Evrensellik By: saniyenur Date: 29 Temmuz 2012, 12:15:33
Evrensellik
Hiçbir insan Ýslâm'ýn çaðrýsýndan ayrý tutulamaz. O'nun Varlýðý, Azameti ve Birliði, bu dünyayla ve hayatla olan ilgisi, emirleri herkesi ilgilendirir. Dinin meseleleri etrafýndaki müzakerelerden kimse alýkonulamaz. Allah bütün insanlarý kendisine çaðýrmýþtýr, çünkü bütün insanlar eþit olarak O'nun yaratýklarýdýr ve O da eþit olarak hepsinin Yaratýcýsý ve Ýlâhý'dýr. O'nun çaðrýsýnýn herhangi bir þekilde sýnýrlandýrýlmasý ayný þekilde O'nun ve Kudretinin sýnýrlandýrýlmasý ya da O'nun Adaleti ve Rahmetiyle ilgisi olmayan bir keyfiliktir. Taraf tutmak, kabileci ve ýrkçý bir tanrýnýn özelliði olabilir. Bu ise kesinlikle Ýslâm'dan deðildir. Kabileci bir tanrý, keyfilikten en fazla mantýksýzlýðýn ve bayaðýlýðýn etkisinden kaçabildiði kadar kaçabilir. Irkçýlýklarýný, hizipçiliklerini, dar fikirlilik anlayýþlarýný inandýklarý Ýlâh'a atfedenler bu iddialarýyla daha güçlü bir hâle gelmezler. Aksine kendilerini ve ilâhlarýný insanlýðýn gözünde küçük düþürürler. Dünyada, kendi taraftarlarý da içinde bulunan insanlarý sýnýflara/tabakalara/kastlara bölen ve bunlarýn bazýlarýna "ruhanilik" ve özel "yetenekler" atfeden ve onlan bu kastlarda doðduklarý için diðerlerinden üstün gören insanlar mevcuttur. Bu tür teoriler ise kabilecilikten bile daha çirkindir, çünkü en hafif ve en gösteriþli kavramlara dayandýrýlmýþlardýr.
Ýslâm, bu tür sýnýrlamalarý tanýmaz. Hiç kimseyi, delilleri duymaktan ve bir karara varmaktan alýkoymaz. Ýnsanlýðý, dinlemeye ve iddiayý deðerlendirmeye çaðýrýr. Ýslâm'ý kabul etmeyen, fakat karþý bir teklif de söyleyemeyenleri ise dikkate almaz. Eðer Ýslâm'ý kabul etmek akýlcýysa Ýslâm da karþý teklifleri dürüst ve saygýdeðer olarak deðerlendirir (çünkü kendisi de mukabil-karþý deliller öne sürmektedir.) Aynca, Ýslâm'ýn nazarýnda -ister mensubu olsun, ister olmasýn- bütün insanlar eþit yaratýklardýr. Hepsi, Âdem ve Havva'nýn Çocuklarýdýr.
Kur'ân insanlara þöyle seslenir: "Ey insanlar! Sizi bir erkekle bir diþiden yarattýk ve birbirinizi tanýmanýz için sizi kabilelere ve taifelere ayýrdýk. Allah katýnda en üstün olanýnýz (Allah'ýn buyruklarý dýþýna çýkmaktan) en çok korunamnýzdýr..." (49:13).
Peygamber Hz, Muhammed de Veda Hutbesinde þu nasihatta bulunmuþtur: "Hepiniz Âdem'in çocuklarýsýnýz. Âdem ise topraktandýr. Arabýn Arap olmayana, Arap olmayanýn da Arap üzerine üstünlüðü olmadýðý gibi; kýrmýzý tenlinin siyah üzerine, siyahýn da kýrmýzý tenli üzerine bir üstünlüðü yoktur. Üstünlük ancak takvadadýr." Bütün insanlar eþit derecede mükellefûn'duûai, yani Allah'ýn çaðrýsýna itaatle cevap vermekle mükelleftirler. Âlemlerin Rabbi olan Allah, bütün mahlûkatý kulluklarýnýn gereðini yerine getirmeye çaðýrmaktadýr. (Ýsmail Râci ve L. Lamia Farûkî, Ýslâm Kültür Atlasý, Ýnkýlâb yayýnlan, Ýstanbul 1991, sh. 205-213).
Ebû Saîd-i Hudrî, bizzat iþittim, diyerek Rasûlullah'in þöyle buyurduðunu rivayet etmiþtir: