Siret Ansiklopedisi
Pages: 1
Uykusu Ve Istirahati By: saniyenur Date: 26 Temmuz 2012, 13:04:09
Uykusu Ve Istirahati

Hz. Aiþe, Rasûlullah'ýn hurma lifleri ile doldurulmuþ yatakta dinlendiðini rivayet et­miþtir. Hz. Aiþe Ensardan bir kadýnýn kendisi­ne geldiðini ve Peygamber'in bir örtüden ibaret olan döþeðini gördüðünü-rivayet etmiþ­tir. Kadýn geri döndü ve bir yün döþek ile geri geldi. Rasûlullah bunun ne olduðunu sordu­ðu zaman, Hz. Aiþe "Ey Allah'ýn Rasûlü! Ensar kadýnlarýndan biri geldi, senin döþeðini gördü ve sonra (senin için) bunu getirdi." Rasûlullah, Hz. Aiþe'ye döþeði geri gön­dermesini söyledi, fakat Hz. Aiþe evde kal­masýnýn daha iyi olacaðýný düþünerek yataðý göndermedi. Rasûlullah bunu kendisine üç defa tekrarladý ve sonra; "Ey Aiþe! Allah'a and olsun ki, eðer dileseydim Allah, altýn ve gümüþten daðlarýný yanýmda yürütürdü" bu­yurdu. Câbir b. Semure, Rasûlullah 'in evi­ne gittiðini ve onu basit bir döþek üstünde gördüðünü rivayet etmiþtir (Tabakat).

Hz. Aiþe, Rasûlullah için döþek olarak ge­niþ bir aba serdiðini ve onda beraber yattýkla­rýný rivayet etmiþtir. Bir gece Rasûlullah, Hz. Aiþe abayý dörde katladýðýnda eve gel­miþti. Onun Üzerinde uyudu ve sonra bir ak­þam evvel yattýðý yataða ne olduðunu sordu. Hz. Aiþe, "Ey Allah'ýn Rasûlü! Ayný abayý dörde katladým" dedi. "Onu eski haline çevir" buyurdu. Abdullah b. Mes'ud Rasûlullah'ýn evine gittiðini ve onu derisinde izler býrakan bir hasýrda uzanýrken gördüðünü rivayet et­miþtir. Rasûlullah kalktýðýnda Abdullah b. Mes'ud; "Ya Rasûlullah! Hasýrýn üzerine sert­liðinden koruyacak bir þeyler serilmesine ni­ye izin vermiyorsun?" diyerek niyazda bulun­du. Rasûlullah; "Benim bu dünya ile bir iþim yok. Bu dünya bana bir yolcunun bir aðacýn gölgesinde oturduðu ve sonra da kal­kýp gittiði gibidir" buyurdu.

Atâ, bir gün Ömer b. Hattab'ýn Rasûlullah'a gittiðini ve onu hurma lifleri ile doldurul­muþ bir döþekte yatarken gördüðünü rivayet etmiþtir. Yataðýn lifleri vücudunda iz býrak­mýþtý. Ömer'in gözleri yaþarmýþtý. Rasûlullah, Ömer'e bu mahzuniyetinin sebebini sordu­ðunda o; "Kisrâ ve Kayser'in pek çok çeþit ipek halýlarý varken, senin, Allah'ýn mümtaz kulunun bu durumda yaþamasý beni kederlen­dirdi ya Rasûlullah" dedi. Rasûlullah; "Yâ Ömer aðlama; þayet dileseydim daðlar altýn olur ve benimle beraber yürürdü. Dünyanýn Allah katýnda bir sineðin kanadý kadar deðeri olsaydý, Allah kâfirlere ondan hiçbir þey ver­mezdi" buyurdu (Tabakat). Cureyr veya Ebî Cureyr Rasûlullah'ýn kendilerine hitap etti­ði bir sýrada elini Rasûlullah'ýn yastýðýna da­yadýðýný ve yastýðýn koyun derisinden olduðu­nu farkettiðini rivayet etmiþtir (Tabakat).

Enes b. Mâlik, Rasûlullah'ý Ebu Talha'nýn evinde döþemenin üzerinde namaz kýlarken gördüðünü rivayet etmiþtir. Mugîre b. Þu'be, Rasûlullah'ýn üzerinde namaz kýldýðý geniþ bir deri elbisesi olduðunu rivayet etmiþtir. Sâ'id Makburî Rasûlullah'ýn gündüzleri döþemeye serdiði, geceleri mescidin odasýna koyup na­maz kýldýðý hurma yapraklan ile doldurulmuþ bir hasýrý olduðunu rivayet etmiþtir. Ali Kilâbe þöyle rivayet etmiþtir: "Ümmü Seleme'nin evine gittim ve torunu Ümmü Gülsüm'e Rasûlullah'ýn namaz mahallinin ne­resi olduðunu sordum. O da bana küçük bir odada yayýlý bir hasýr gösterdi. Ben hasýrý kal­dýrmaya kalktýðýmda, bunun, üzerinde Rasû­lullah'in namaz kýldýðý hasýr olduðunu söy­ledi. Hz. Aiþe Rasûlullah'ýn namazýný ufak bir hasýr üzerinde kýldýðýný rivayet etmiþtir. Yine Hz. Aiþe þöyle rivayet etmiþtir: "Rasû­lullah hasýrýný mescidden getirmemi istedi. Ben ay hâlinde olduðumu söyledim. O da 'ay hâlinde olmak senin elinde deðildir' dedi." Aiþe bununla Rasûlullah'ýn namazý kýlabilme­si için hasýrýn yayýlmasýný istediðini söyledi.

Abdullah b. Ömer Rasûlullah'ýn ufak bir hasýrda namaz kýldýðýný rivayet etmiþtir. Ve ümmehatû'l-mü'minîn'den Meymûne de Rasûlullah'ýn namazýný ufak bir hasýr üze­rinde kýldýðým rivayet etmiþtir (Tabakat).



radyobeyan