Vakit By: sumeyye Date: 06 Aðustos 2012, 08:52:44
5- Vakit: [706]
Kurban, eyyam-ý nahir denen, kurban bayramýnýn birinci, ikinci ve üçüncü günlerinde vacip olur: Bu günler gelmezden önce kurban kesmek vacip deðildir:
a) Hanefi Mezhebine göre, vakit, kurban bayramýnýn birinci günü fecri sadýðýn doðusuyla girer ve üçüncü gün güneþin batmasýna kadar devam eder. Bu vakit, namazda olduðu gibi geniþtir: Hangi vakitte kesilir veya vakit sona ererse, vacip olmasý da buna göre kesinleþir ve artýk zimmete borç olarak geçer.
b) Þafiî Mezhebine göre, kurbanýn vakti, bayramýn birinci günü güneþ doðduktan ve iki rekât namazla iki hutbe okunacak kadar zaman geçtikten sonra baþlar, üçüncü günün sonuna kadar devam eder; ancak, kesimin güneþin yükselmesine kadar geciktirilmesi efdaldir.
c) Malikî Mezhebine göre, kurbanýn vakti, bayramýn birinci günü, imam için namazdan, sonra hutbeyi bitirince veya -kesmese bile- kesecek kadarlýk zaman geçince, imam olmayanlar için imamýn kesmesinden sonra baþlar, üçüncü gün sona erer. Kesim, ikinci gün yapýlacaksa, birinci gündeki kadar beklenmez, fecirden sonra kesilir. Ýmamdan önce kesenin kurbaný sahih olmayýp, yeniden kesmek gerekir; ancak kasýtlý olmayýnca yenisi gerekmez. Zevale kadar beklendiði halde, imam hâlâ kesmediyse, artýk daha fazla beklenmeyip, kurban kesilir.
d) Hanbelî Mezhebine göre, udhiyenin vakti, birinci gün bayram namazýndan sonra baþlar, hutbeden önce de kesilebilir, fakat efdal olan sonra kesmektir. Birçok yerde bayram namazý kýlmýyorsa, bütününü beklemek gerekmeyip, sadece birinin bitirmesi kesimin baþlangýcý için yeterli olur. Bayram namazýný kýlmayanlar için vaktin baþlangýcý, bayram namazýný kýlacak kadarlýk bir sürenin geçmesinden sonradýr. Son kesim vakti, bayramýn üçüncü günüdür.
e) eþ-Þafiî ve Evzaî'ye göre, bayramýn dördüncü günü de kurban kesilebilir.[706] Cezîrî, Fame, c. I, s. 720-721; Damad, age, c. II, s. 518; Kâsânî, BS, c. V, s. 65; Ýbn Rüþd, BM, c. I, s. 353-354; Mergýnânî, age, c. IV, s. 72-73.