Güncel Dini Haberler
Pages: 1
Ramazan orucunun maddi hikmetleri By: ehlidunya Date: 06 Aðustos 2012, 22:50:44

Ramazan orucunun maddi hikmetleri


Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, "Oruç tutarak hücrelerin yenilenmesine bir imkan vermiþ oluyoruz" dedi

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, oruç ile vücudun istirahata çekildiðini belirterek, “Oruç tutarak, organlardaki dokularýn jenerasyonu dediðimiz kendilerini tamamlamalarý, kendilerini yenilemeleri, hücrelerin içinde meydana gelen patolojik yapýlarý temizlemesi için bir imkan, bir nadas, bir zaman vermiþ oluyoruz." dedi.

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, Nubihar Derneði'nde katýldýðý programda 'Ramazan ve Saðlýk' konulu bir sunum gerçekleþtirdi. Sohbet ortamýnda geçen programda, oruç tutacak olan vatandaþlara saðlýk konusunda uyarý ve tavsiyelerde bulunan Rektör Omay, Ramazan'ýn insan bünyesine sayýsýz faydasý olduðunu anlattý. Prof. Omay, “Þüphesiz vücudumuzun, en çok Ramazan'da etkilenen bölümü sindirim sistemidir. Sindirim sistemi deyince aðzýnýzdan baþlayýp tükürük bezleri ile birlikte yemek borusu ile devam eder. Mide, oniki parmak baðýrsaða, ince ve kalýn baðýrsakla daha sonra týp dilinde vektüm dediðimiz çýkýþ bölümüyle sona eren bir sistemden bahsediyoruz. Bu sistemde hazýmla ilgili birebir baðlantýlý olan karaciðer, safra kesesi ve pankreas dediðimiz organlardýr. Oruç en fazla bunlarla iliþkili olduðu için oruç tutmanýn bunlara verdiði fayda ve zararlar nelerdir? Yaklaþýk 11 aydýr dolaþým sistemimiz 4 ve 6 saat aralýklarla arada da çay, kuruyemiþ ve meyve takviyeleriyle 11 ay boyunca inanýlmaz bir faaliyet gösteriyor. Geceli gündüzlü eþit olmadan çalýþýyor.” dedi.

VÜCUT ÝÇÝN EN ÝYÝ NADAS

Yýlda bir ay oruç tutularak vücudun istirahata çekildiðini ifade eden Rektör Omay, konuþmasýný þu þekilde sürdürdü: “Oruç tutarak, organlardaki dokularýn jenerasyonu dediðimiz, kendilerini tamamlamalarý, kendilerini yenilemeleri, hücrelerin içinde meydana gelen patolojik yapýlarý temizlemesi için bir imkan, bir nadas, bir zaman vermiþ oluyoruz. Sindirim sistemi içinde de istirahata en fazla ihtiyacý olan karaciðerdir. Karaciðer tüm vücuttaki asit ürünleri, zehirleri temizleyendir. Birçok fonksiyonu yanýnda en önemli fonksiyonu budur. Bizim sürekli yiyip içmekle meþgul etmediðimiz bu saatlerde karaciðer hem kendisini temizliyor hem de bütün bir vücudun kir ve zehirlerini temizlemiþ oluyor.”

"ORUÇ, HASARA UÐRAMIÞ HÜCRELERÝN ONARILMASI ÝÇÝN ÇOK KIYMETLÝ BÝR ÝBADET"

Bir týp hocasý olarak kanaatinin oruca en fazla ihtiyacý olan organýn karaciðer olduðunu iþaret eden Rektör Omay, “Ýkincisi ise Pankreastýr. Peki, pankreas ne yapýyor? Biliyorsunuz gýdalarý yediðimizde onlarý hazmedecek katalizörleri, enzimleri parçalayýcýlarý bol miktarda 12 parmak baðýrsaðýna boþaltýyor. Ayrýca insülin yapýyor. Oruç tutarak bu organýmýzý da rahatlatmýþ bulunuyoruz. Madem oruç bu iki organa iyi geliyor. Bu iki organ yetmezliðinde oruç tutalým mý tutmayalým mý? Karaciðer yetmezliðinde karaciðer faaliyetleriniz bozuldu. Ki bunun içinde sirozlar var, hepatitler var, çeþitli hastalýklardan, bu durumlarda oruç tutulduðundan, demin söylediðimin tam tersi karaciðere daha çok yüklenmiþ oluyoruz. Karaciðer yetmezliði olan hastalarýmýzda oruç tutma maruzatý var. Þeker hastalarýný oruç tutabilir mi? Diyabetin týpta iki þekli var, tip 1’de daha çok yaþayan insanlar yaþlýlýkta ortaya çýkan ve þiþkolukla yoðun bir þekilde ortaya çýkan hastalýktýr. Tip 2’de ise kan þekeri deðeri 120-150 arasýnda deðiþen hastalarda oruç tutma imkaný var. Ama bunun dýþýnda daha yüksek derecede deðiþen kan deðerlerine sahip yani insüline baðlý hastalarýn oruç tutmalarý mahsurlu oluyor. Safra kesesi hastalýðý, daha çok tombul sarýþýn kadýnlarda olmakla beraber bazý erkeklerde olabiliyor. Bu durumda susuz kalmak, sývý alýmýnda azalma olduðu zaman safra kesesindeki taþlarýn oluþumunda artýþ gözleniyor. Ancak oruç dönemindeki susuzluðun safra kesesinde herhangi bir iltihaplanmanýn olmamasý halinde oruç herhangi bir zarar vermiyor. Orucun kan dolaþým sistemi üzerinde de olumlu faydalarý var, oruç sayesinde zarar gören damarlarýn onarýmý kanda bitmiþ olan toksin maddelerin, hasara uðramýþ hücrelerin onarýlmasý için zaman veren çok kýymetli bir ibadettir. Günde en az 400 ml su gereksinimi olan böbrek yetmezliði hastalarýna da oruç tutmalarýný yasaklýyoruz. Gece su ihtiyacýný gideren böbrek hastasý olamayanlara da orucun büyük bir faydasý var. Böbrek taþý olan hastalarýmýzda da oruç tutmalarýný uygun görmüyoruz.” ifadelerini kullandý.

"ORUÇTAN EN BÜYÜK FAYDAYI SAÐLAMASI BEKLENEN SÝNÝR SÝSTEMÝDÝR"

Rektör Omay, konuþmasýnda sinir sistemine de deðinerek, “Oruçtan en büyük faydayý saðlamasý beklenen sinir sistemidir. Aktif glikozu kullanabilen bir sistemdir. Herhangi bir þekilde vücutta depolanan yaðlarý kullanabilen bir sistem deðil. Gündüz uzun süre boyunca bizler bu glikozu alamamaktan kaynaklanan sinirlerimiz geriliyor. Eðer önemli bir beyin hastalýðýnýz yoksa aktif glikozun yokluðunda bir mahzur tertip etmeyecekse sinir sistemi de benzer bir þekilde Ramazan ayýnda kendini bir gözden geçiriyor. Bilgisayar terimi ile söylersek kendini resetlemiþ oluyor. Kendini yeniden kurguluyor, kendini yeniden düzenliyor ve yeni bir yýla çok daha aktif bir þekilde girebiliyor. Dediðim gibi kritik meslekler yapýlmýyorsa mesela pilotlar, uzun süre araba baþýnda direksiyon sallayanlar, ani reflekslerinin azalmamasý için oruç tutmayabilirler. Bu çok yapýlan bir hata. Uzun yolculuklarda ne de olsa rahattýr denilip uzun süre oruç tutulmasý refleksleri düþüyor maalesef. Bu doðru deðil. Bir de çok kritik bir ameliyat yapan cerrahlar gibi kritik meslek sahipleri yaptýklarý iþlerle alakalý oruç tutup tutmamalarý tartýþýlmasý gerekiyor. Oruç ayýnda cinsel iliþkiden kaçýnmak sanki biyolojik yönü fazla olmayýp da daha çok nefsin terbiyesi ile alakalý biliniyor. Cinsellikten uzaklaþma ruhi birçok faydasýnýn yanýnda cinsel sistemimizin de ayný diðer sistemlerde olduðu gibi yenilenmesi, canlanmasý, mutasyon dediðimiz, genetik hatalarýn olduðu, hücrelerini yenilemesi, spermlerin bu hatalardan temizlenmesi için bir zaman kazanmasý gibi faydalarý var. Cinsel aktivitelerinin düþmesinin bu açýlardan çok büyük faydalarý var. Tabi gençlerimiz açýsýndan da oruç tutmanýn kötülüklerden, haramdan kaçýnmak gibi büyük bir faydasý var.” diye konuþtu.

Cihan


radyobeyan