Allah a Yemin Kasem By: sumeyye Date: 31 Temmuz 2012, 15:04:44
2. Allah'a Yemin (Kasem)
1- Yemin Etme (Hýlf) ve Yemini Bozma (Hýns)
Yemin Etme (Hýlf):
Sebebi:
Yemin etmenin sebebi, kiþinin karþýsýndakine doðru söylediðini kabul ettirmek, bir iþi yapma veya yapmama konusunda kendisine veya baþkasýna gayret vermektir.
Hükmü: [808]
Allah'ýn isim veya sýfatlarýyla yapýlan yeminlere, Allah'a Yemin adý verilir:
a) Bir grup hukukçuya göre, Allah'a bile yemin edilmez, yemin asla meþru sayýlmaz.
b) Cumhur'a göre, Allah'a yemin etmek caizdir, O'ndan baþkasýna yemin eden ise asidir:
(1) Hanefî Mezhebine göre, Allah'ýn isim ve sýfatlarýndan biriyle yemin esasen caizdir, ancak evlâ olan çok yemin etmemektir.
(2) Þafiî Mezhebine göre, yemin etmek esasýnda mekruhtur. Bir insanýn kurtarýlmasý gibi bir vacibe baðlý olunca yemin vacip, ma'siyet içinse haramdýr. Bir taatin yapýlmasýna veya mekruhun terkine, hakimin huzurunda doðrulukla, pekiþtirmeye ihtiyaç duyulan bir konuda veya bir iþin önemini anlatmak için yemin etmek mekruh deðil mubahtýr. Mendubun yapýlmasý ve mekruhun terki için yemin ise menduptur.
(3) Maliki Mezhebine göre, -istenilmese de- Allah'ýn isim veya sýfatlarýndan biriyle yemin esasýnda caizdir. Her ne kadar seleften sonra zaruret olmaksýzýn yemin bid'atse de, dinî iþlerden birinin önemini belirtmek veya onu teþvik, mahzurdan nefret ettirmek müstehaptýr.
(4) Hanbelî Mezhebine göre, yemin, bazan vaciptir, bazan haramdýr, mekruhun yapýlmasý veya mendubun terki ve alýþ-veriþ için yemin mekruh, iki hasmý barýþtýrmak, kin veya kötülüðü kaldýrmak gibi bir maslahat için yemin ise menduptur. Taatin yapýlmasý veya ma'siyetin terki için yemin mendup deðildir. Mubahýn terki veya yapýlmasý, ya da doðru veya doðru zannettiði konu ile taatin yapýlmasý ve ma'siyetin terki için yemin mubahtýr.
Rüknü: [809]
Yemin konusu (Muksemun Aleyh) ve kendisine yemin edilen varlýktan (Muksemun Bih) meydana gelen özel yemin sözü yeminin rüknüdür.
Yeminin Rüknü
----------------------------------------------------------------------------
Muksemun (Mahlufun) Bih. Muksemun (Mahlufun) Aleyh
(Vallahi) (Yarýn gideceðim)
Þema 61: Yeminin Rüknü
Þartlarý: [810]
Yeminin þartlarý; yemin edenle ilgili þartlar ve yeminin rüknüyle ilgili þartlar þeklinde incelenebilir..[808] Cezîrî, Fame, c. II, s. 56-58; Damad, age, c. I, s. 547 Ýbn Rüþd, BM, c. I, s. 330, 332; Kâsânî, BS, c. III, s. 5.
[809] Damad, age, c. I, s. 547; Kâsânî, BS, c. III, s. 5.
[810] Cezîrî, Fame, c. II, s. 62, 70; Damad, age, c. I, s. 547-549; Ýbn Rüþd, BM, c. I, s. 333-335; Kâsânî, BS, c. III, s. 10-15; Mergýnânî, Hidâye, c. II, s. 72-73; Serahsî, Mebsut, c.VIII, s.l05,131-134,146.