Ramazan Ayý Makaleleri
Pages: 1
Orucun vakti By: reyyan Date: 04 Aðustos 2012, 18:33:31
Orucun vakti


Oruç ibadetinin güneþin batmasýyla sona ereceði konusunda ihtilâf yoktur. Ne zaman baþlayacaðý ve güneþin normal sürelerde doðup batmadýðý yerlerde orucun nasýl tutulacaðý konusunda ise farklý anlayýþlar ve yorumlar vardýr: a) Orucun baþlama zamanýný da belirlemek üzere gönderilmiþ bulunan bu âyette mesele -bize göre- açýklýða kavuþmuþtur. Þöyle ki âyette gece (leyl) kelimesi iki defa geçmektedir. Baþtaki gece -daha sonra gelen açýklamalarla birlikte- orucun baþlangýcýný göstermekte, sondaki yani "Sonra orucu geceye kadar tamamlayýn" cümlesinde geçen gece ise ibadetin bitiþ vaktini iþaretlemektedir.

"Fecirden siyah ip beyaz ipten sizin için ayýrt edilir hale gelinceye kadar" ifadesi, "tan yerinin beyazlýðý gecenin siyahlýðýndan ayrýlýncaya kadar" yani "fecir söküp tan yeri aðarmaya baþlayýncaya kadar" anlamýna gelmektedir. Bu konuda rivayet edilen hadisler içinde (Buhârî, "Savm",16, 17; Müslim, "Sýyâm", 33, 39 vd.; Ebû Dâvûd, "Sýyâm", 17) geceyi güneþin doðmasýna kadar götüreni yoktur. Hadislere göre gecenin sonu tan yerinin aðarmaya baþlamasýdýr. Bu sebeplerden dolayý imsakin (orucun baþlangýcý) güneþin doðmasýyla baþlayacaðýný söyleyen hiçbir müctehid ve müfessir yoktur. Bazý zaman, mekân ve durumlarda aðarmanýn tesbiti güç olduðundan, emin oluncaya kadar yeme içme serbestliðinden faydalanýlmasýna izin verilmiþtir. Günümüzde olduðu gibi tan yerinin aðarmaya baþladýðý -birçok araçla ve kolaylýkla- tesbit edilince oruç baþlar ve artýk orucu bozan fiiller yasak hale gelir. b) Ekvator'dan kuzeye ve güneye doðru ilerledikçe güneþin doðma ve batma vakitleri deðiþir, uzar ve kýsalýr, nihayet günlerce ve aylarca doðmadýðý veya batmadýðý enlem derecelerine ulaþýlýr. Bu bölgelerde yaþayan Müslümanlar namaz ve oruç vakitlerini nasýl ayarlayacaklardýr?

Bazý fýkýhçýlarýn ileri sürdüðü "Normal vaktin olmadýðý yerlerde, normal mýntýkalara mahsus oruç ve namaz ibadeti de olmaz" düþüncesi isabetli deðildir. Allah Teâlâ Mekke ve Medine gibi yerlerde yaþayan Müslümanlara hitap ederek yirmi dört saatlik bir zaman dilimi içinde beþ kere namaz kýlmalarýný ve yýlda bir ay da oruç tutmalarýný istemiþtir. Ýbadetin sebep ve hikmeti bir yandan insanýn ibadetle eðitilmesi, Allah'a yakýnlýk elde etmesi, diðer yandan âhirette geçer akçe olan ecir ve sevabýn elde edilmesidir. Güneþin aylarca doðmadýðý veya batmadýðý yerlerde yaþayan müminler de -çalýþma, dinlenme, yeme ve içme gibi hususlarda- hayatlarýný yirmi dört saate göre düzenlemekte yani normal mýntýkalarda yaþayan insanlar gibi yaþamaktadýrlar. Bu müminlerin de dinî eðitime ve sevaba ihtiyaçlarý vardýr. Bu sebeple ibadetlerini de aya ve güneþe göre deðil, farazî ve itibarî (sanal) olarak ayarladýklarý günlerine göre yapacaklardýr.

Bu þartlarda yaþayan müminlerin uygulayacaklarý vakit cetveli bakýmýndan âlimlerce iki yol gösterilmiþtir: 1. Mekke takvimini uygulamak. 2. Kendilerine en yakýn normal bölgenin takvimini uygulamak. Kýyamet yaklaþtýðýnda ve Deccâl çýktýðýnda günün çok uzun olacaðýný bildirmesi üzerine Hz. Peygamber'e, bu "bir yýl kadar uzun günde" namazlarý nasýl kýlacaklarýný soran sahâbîler, "Daha önceki normal günlere göre kýlarsýnýz" cevabýný almýþlardý. Bu hadis de yukarýdaki çözüme ýþýk tutmaktadýr

Ynt: Orucun vakti By: ceren Date: 02 Haziran 2017, 21:29:58
Esselamu aleykum.Rabbim bizleri orucu hakkiyla ve vaktiyle tutan ve rahmetine erisen kullardan eylesin insallah.Rabbim razý olsun paylasimdan...

radyobeyan