Hedy Olabilecek Hayvanlar By: sumeyye Date: 08 Aðustos 2012, 15:50:07
2- Hedy Olabilecek Hayvanlar:
Sadece kurban olabilecek havyanlar, yani deve, sýðýr, koyun ve keçi, hedy olarak kesilebilir. Cumhur'a göre deve ile sýðýr, eþ-Þafiî'ye göre yalnýzca deveye Bedene; koyun ile keçiye Dem adý verilir. Kurban bayramýnda vacip olarak kesilecek hayvanlarda aranan þartlar, hedy kurbaný için de geçerlidir.
Cumhur'a göre, hedy olarak kesilecek hayvanýn yük ve binmekten korunmasý gerekir; Zahirî Mezhebine göre, -zaruret olsun veya olmasýn- hedy hayvanýna binilebilir. Ayný þekilde, sütünün de korunmasý ve kullanýlmamasý gerekir. Hanefî Mezhebine göre, sütü kullanýlan veya deðeri eksilen hedy için, süt veya eksilen deðeri tutarýnca sadaka verilir.
Hedy olacak hayvan, iþaret olmak üzere boyanabilir; herhangi bir þey asýlabilir: Konacak iþaretin, Malik'e göre, hayvanýn sol tarafýnda olmasý, eþ-Þafiî, Ahmed b. Hanbel ve Ebu Sevr'e göre sað tarafa konmasý müstehaptýr. Ebu Hanife'ye göre, hedy hayvanýna iþaret konmaz.
Hedy hayvanýnýn Mekke'ye götürülmesi, aþaðýdaki gibidir:
a) Malik, Ýbn Ömer ve eî-Leys b. es-Sa’d'a göre, hedy kurbanýný, Hýll bölgesinden almak sünnettir. Bu sebeple, Mekke'de hedy alýp hayvaný Hýll bölgesinden Mekke'ye götürmeyen kimse, onu Arafat'ta durdurur, durdurmazsa bedel öder; fakat hayvaný Hýll'den götürürse, Arafat'ta durdurmasý müstehap olur.
b) eþ-Þafiî, Ebu Sevr ve Sevrî'ye göre, hedy kurbanýný Arafat'ta vakfe yapar gibi durdurmak sünnettir, fakat bu þekilde hayvaný durdurmayana ceza gerekmez.
c) Ebu Hanife'ye göre, hedy hayvanýný Arafat'ta durdurmak sünnet deðildir.