Nurdan Damlalar
Pages: 1
Esir maddesi By: ehlidunya Date: 06 Aðustos 2012, 16:38:57
        

Abdullah Aymaz
   
Esir maddesi


Bediüzzaman Hazretleri, ilk dönemlerde yazdýðý kitaplarda da ikinci dönem Risale-i Nurlarý yazdýðý zamanlarda da "esir"den bahsetmiþtir. En geniþ olarak, esir üzerinde Lemalar'ýn 30 Lema'sýnýn Kayyum ismini bahsettiði parçada esir üzerinde durmuþtur.

Aslýnda bir fizikçi gibi deðil de; Cenab-ý Hakk'ýn varlýðýný-birliðini ve en küçükten en büyüðe her þey üzerinde O'nun kayyumiyetini anlatýrken dolayýsý ile bahsetmiþtir. Ama fizik kitaplarýndan aktarma bir bilgiden öte bir keþif gibi, satýr aralarýnda çok önemli tesbitlerde bulunmuþtur. Bu husus Risale-i Nur'larý tanýdýðým 1960'lý yýllarýn baþýnda dikkatimi çekmiþ ve esir ile ilgili her yazýya merakla ilgi duymuþumdur.

Bilhassa "Rusya'da Tanrý'ya Dönüþ" kitabýnda Nikola Alexsander Kozirev'in görüþleri merak uyandýrýcýdýr. Ama o hiç "esir" kelimesini kullanmýyor. Onun "Zaman" teorisini okuduðunuzda, o teoride esîrî özellikleri görüyorsunuz. Zaman'ý bir madde gibi ele alýyor. Halbuki zaman bir madde deðildir. Üstad Hazretleri'nin tabiriyle "Zaman hareketin bir rengidir." Yani itibarî bir þeydir; hareket olmazsa zaman da olmaz. Yâsin Sûresi'nin (36/37) âyeti kanaatimce buna iþaret eder.

Amerika'da Pisburg'da arkadaþlarýmýzýn tanýþtýðý Hýrvat asýllý bir fizikçi, esir üzerine çok çalýþmýþ, hatta çubuk teorisini ortaya koyarak çizimlerini bile yapmýþtýr. Ama hiçbir makalesini ABD'de yayýmlatamamýþtýr. Sadece bir yazýsýný Kanada'da yayýmlatabilmiþtir. Frank M. Meno isimli bu fizik doktorunun öðrencileri profesör olurken kendisine bu imkân tanýnmamýþ, sonunda emekliliðini isteyip üniversiteden ayrýlmýþtýr.

Enerjide, hastalýklarýn tedavisinde ve ziraatta büyük imkânlara vesile olacaðý ifade edilen esir konusunda bilim adamlarýmýzýn, çalýþmalar yapmasýný ve gençlerimizin bu hususta raðbetlerinin artmasýný bekleriz.

Bu münasebetle R.N. Külliyatý'ndan bazý bölümleri aktarmak istiyorum: "Gök ile yer bitiþik idi, Biz onlarý birbirinden ayýrdýk.' (Enbiya Sûresi, 21/ 30) ayetinin ifadesine göre Güneþ sistemi ile arz, Ýlahî Kudret Elinin esir maddesinden yoðurmuþ olduðu bir hamur þeklinde imiþ. Esir maddesi, mevcudata nazaran AKICI bir SU gibi varlýklarýn aralarýna nüfuz etmiþ bir maddedir. '(Allah'ýn ) Arþý SU üzerindeyken...' ( Hûd Sûresi, 11/ 7) ayeti, þu esir maddesine iþarettir ki, Cenab- ý Hakk'ýn arþý, su hükmünde olan esir maddesi üzerinde imiþ. Esir maddesi yaratýldýktan sonra, Yaradan'ýn ilk icadlarýnýn tecellisine merkez olmuþtur. Yani esiri yarattýktan sonra atom zerrelerine çevirmiþtir." (Ýþârâtü'l - Ý'caz tefsiri )

"Esir maddesinin, yine esir kalmak þartý ile, diðer maddeler gibi muhtelif teþekkülleri ve ayrý ayrý nevileri vardýr. Buhar ile su ve buzun teþekkülleri gibi." (Ýþârâtü'l Ý'caz tefsiri)

" ..... Vücudun en zayýf mertebesi, en incecik derecesi, en deðiþken tavrý, en ziyade mekâna yayýlmýþ olan hadsiz, kesretli bir maddî madde olan esir. (Otuzuncu Lema, Altýncý Nükte)

" .... Cenab-ý Hakk'ýn gayet lâtif, nâzenin, itaatlý, emre âmâde bir icraat sayfasý, emirlerinin bir nakil vasýtasý, tasarruflarýnýn zayýf bir perdesi, yazýsýnýn lâtif bir mürekkebi, icadlarýnýn en nazenin bir hullesi, sanatlý yarattýðý varlýklarýn bir mayasý ve hububatýnýn bir tarlasý olan esir maddesi... (...) Esir maddesi, maddecileri boðduran zerrat (atomlar) maddesinden daha lâtîf, eski filozoflarýn saplandýklarý heyûlat maddesinden daha kesif (yoðun), iradesiz, þuursuz, câmid bir maddedir. " (Otuzuncu Lema, Altýncý Nükte )

Hadis-i þerifler, göklerin ve yerin hazinelerini açacaðý bir zamandan bahsediyor. Ümit ediyorum ki, o günlere çok yakýn bulunuyoruz. Yeryüzünde sulh ve huzurun saðlanacaðý o kutlu zaman diliminde kýtlýða ve açlýða da hiç yer kalmayacaktýr inþallah.


radyobeyan