Vakti By: sumeyye Date: 28 Temmuz 2012, 09:20:42
2- Vakti: [861]
Vacip hükmünün sabit olmasý için, adaðýn mutlak, þarta baðlý, yer veya zamanla kayýtlý olup olmamasýna, menzûrun bihin namaz, oruç gibi beüenî, sadaka gibi malî kurbet olup olmamasýna göre deðiþir:
1) Adak mutlak olup, þart, zaman ve yerle kayýtlý deðilse vacip olma vakti, adakta bulunma vaktidir. Hemen yerine getirilir.
2) Adak muallak olursa, þartýn gerçekleþme vakti, adaðýn vacip olma vaktidir. Bu durumda, þarttan önce yerine getirilen adak, borç olarak deðil, nafile olarak yerine getirilmiþ olur.
3) Adak yerle kayýtlý -msl. “þu yerde namaz kýlmak, sadaka vermek adaðým olsun” þeklinde- olursa Ebu Hanife, Ebu Yusuf ve eþ-Þeybanî'ye göre baþka yerde yerine getirilmesi caizdir; Züfer'e göre, mutlaka bu yerde yerine getirilmesi gerekir.
4) Zamanla kayýtlý olursa, hüküm namaz ve oruç veya sadaka olmaya göre deðiþir. Sadaka konusundaki adaðýn vacip olma vakti, adaðýn yapýldýðý vakittir, bu sebeple vaktinden önce de ödenebilir. Namaz ve oruç konusundaki adaðýn vacip olma vakti, Ebu Yusuf’a göre adaðýn yapýldýðý vakittir, bu sebeple vaktinden önce de yerine getirilebilir, eþ-Þeybanî'ye göre kayýtlanan vaktin gelmesi adaðýn vacip olma vaktidir.
Belli vakti olan adaklarda da, namazdaki esaslar dikkate alýnýr ve vacip olma vakti, ya yerine getirmeye baþlama veya vaktin sonudur. Belli vakti olmayanlar için de, Ramazan orucunun kazasý, keffaret vb. dikkate alýnýr veya baþlamayla veya ömrün sonunda yerine getirmeye müsait vakitle vacip olur.