Seferleri By: saniyenur Date: 26 Temmuz 2012, 10:14:53
Seferleri
Hz. Peygamber çok sayýda muhtelif seferlere çýkmýþtýr ama en sýk cihad maksadýyla seferde bulunmuþtur. Hanýmlarý arasýnda kura çeker ve kimin ismi çýkmýþsa o, seferde Hz. Peygamber'e refakat ederdi (Buhari). Hz. Peygamber seferlere Perþembe günleri çýkmaktan hoþlanýr ve seferlere sabah erkenden baþlardý. Ayaðýný üzengiye koyduðunda besmele çeker ve eðere oturduðunda üç kere tekbir getirerek þu âyeti okurdu: "itaat altýna almaya gücümüzün yetmediði bir hayvaný bize teshir eden Allah'ý teþbih ederiz. Muhakkak dönüþ O'nadýr." Sonra da þu duayý ederdi: "Ey Allah'ým! Bu yolculuðumuzda birr-ü takvaya ve razý olacaðýn amellere muvaffak kýlmaný dileriz. Ya Rab! Bizim bu yolculuðumuzu kolaylaþtýr. Yolculuðumuzu kýsa et! Ya Rab seferde yardýmcýmýz ve ehl-ü iyalimizin koruyucusu Sen'sin. Ýlahi! Yolculuðumuzun zorluklarýndan, üzücü manzaralarýndan ve seferden dönerken malýmýza, ailemize ve çocuklarýmýza dair fena haller görmekten sana sýðýnýrým."
Yüksek yerlerden geçerken tekbir getirir ve aþaðýya Ýnince teþbih ederdi. Ashab da seslerini yükselterek kendisine bu tekbir ve teþbihlerde eþlik ederdi. Bir mahalde durduðunda þu duayý yapardý: "Ey Arz! Senin de benim de Rabbimiz Allah'týr. Senin ve sende olan þeylerin þerrinden, sende yaratýlanlarýn ve üzerinde gezip dolaþanlarýn þerrinden Allah'a sýðýnýrým. Yine arslanlann, yýlanlarýn, akreplerin ve bu diyarda yaþayanlarýn, doðuran ve doðanlarýn þerrinden Allah'ý sýðýnýrým." (Zâdü'l-Meâci).
Rasûlullah bir yere girdiðinde þöyle dua ederdi: "Ey yedi göðün ve onlarý üzerine gölge eden herþeyin Rabbi! Ey yedi yerin ve üzerinde yaþayan bütün mahlûkâtýn Rabbi! Ey þeytanýn ve onun saptýrdýklarýnýn Rabbi! Ey rüzgârýn ve onun taþýdýðý bütün þeylerin Rabbi olan Allah'ým! Bu kasabadan ve halkýndan iyilik görmek için Sana dua eder ve bu kasabadan ve bu kasaba halkýnýn kötülüðünden Sana sýðýnýrým." (Ebu Davud).
Medine'ye vardýðýnda ilk olarak mescide gider ve iki rekat namaz kýlardý ve sonra evine giderdi. Ashabýna evlerine gitmekte acele etmemelerini ve hanýmlarýna onlarý karþýlamaya hazýrlanmalarý ve güzelce giyinmeleri için zaman tanýmalarým söylerdi (Ebu Davud).