Zina Meselesi By: saniyenur Date: 30 Temmuz 2012, 18:04:15
Zina Meselesi
Bu meselenin günümüz insanýnýn istifadesi için izahý gereken pek çok hukukî, ahlâkî ve tarihî veçhesi vardýr. Bu sebeple söz konusu hususlarý aþaðýda çeþitli veçheleriyle ele alacaðýz.
Tarihî Veçhesi
1- Genel manada zina; aralarýnda meþru bir evlilik baðý olmadan bir erkekle bir kadýn arasýnda vuku bulan cinsî münasebettir. Tarihin ilk dönemlerinden günümüze kadar bütün sosyal sistemlerdeki görüþler arasýnda bu fiilin ahlaken þerir, dinen günah, sosyal olarak kötü ve çirkin olduðu hususunda tam bir ittifak vardýr. Ahlâkî anlayýþlarýný þehvetlerine tâbi kýlmýþ veya kendi yanlýþ yollarýnda, yaklaþýmlarýyla 'orijinal' ve 'felsefî' olmaya çalýþan sapýk kiþiler hariç, hiç kimseden muhalif bir ses çýkmamýþtýr.
2- Zina daima bir çirkinlik olarak kabul edilmesine raðmen, onun kanunen cezalandýrýlacak bir suç olup olmadýðý konusunda görüþler deðiþiktir. Bu noktada Ýslâm diðer dinlerden ve hukuk sistemlerinden ayrýlmaktadýr. Ýnsan fýtratýna yakýn bütün sistemler kadýnla erkek arasýndaki gayri meþru iliþkiyi ciddi bir suç saymýþlar ve karþýlýðýnda aðýr cezalar öngörmüþlerdir. Fakat ahlâkî seviyedeki bozulma ile birlikte bu tavýr giderek zayýflamýþ ve bu suç giderek müsamaha ile karþýlanýr olmuþtur. Bu hususta yapýlan ilk genel hata, bekârken yapýlan zina ile evli iken yapýlan zina ayrýmýdýr. Ýkincisi cezalandýrýlabilir bir suç olarak görülürken, ilki sadece basit bir suç olarak görüldü.
3- Çeþitli hukuk sistemlerinde zina; "Evli bir þahsýn, eþinden baþkasýyla cinsî münasebette bulunmasý" þeklinde tarif edilmektedir. Ceza kanunlarý ise, kadýnýn, kocasýndan baþka bir erkekle cinsî münasebette bulunmasý hâlinde zina suçunun varlýðýndan bahsetmektedirler. Bu tarif, erkekten çok kadýnýn durumunu göz önünde bulundurmaktadýr. Þayet bir kadýn kocasýzsa, onunla kurulan gayri meþru iliþki erkeðin evli olup olmadýðýna bakýlmaksýzýn zina olarak kabul edilir. Mýsýr'ýn, Babil'in, Asur'un ve Hind'in kadim kanunlarý buna çok hafif cezalar vermiþlerdir. Ayný cezalar kadim Yunanlýlar ve Romalýlar tarafýndan da benimsenerek, daha sonra da bu konudaki Yahudi görüþünü etkilemiþtir. Eski Ahid'e göre böyle bir suç karþýlýðýnda sadece para cezasý öngörülür. (Çýkýþ, 22:16-17 ve Tesni-ye, 22: 28-29). Yahudi hukukunda; eðer hahamýn kýzý ahlâksýzlýk yaparsa yakýlarak cezalandýrýlýr; onunla iliþki kuran erkek de boðulur. (Everyman's Talmud, sh. 319-320). Bu ceza Hindu kaynaklý Manu Kanunlarý'nda (Aþlok 377) açýklanan cezaya çok benzemektedir.
4- Bütün bu hukuk sistemlerinde ancak evli bir kadýnla kurulan gayri meþru iliþki gerçek ve büyük suçtu. Onu suç olarak deðerlendirmede belirleyici faktör kadýnla erkek arasýndaki gayri meþru iliþki deðil; çocuðun, gerçek babasý olmayan bir adam (kadýnýn gerçek kocasý) tarafýndan yetiþtirilmesi ihtimali gibi istenmeyen bir durumun ortaya çýkabilir olmasýydý. Bu sebeple; zinayý suç, kadýný ve erkeði de suçlu olarak kabul etmenin hakiki temeli zina fiilinin kendisi deðil, fakat gelecek nesillerin karýþma tehlikesinin, bir baþkasý hesabýna onun çocuðunu yetiþtirme ve malýný ona miras býrakma ihtimalinin olmasýdýr. Mýsýr hukukunda erkek sopalarla aðýr þekilde dövülürken kadýnýn da burnu kesilirdi. Benzeri uygulamalar Babil, Asur ve Ýran'da da vardý. Hindularda kadýn köpeklere atýlarak parçalanýr, erkek ise diri diri yanmasý için etrafý ateþle çevrili kýzgýn bir demir yataða konurdu. Yunan ve Roma hukukunda, önceleri, karýsý zina eden erkeðe karýsýný öldürme hakký tanýnýyordu. Erkek ayrýca maddî tazminat da talep edebilirdi.
5- Yahudi hukukunda, evli bir kadýnla gayri-meþru iliþkinin cezasý Ölümdür. (Levililer, 20:10, Tesniye 22:22 ve 23-26). Ancak Ýsa al eyhis selâmýn geliþinden çokönce, Yahudi âlimler ve hukukçular bu kanunlarý uygulamayý hemen hemen terkettiler. Eski Ahid'de yazýlý bu kanunlar ilâhî emirler olarak kabul edilmesine raðmen hiç kimse onlarý pratikte uygulamaya meyletmiyordu. Bütün Yahudi tarihi boyunca bu emrin infaz edildiði tek bir örnek bile yoktur.
6- Bir zina olayý üzerine Yahudilerin Ýsa aleyhi s selâmdan bu olay hakkýnda hüküm sormuþ olmalarý ve Hz. Ýsa'nýn; "Ona ilk taþý içinizden günahsýz olan atsýn." (Yuhanna 8:1-2) demiþ olmasý Hristiyanlarm zina suçu hakkýnda büsbütün hatalý bir anlayýþ geliþtirmesine sebep olmuþtur. Onlara göre bekâr bir erkekle bir bakirenin gayri meþru iliþkisi günahtýr, fakat cezalandýrýlacak bir suç deðildir. Ancak eðer onlardan biri (veya her ikisi) evli ise, bu zinadýr ve suç kabul edilir. Bunun suç oluþu, iliþkinin gayri meþruluðundan deðil, fakat papaz önünde ettikleri sadakat yeminine aykýrý davranmýþ olmalarýndan dolayýdýr. Bununla birlikte kadýna, zina etmiþ olan kocasýný mahkemeye verip, sadakat yeminini bozduðundan dolayý dava etme ve boþanmayý talep hakký tanýmanýn dýþýnda bu suç için öngörülmüþ bir ceza da yoktur. Diðer yandan zina eden kadýnýn kocasý da karýsýndan boþanma talebiyle dâva açabilir ve karýsýyla gayri meþru iliþkide bulunmuþ kiþiden tazminat isteyebilir. (The Meaning ofthe Qur'an, c. VIII).