Sizden Gelenler( Ýslam Esaslarý )
Pages: 1
Orucun fidyesi By: ehlidunya Date: 28 Temmuz 2012, 14:50:54



Süleyman KÖSMENE

Orucun fidyesi

FÝDYENÝN HÝKMETÝ

Mübarek Ramazan ayýnda herkes orucun hadsiz hudutsuz sevabýna gark olurken, saðlýkla ilgili problemlerimiz dolayýsýyla biz, bu ayýn yüksek sevabýný orucumuzla talep etmeye güç yetiremeyebiliriz.
Hiç gam ve keder yok.
Orucumuzla bu ayýn sevabýna eriþemez isek, niyetimizle ve fidyelerimizle eriþmemiz inþallah mümkündür.
Hiç þüphesiz bu þefkat doðrudan Rabbimizden gelerek, fakirlere dönük bir hibe mahiyetinde tecelli etmiþtir. Kur’ân’da Cenâb-ý Hakk’ýn, “Oruca dayanamayanlar bir düþkünü doyuracak kadar fidye verirler.” 1 emri bu kolaylýðý ilân eder.
Demek, güçsüzlükleri, acizlikleri, hastalýklarý, ihtiyarlýklarý ve sair olumsuz halleri dolayýsýyla oruç tutamayanlar, oruç tutamadýklarý gün sayýsýnca, her güne bir fidye vermek suretiyle bu ibadeti yapmýþ sayýlacaklardýr.

FÝDYE, NE ZAMANA KADAR KURTARIR?

Ali Çiftçi: “Doðumdan sonra oruç tutabilecek olan hamile bir bayan, tutamadýðý günlerin fidyesini Ramazanda vermeli midir?”

Oruç tutamayan hamile bir kadýn, tutamadýðý günlerin fidyesini Ramazan içinde verirse iyi olur. Ramazan içinde veremezse, Ramazan çýkmýþ olsa bile ilk fýrsatta verirse iyi olur; oruç borcundan geçici olarak kurtulmuþ olur.
Çünkü esasen bu fidye kendisini oruç tutmaktan kurtarmaz. Yani doðumdan ve nihayet ihtiyaç devam ediyorsa çocuðun emzirme döneminden sonra, tutamadýðý günleri bire bir kaza etmeli.
Þimdi verdiði fidye ise, daha sonra eðer orucunu kaza etmeye güç yetiremezse onu karþýlar. Dünyanýn elli türlü hâli var. Meselâ ölüm gelse, fidyesini verdiði için Allah’ýn huzuruna borçlu gitmiþ olmaz. Ya da oruç tutmaya engel bir hastalýk zuhur etse, bu fidye kendisine yeterli olur.

FÝDYE, YÜKÜMLÜSÜNE FÝDYE VERÝLÝR MÝ?

Adapazarý’ndan okuyucumuz: “Ramazan orucunu tutmakta zorlanan bir yaþlý komþum var. Orucunun fidyesini verecek. Fakat fidye vermek istediði kiþi de yaþlý ve fidye yükümlüsü. Ona fidye verebilir mi?”

Oruç tutamayan yaþlýlar, tutamadýklarý gün sayýsýnca fidye verirlerse bu kendileri için yeterli olur.
Fidye mümkünse Ramazan ayý çýkmadan verilmeli. Her gün, o günkü orucun fidyesi verilebileceði gibi, topluca ya da bir iki parça halinde de verilebilir.
Fidye, kendisine zekât verilebilecek fakir kimselere verilir. Bu fakirin de yaþlý olmasý ve fidye yükümlüsü olmasý, ona fidye verilmesine engel deðildir. Bilâkis akraba ise, akrabalýk sevabý ile beraber daha faziletlidir.

FÝDYE MÝKTARI NE KADARDIR?
Fidye miktarý, her bir oruç günü için bir fakiri bir günlük (iki öðün) doyuracak kadar para veya belirli miktarlardaki gýda maddelerinden oluþur. Bir fidye miktarý, bir fitre miktarýna eþittir: Buðdaydan yarým sa’; arpa, hurma ve kuru üzümden bir sa’dýr. Sa’ bir hacim ölçüsü birimidir ve bir sa’ yaklaþýk 2.75 litredir; bu da yaklaþýk 3 kilograma denk düþmektedir.
Bu rakamlarý günümüze aktaracak olursak, bir fitre ortalama sekiz buçuk liraya denk düþmektedir. Bir fidye de asgarî sekiz buçuk lira üzerinden verilebilir. (Bu, Diyanetin bu sene için açýkladýðý rakamdýr.) Bu miktar, kiþinin imkâný ölçüsünde arttýrýlabilir.
Fidyenin Ramazanýn içinde verilmesi Ramazan ayýnýn hürmet ve bereketine daha uygun düþmektedir. Ancak daha sonra hastalar iyileþtikleri zaman, verdikleri fidyeye bakmadan tutamadýklarý oruçlarý tutmakla mükellef bulunmaktadýrlar. Bu durumda daha önce verdikleri fidye, sadaka yerine geçer ve makbuldür.

FÝDYE VASÝYET EDÝLÝR MÝ?
Saðlýklarýnda fidyelerini kendileri ödeyemeyenler, öldükten sonra fidyelerinin ödenmesini vasiyet edebilirler. Böyle bir vasiyetin bulunmasý halinde, geride býraktýðý malýn üçte biri fidyeyi ödemeye yeterli ise mirasçýlarýnýn bu bedeli ödemeleri vacip olur.
Vasiyeti yoksa veya malýnýn üçte biri fidyenin ödenmesine yeterli deðilse, mirasçýlarýnýn sýrf hayýr ve fazilet olarak bu fidyeyi kendi mallarýndan kendi rýzalarý ile ödemelerinin makbule geçen bir davranýþ olacaðý muhakkaktýr.

FÝDYE VERECEK GÜCÜ DE YOKSA?
Fidye ödeyebilecek kadar malî güce ve imkâna sahip bulunmayanlardan bu yükümlülük ölümle birlikte düþer. Ancak ölene kadar bu fidyeyi ödeme gayreti içinde olmalarý gerekir.
Güç yetiremediðimiz ibadetler için bize çözüm içinde çözüm sunan Hâlýk-ý Rabb-i Rahîm’e sonsuz þükürler olsun.

Dipnot: 1- Bakara, 2/184.

Ynt: Orucun fidyesi By: sumeyye Date: 29 Temmuz 2012, 15:54:40
s.a.. ; Rabbim'e c.c binlerce kere þükürler olsun..Dinimiz kolaylik dinidir.Ramazan ayinda en çok sorulan sorulardan bir kaçi da bu okunmasina vesile olduðunuz için Rabbim c.c razi olsun kardeþim..
Ynt: Orucun fidyesi By: ceren Date: 22 Mart 2016, 22:28:41
Aleykumselam.Rabbim razi olsun bilgilerden halim abi.Islam dini insani zora sokmaz aksine isini kolaylastirir.Eger kisi oruc tutamayacak halde ise omun yerine on seneki ramazan fidyesi ile yardima muhtac kisileri doyurabilir.
Ynt: Orucun fidyesi By: ikranur 7d Date: 22 Mart 2016, 23:57:51
selamuýn aleykum.
Bu konuyu okuldada iþledik bilgilerimi tazelemiþ oldum. emeðinize saðlýk.
Allah c.c razý olsun.
Ynt: Orucun fidyesi By: HALACAHAN Date: 21 Temmuz 2016, 16:55:26
Kolaylýk dinidir ýslamiyet ..Oruç tutmaya gücü yetmeyen bunun bedelini fidye vererek öder ve ibadetin sevabimi da almýþ olur..
Ynt: Orucun fidyesi By: duyguB7 Date: 27 Kasým 2016, 18:01:07
Esselamu Aleyküm
Bir insanýn bir günlük yiyecek ihtiyacýný karþýlayacak paradýr. Oruç tutamayanlar fidyeyi para olarak verebilecekleri gibi doðrudan bir yoksulu doyurarak da verebilirler. Fidye Ramazan Ayý'nýn baþýnda da sonunda da verilebilir. Ekonomik gücü yerinde olmayanlar fidye vermekle sorumlu deðildirler.
Ynt: Orucun fidyesi By: Yusuf07dy Date: 27 Kasým 2016, 18:29:02
Allah razi olsun bu konuyu okuldada isledik okuyunca hatirladim ve dahada bilgi geldi allah emegi gecen herkezden razi olsun
Ynt: Orucun fidyesi By: Songül nergiz7/d Date: 28 Kasým 2016, 17:35:12
Her kimse rahatsýzlýðý nedeniyle oruç tutamassalar para verirle
Ynt: Orucun fidyesi By: muratb8 Date: 28 Kasým 2016, 19:35:46
Belirli sebeplerden dolayý orucunu tutmayan kiþiler fidyelerini fakir insanlara yardým amaçlý vermelidir.Fidyeyi verirken belir sebepleri olmalý mesela hamile bir kadýnýn oruç tutamamasý gibi daha birçok örnek vardýr.
Ynt: Orucun fidyesi By: HALACAHAN Date: 22 Aralýk 2016, 16:19:15
Güç yetiremediðimiz ibadetler için bize çözüm içinde çözüm sunan Hâlýk-ý Rabb-i Rahîm’e sonsuz þükürler olsun.

radyobeyan