Nurdan Damlalar
Pages: 1
Mars'a giden robot ve Risale-i Nur yorumu By: ehlidunya Date: 08 Aðustos 2012, 21:40:19

Mars'a giden robot ve Risale-i Nur yorumu

Ýnsanoðlu yine merakýný peþine takýldý

Ýnsanoðlu yine merakýný peþine takýldý. NASA tarafýndan Mars gezegenine gönderilin robot Curiosity, burada herhangi bir canlýya yaþam kaynaðý olup olmadýðýyla ilgili delil arayacak.

Ýnsaný en fazla tahrik eden saikin merak olduðuna dikkat çeken Bediüzzaman Said Nursi, "insanýn ayda, jüpiterde ne olduðu sana anlatýlacak dense yarý ömrünü tereddütsüz vereceðini" belirterek Peygamber efendimizin (asm) Cenab-ý Hak'tan getirdiði haberlere dikkat çekiyor.

Ýþte Mars meraký haberi ve Risale-i Nur'da geçen ifadeler...

Amerikan Havacýlýk ve Uzay Dairesi (NASA) tarafýndan þimdiye kadar üretilmiþ en zeki gezegenler arasý gezginci robot olan Curiosity (Merak), Mars gezegenine indi.

Radyoaktif plütonyumun parçalanmasý sonucu açýða çýkan sýcaklýkla iþleyen, yaklaþýk 900 kilogram aðýrlýðýndaki Curiosity, son derece hassas olarak tasarlanmýþ ýsý kalkaný ve gezegen yüzeyine iniþini yavaþlatmak için kullanacaðý sesten hýzlý açýlan paraþütü yardýmýyla Kýzýl Gezegen'e indi.

Ýniþi Californiya'daki merkezlerinde saniye saniye takip eden NASA mühendisleri ve bilim insanlarý üzerinde 10 yýldýr çalýþtýklarý aracýn iniþinin baþarýlý bir þekilde gerçekleþmesinin ardýndan birbirlerine sarýldý.

Curiosity, Mars ile Dünya arasýnda, 14 dakikayý bulan sinyal ulaþma farký nedeniyle Earthlings adlý bilgisayar yazýlým þirketince geliþtirilen yarým milyon bilgisayar kodunu izleyerek Mars'a iniþini, dünyadan hiçbir yardým almadan kendi baþýna gerçekleþtirdi.
Robot, gezegenin þimdiye dek herhangi bir canlýya yaþam kaynaðý olup olmadýðýyla ilgili kanýt arayacak.

Araç, gezegendeki ilk saatlerinde çeþitli fotoðraflar da çekecek. Ýlk fotoðraflarýn düþük kaliteli siyah-beyaz fotoðraflar olmasý bekleniyor. Aracýn ilk renkli fotoðraflarý önümüzdeki iki gün içinde çekmesi bekleniyor. Curiosity, NASA'nýn gezegen yüzeyine gönderdiði dördüncü araç ancak bugüne kadar gönderilen araçlardan çok daha geliþkin özelliklere sahip. (BBCTürkçe)

BEDÝÜZZAMAN: ÝNSANI EN ZÝYADE TAHRÝK EDEN MERAKTIR

Bilirsin ki, en ziyade insaný tahrik eden meraktýr. Hatta, eðer sana denilse, “yarý ömrünü, yarý malýný versen, Kamer’den, Müþteri’den (Jüpiter) biri gelecek; Kamer’de, Müþteri’de ne var, ne yok, sana haber verecek. Hem doðru olarak senin istikbalini ve senin baþýna ne geleceðini gösterecek.” Elbette bilâ-tereddüt vereceksin. Bak þu zâta ki (a.s.m.), her haber verdiði þeyleri, ehl-i þuhud ve ehl-i ihtisas olan bütün enbiya (a.s.) ve evliya imza edip, icma ve tevatür ile tasdik ediyorlar.

Hem o zât (a.s.m.), öyle bir sultanýn haberlerini doðru olarak söylüyor ki, o sultanýn memleketinde Kamer, bir sinek gibi, bir pervane etrafýnda döner. Arz olan o pervane ise, bir lâmba etrafýnda pervaz eder. Güneþ olan o lâmba ise, o Sultanýn binler menzillerinden bir misafirhanesinde, yüz binler misbahlarý içinde bir lâmbasýdýr.

Hem öyle bir acaip bir âlemden hakikî olarak bahseder, öyle bir inkýlâptan haber verir ki, binler küre-i arz bomba olsa, patlasalar, o kadar acip olmaz. (Nur'un Ýlk Kapýsý, Ondördüncü Ders)


radyobeyan