Siret Ansiklopedisi
Pages: 1
Hikmet By: saniyenur Date: 31 Temmuz 2012, 13:05:13
4- Hikmet

Hz. Peygamber'in tâlim ve terbiyesinin bir baþka önemli boyutu da hikmettir. Bu kelime Kur'ân'da pek çok yerde deðiþik þekilleriyle kullanýlmýþtýr ve karakter eðitiminde pratik tedbir, basiret ve uzak görüþlülük gibi özel­likleri benimsemenin büyük önemini yansýt­maktadýr; bu özellikler belli bir durumda bir meselenin tam olarak anlaþýlmasý gereði ve her hâlde aklî ve zihnî yeteneklerin kullanýl­masýna olan ihtiyaç göz önünde bulundurul­duðunda önem kazanmaktadýrlar. Her mese­lenin, her durumun ihtiyaç ve önceliklerine göre mantýkî ve mâkûl çözümü mevcuttur; meselâ karakter eðitim ve terbiyesi ile ilgili olan meseleyi, Kur'ânî hikmet, yukarýda zik­redilen Nahl sûresinin 125. âyetinde güzelce çözümlemiþtir.

Hz. Peygamber'in karakter eðitimindeki bir diðer yöntem, Ýmar (insanlarý yaptýklarý kötü iþlerin sonuçlarý hakkýnda uyarmak) ve tebþir (iyilik yapanlara müjdeli haberler ver­mek) yoluyla hatýrlatmada bulunmaktýr, böy­lelikle insanlarýn iyi ve merhametli bir karak­ter geliþtirmeleri teþvik edilmiþ olur.

Mükâfat ve ceza kavramlarý da ayný gayeye hizmet ederler. Ýyi davranýþlarýn sonucunda mükâfat alýp, kötü davranýþlarýndan dolayý da cezalandýrýlacaklarýný düþünen kiþilerde kor­ku ile ümit arasýnda bir durum meydana gelir ve bu da insanlarda Kur'ân'da zikredilen ve Hz. Peygamber'in açýklamýþ olduðu Al­lah'ýn gerekli gördüðü iyilik seviyesine ne ka­dar yaklaþtýklarýný anlamak için iyi davranýþ­larýný tartmak arzu ve ihtiyacýný doðurur. Mükâfat ve ceza yanýnda tevbe ve affedilme­yi de vermesi Allah'ýn Rahmet sýfatýnýn tecellisidir. Kur'ân þöyle buyurmaktadýr: "De ki: Ey kendilerine kötülük edip aþýrý giden kulla­rým! Allah'ýn rahmetinden umudunuzu kes­meyin. Doðrusu Allah günahlarýn hepsini ba­ðýþlar..." (39: 53).

Bir hadis-i kudside Hz. Peygamber þöyle buyurmuþtur, "Þeytan dedi ki; 'Ey Rabbim, Ben âdemoðlunu hayatý boyunca þaþýrtaca­ðým. Allah buyurdu ki: 'Bana tevbe ettikleri sürece, ben de onlarý affetmeye devam edece­ðim"'.

Bir baþka bakýþ açýsýyla, iyi bir karakter in­sanlarýn haklarýna (hukuku'l-Ýbâd) riâyetin bir parçasýdýr. Bu hususta Hz. Peygamber þöyle buyurmuþtur: "Fakir kimdir bilir misi­niz?" Ashab "aramýzdan parasý, malý ve eþya­sý olmayandýr" deyince, Hz. Muhammed "ümmetimin fakiri Allah'ýn önüne namaz, oruç, zekat ibadetiyle çýktýðý hâlde, ona kötü­lük yapmýþ, buna iftira etmiþ, þunun malýný yemiþ, öbürünü öldürmüþ olandýr. Hakkýný gaspettiklerinden her biri onun iyi amelleri­nin sevabýndan bir hisse alacaktýr; böylece iyiliði tükenince yaptýklarý kötülükler hesaba alýnacak ve eðer günahý çoksa cehenneme atý­lacaktýr."

Hikmet ve karakter terbiyesi ile ilgili önemli bir boyut ise insanlarýn rahatsýz edilmemesi­ne özen göstermek, Ýtidal ve dengedir. Karak­ter inþâcýsý olan kimse ahlâkî öðüt ve dersler­le ilgili açýklama ve yorumlarýný uygun, ko­laylaþtýrýcý ve müjdeleyicÝ bir þekilde yapma­lýdýr. Din konusunda aþýrýlýk ve zorlaþtýrma­dan kaçýnýlmalý ve ýlýmlýlýk normal hareket tarzý olarak benimsenmelidir. Öðretici kimse öðrettiði ahlâkî deðerleri özellikle yukardaki hususlarý göz önünde bulundurarak uygula­malýdýr. Kur'ân bu duruma Bakara sûresinde açýkça deðinmiþtir: "Allah size kolaylýk ister, zorluk istemez..." (2: 185)

Hz. Muhammed'in þöyle buyurduðu rivayet edilmiþtir:

1- Nâzik olunuz ve sertlik ve kabalýktan sa­kýnýnýz. (Müslim)

2- (Merhametten) Nezaketten mahrum olan hayýrdan da mahrum olur. (Müslim)

3- Ýtidal herþeyin en iyisidir. (Ebu Davud)

4- Ýçinde itidal ve denge bulunan fiiller en iyileridir.

5- Allah beni tebliðci olarak gönderdi; Ýn­sanlar için zorluk çýkarýcý olarak deðil.

6- Din kolaydýr. Bir kime dini öðretirken güçlük yoluna saparsa din ona galebe ça­lar. Doðru yol üzerinde bulununuz itidal­li olunuz ve insanlara müjdeleyiniz.

Karakter eðitiminde en güzel örnek olmak da Hz. Peygamber'in yönteminin bir parçasý­dýr. Kur'ân Hz. Peygamber 'in en güzel Ör­nek oluþunu usvetu'l-hasene terimiyle taným­lamaktadýr. Fatiha sûresinde bizlere þöyle dua etmemiz öðütlenmiþtir. "(Allahým!) Bizi doðru yola, nimete erdirdiðin kimselerin, ga­zaba uðramayanlarýn, sapmayanlarýn yoluna eriþtir." (1:6-7).

Daha sonra Kur'ân-ý Kerim'de þöyle buyurul-maktadýr: "Ýbrahim ve onunla beraber olan­larda, sizin için uyulacak güzel bir ömek var­dýr..." (60: 4) Hz. Muhammed'in hayatý ile Ýlgili olarak ise þöyle buyurulmaktadýr: "Ey iman edenler! And olsun ki sizin için, Allah'a ve ahiret gününe kavuþmayý umanlar ve Al­lah'ý çok anan kimseler için Rasûlullah en gü­zel örnektir." (33: 21).

Daha Önce açýklandýðý üzere Hz. Muhammed'in karakter terbiyesi metotlarý içinde söz ile davranýþýn birbirine uygunluðu çok büyük önem taþýmaktadýr. Allah'ýn Elçilerinin tama­mý bu Ölçülere tamamen uymuþlardýr. Hz. Muhammed peygamberliðinden önce de emin ve sâdýk olarak bilinirdi. Hz. Peygam­ber (S)'in, cahiliye döneminin karanlýk ve vah­þi ortamýndaki eþsiz dürüst, saf ve doðruluk dolu hayatý Kur'ân tarafýndan onun Peygam­berliðinin hak olduðuna delil olarak gösteril­mektedir: "...Daha önce yýllarca aranýzda bu­lundum, hiç düþünmüyor musunuz?" (10: 16).




radyobeyan