, kalbin mide ve baðýrsaklara pompaladýðý kan miktarý artmaktadýr. Bunun sonucunda kalbi besleyen koroner arterlere olan kan akýmý azalmaktadýr" diye konuþtu.

ÞEKER KOMASINA GÝREBÝLÝRSÝNÝZ

Kalp rahatsýzlýðý olan hastalarda, kan akýmýnýn da azalmasýyla birlikte nefes almada zorlanma, göðüs aðrýsý ve çarpýntý gibi þikayetlerin oluþacaðýný dile getiren Telli, þöyle devam etti:
"Ciddi koroner arter darlýðý olan hastalarda kan akýmýnda görülen azalma kalp krizine yol açabilmektedir. Yine þeker hastalarýnda kontrolsüz tatlý tüketimi de þeker komasýna yol açabilir. Her yaþ gurubunun farklý hareket etmesi gerekir ama yaþlý vatandaþlarýn, tuzlu, unlu, þekerli gýdalarý vücudu alýþtýrana kadar dikkatli tüketmesi gerekir."

BESLENME ÖNERÝLERÝ

Telli, bazý vatandaþlarýn orucunu saðlýklý tutmalarýna raðmen, Ramazan'dan sonra düzensiz yeme içmeyle birlikte saðlýklarýnda bozulmalarýn meydana geldiðine dikkati çekti.

Ramazan sonrasý beslenme alýþkanlýklarýna iliþkin önerilerde de bulunan Telli, þunlarý kaydetti:
"Karaciðer rahatsýzlýðý olanlar, özellikle kýzartýlmýþ yaðlara dikkat etmeli. Þeker tüketildiði zaman vücutta daha çok yaða dönüþür ve bu damar sertliklerinin oluþmasýna, dolayýsýyla kalp krizine neden olur. Bu nedenle hafif sütlü tatlýlar tercih edilmeli. Kalp hastalarý katý yað yerine sývý yaðlarý tüketmeli. Az az yiyerek vücudu yemeye alýþtýrmalý, yani öðün sayýsý yavaþ yavaþ artýrýlmalý. Þekerli ve tuzlu gýdalar fazla tüketilmemeli, bol sývý tüketilmeli, ancak gazlý içeceklerden kaçýnýlmalý. Ramazan'daki gece yeme alýþkanlýðý terk edilmeli. Spor yapmaya özen gösterilmeli, yemeklerden sonra yürüyüþ yapýlmalýdýr."

Timetürk

Ynt: Bayramda komaya girmeyin By: sumeyye Date: 19 Aðustos 2012, 15:02:36
s.a.. ; tavsiyeleri dikkate almak gerekli 30 gün boyunca az yemeye aliþan mideyi birden doldurunca rahatsizlik verir ve bazi hastaliklara neden olabilir..

radyobeyan