Tarihten Baþlýklar
Pages: 1
At yeminden ekmek ve 1 milyonluk heykel By: ehlidunya Date: 04 Aðustos 2012, 19:15:26

At yeminden ekmek ve 1 milyonluk heykel


Mustafa Armaðan, yakýn tarihin üzeri örtülen bir dönem olduðuna dikkat çekti

Mustafa Armaðan, “Yakýn tarihimiz, sadece tarih koridorlarýnda deðil, siyasetçiler baþta olmak üzere hemen hemen her platformda tartýþýlmasý gereken bir içeriðe sahip” dedi.
 
ESKADER’in Türkiye Diyanet Vakfý ile birlikte gerçekleþtirdiði Beyazýt Ramazan Sohbetlerinde konuþan Armaðan, toprak bütünlüðümüzün kaderini deðiþtiren olaylarý, Birinci Dünya Savaþý’nýn sonlarýndan baþlayarak anlattý. 1918 sonbaharýnda Kudüs’ten Adana topraklarýna çekilen kuvvetlerimizi hatýrlatan Armaðan, geri dönülemez toprak kayýplarýna neden olacak ve tarihin en büyük bozgunlarýndan biri olan bu yenilginin, 7. ordunun baþýnda bulunan Mustafa Kemal Paþa’yý teðet geçerek diðer birliklere mal edildiðini, Atatürk’ü yüceltmek adýna onun baþýnda bulunduðu birliklerin övülmesinin sonradan oluþturulan bir tarih bilgisi olduðunu vurguladý.
 
TBMM'DEKÝ BÜYÜK KELÝMESÝNÝN ANLAMI

Milli Mücadele sonunda Ankara’da kurulan meclisin adýnda neden “Büyük” kelimesi bulunduðuna da açýklýk getiren Armaðan, “Buradaki ‘büyük’, ‘yüce’ anlamýnda deðil, iki meclisin birleþmesinden dolayýdýr. Biri, Ýstanbul Mebusan Meclisi; diðeri, Ankara’da seçimle gelenlerin oluþturduðu meclistir” dedi ve “büyük” kelimesinin 1923’te açýlan meclisin, Osmanlý’nýn devamý olarak kurulduðunu gösteren bir delil olduðunu söyledi.
 
LOZAN; BÝR AVRUPA YAÐMASI
 
Serv Anlaþmasý’nýn “uygulanmayan” bir anlaþma olduðuna dikkatleri çeken Mustafa Armaðan, anlaþmada padiþah mührü bulunmadýðýný, Yunanistan’dan baþka hiçbir ülkenin de onaylamadýðýný dile getirdi ve “Maksat ölümü gösterip sýtmaya razý etmekti” dedi. Batý Trakya Yunan iþgalindeyken Ýngilizlerin savunmamýza engel olarak Yunan kuvvetlerini bölgeden boþalttýklarýný belirten Armaðan, Lozan Antlaþmasý dâhilindeki “Yakýn Doðu Ýþleri Konferansý”ný analiz etti. Yakýn Doðu, Orta Doðu ve Uzak Doðu gibi terimlerin Ýngilizlerin doðuyu parselleme biçimi olduðunu ve Yakýn Doðu tanýmýnýn da Osmanlý ile birlikte tarihe gömüldüðünü anlatan Armaðan þunlarý söyledi:
 
“Yakýn Doðu Ýþleri Konferansý, Osmanlý’nýn tavsiyesi için yapýlmýþ bir konferanstýr. Osmanlý heyeti ise oraya gittiðinde Misak-ý Millî sýnýrlarýný kabul ettirme niyeti taþýyordu. Lozan’da hiçbir konferansýn baþkanlýðý bize verilmediði gibi kendilerine Osmanlý haritasýndan pay çýkarmak istediler. Lozan Antlaþmasý’nda ilk 20 madde sýnýrlarla ilgilidir. Osmanlý’dan kalan topraklarýn tavsiyesini kabul ettirme giriþimi. Mýsýr ve Kýbrýs elimizden bu þekilde çýkarýldý.
 
BATI TRAKYA YERÝNE MUSUL
 
"Batý Trakya’nýn yüzde 70’i Türklerden oluþurken ne kadar Türk yaþadýðý bugün bile tespit edilemeyen Musul’u almak konusunda ýsrar ettik. Çünkü Ýngilizlerin sýnýrlarýmýzda bir Kürt devleti kurmasý ihtimaline karþýlýk kendi içimizdeki Kürt nüfusu kontrol edememe korkumuz vardý. Bu nedenle oradaki Kürt nüfusu öne çýkararak kendimize baðlamak istedi. Lozan bu þekilde imzalanmýþ olsa da Musul’u 1926’da Ýngiltere’ye verdik. Çünkü 1926’da Ýngilizler Irak’ý bir Arap devleti yapmýþtý ve bu durum bizim korkularýmýza son veriyordu.”
 
1924 yýlýnda kabul edilen Hilafetin Kaldýrýlmasý, Þeriatýn Kaldýrýlmasý ve Tevhid-i Tedrisat Kanunu’na dikkatleri çeken Mustafa Armaðan; Lozan’ýn neden hilafetin kaldýrýlmasýndan sonra görüþüldüðü sorusunun anlamsýz olmadýðýný, bu durumun Lozan için bir önkabul olduðunu vurguladý. Ayrýca Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile medreselerin kapatýlmasý meselesinin arkasýnda medreselerin ellerinde bulunan maddi varlýklar bulunduðunu ve bu yolla devlete tüm varlýklarýn geçiþinin saðlandýðýný belirtti. Takrir-i Sükûn Kanunu ile inkýlâplarýn daha kolay uygulandýðý itirafýnýn Nutuk’un son sözlerinde yer aldýðýný anlatan Armaðan, 1928’de kaldýrýlmasýna karþýn 1945’e dek etkilerinin sürdüðüne dikkat çekti.
 
AT YEMÝNDEN EKMEK VE 1 MÝLYONLUK ÝNÖNÜ HEYKELÝ
 
Halkýn ekmekten þikâyetini ve buna karþýlýk kayýtsýz kalmýþ bir devlet beyanýnýn yer aldýðý gazete kupürünü gösteren Mustafa Armaðan, ayný haberin altýndaki Ýnönü heykeli için alýnan karara ve ayrýlan bütçenin beyanýna dikkat çekti. O dönem 300 bin liralýk maliyetle planlanan heykelin 1 milyon lira tamamlandýðýný anlatan Armaðan, halkýn sefaletine yönelik uygulanan bu politikadaki acýmasýz yönleri gözler önüne serdi.
 
ÜZERÝ ÖRTÜLÜ GERÇEKLER
 
Yakýn tarihte üzeri örtülen bir dönem olduðuna dikkat çeken Mustafa Armaðan, Ýstiklâl Mahkemeleri kararlarý, arþivler ve hatýratlar olduðu gibi yayýmlandýðý takdirde muammanýn aydýnlanacaðýný önemle vurguladý.

risale haber


radyobeyan