Siret Ansiklopedisi
Pages: 1
Jeoloji By: saniyenur Date: 06 Aðustos 2012, 14:17:01
Jeoloji

Jeoloji, botanik ve zoolojinin esas kaynaðý yeryüzü olduðu için, ilk Müslüman tabiat ta­rihi araþ turnacýlarý iþe jeoloji çalýþmalarý ile baþlamýþlardýr. Jeoloji ve mineraloji çalýþma­larý sonucunda yeryüzünün yüzey þeklinin uzun bir zaman süreci içinde tedrici bir jeolo­jik deðiþim geçirdiði, taþ ve kayalarýn yeryü­zünün jeolojik tarihine þahit olduklarýný anla­mýþlardýr. "En büyük Müslüman jeologlardan biri olan Bîrûnî þöyle yazmaktadýr: Bütün bu deðiþikliklerin geçmiþte uzun bir zaman süre­cinde ve soðuk ve sýcaðýn bilinmeyen etkileri ile oluþtuðu yorumunu yapabilmek için kaya­lar ve kalýntýlar üzerindeki izlere dayanmak zorundayýz." (Z. Velidî Togan, "Biruni's Picture of the World" (Birûnî'nin Dünya Tasvi­ri), Memoirs of the Archaeological Survey of India, c. 53, Kalküta, 1937-38, sh. 57-58).

Müslüman jeoloji araþtýrmacýlarý fosillerin menþeinin tamamen farkýndaydýlar... Henüz 10. yüzyýlda yazýlmýþ bulunan Ýhvan-ý Safa Risaleleri'nde fosiller, çok eski çaðlarda de­niz olup þimdi kara parçasý olan yerlerde taþ haline gelmiþ deniz hayvanlarýnýn kalýntýlarý olarak resmetmiþti. Ayný þekildek, Müslüman ilim adamlarý havanýn tesiriyle meydana ge­len deðiþiklikler, çeþitli dað oluþumlarýnýn hava etkesine direnme derecesindeki farklý­lýklar, rüzgar ve suyun kayalar üzerindeki sü­rekli etkisiyle oluþan kumluklar ve nihayet bu süreçle meydana gelen tortul kayalýklar gibi birçok büyük çaplý jeolojik olgularýn-tama­men farkýndaydýlar. Ýbni Sînâ Amu Derya nehri boyunca yaptýðý gözlemlerinden yola çýkarak kilin tedricî katýlaþmasý ve taþ kesil­mesi sonucu meydana gelen tortul kayalýkla­rýn teþekkülünü doðru biçimde açýkladý. (Bkz. N. Sate' al-Hosri, "Les idees d'Avicenne sur la geologie", Millenaire d'Avicenne, Congres de Baghdad, 1952, sh. 454-463).

Bir Müslüman ilim adamý tarafýndan yapýl­mýþ belki de en kayda deðer jeolojik gözlem, Bîrûnî'nin Hindistan'daki Ganj vadisinin bir tortul tabaka olduðu gözlemidir... (Delta'nm özelliklerini inceledikten sonra þöyle yazmýþ­týr:) 'Hindistan'ýn bir zamanlar nehirlerin sü­rüklediði alüvyonlarla yavaþ yavaþ dolmuþ bir deniz olduðu sonucuna varmanýz zor ol­mayacaktýr." (Albenini' s India, E. G. Sac-hau, Londra, 1910, c. I, sh. 198'den iktibasla Islamic Science, sh. 51-52).




radyobeyan