Ramazan Ayý Makaleleri
Pages: 1
Kimler tutar, kimler tutmaz veya tutmayabilir By: reyyan Date: 04 Aðustos 2012, 18:23:56
Kimler tutar, kimler tutmaz veya tutmayabilir



Âyet (Bakara: 2/183-184) üç mazeretten söz etmektedir: Hastalýk, yolculuk ve oruca zor dayanýr olmak.

a) Aðýr hastalýðýn oruç tutmamak için bir mazeret teþkil ettiði konusunda görüþ ayrýlýðý yoktur. Hafif hastalýklarýn mazeret olma sýnýrý hakkýnda çeþitli ölçülerden söz edilmiþtir. Birçok müctehidin katýldýðý mâkul sýnýrlama, "saðlam bir kimsenin orucuna ek acý, aðrý, bitkinlik, açlýk, susuzluk getiren, oruç tutulduðu takdirde artan veya tedavisi geciken hastalýk" þeklinde olanýdýr.

b) Yolculuktan maksat, namazlarýn kýsaltýlmasýný (bk. Nisâ 4/101) ve -üç mezhebe göre- cemedilmesini câiz kýlan mesafede yapýlan yolculuktur. Böyle bir yolculuða çýkan kimse o günün sabahýnda -yolculuða baþlamadan- oruca niyet etmiþ olursa bazý müctehidlere göre orucuna devam edecek, ertesi günden itibaren ruhsattan yararlanacaktýr. Bu durumda orucunu bozmasý halinde ise kefâret deðil gününe gün kazâ gerekli olmaktadýr. Hz. Peygamber'in ramazan ayýnda Medine'den Mekke'ye yolculuk ettiðini, yolda su isteyerek halkýn gözü önünde orucunu bozduðunu ifade eden sahih hadise (Buhârî, "Savm", 34; Müslim, "Sýyâm", 88-89) dayanan Ahmed b. Hanbel gibi müctehidler ise belirtilen durumda orucun açýlmasýnýn sünnet olduðunu ileri sürmüþlerdir.

Hasta iyileþince, yolcu da vatanýna ve oturduðu yere dönünce tutamadýklarý günlerin oruçlarýný uygun zamanda kazâ ederler. Kazâ oruçlarýnýn aralýksýz tutulmasý þart deðildir.

c) "Orucu tutmakta zorlananlar." Bu konuyu da yarýn ele alalým.

HAYRETTÝN KARAMAN

Ynt: Kimler tutar, kimler tutmaz veya tutmayabilir By: sumeyye Date: 05 Aðustos 2012, 07:58:29
s.a.. ; bu konuylada kimlerin orucu tutup veya tutmayacaðýný tekrarlamýþ olduk..Rabbim razý olsun..

radyobeyan