Alemlere Rahmet By: saniyenur Date: 24 Temmuz 2012, 11:56:02
Alemlere Rahmet
"(Ey Muhammedi) Biz seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik." (21: 107) âyetinin kuþatýcýlýðý, zaman ve mekân itibariyle onun çevresi, bütün insanlýk ufuklarýný aþmaktadýr. Zaman bakýmuýdan kýyamate kadar bütün nesilleri kapsarken, mekân itibariyle de sýnýrsýzdýr ve bütün âlemi kuþatýr. Çünkü Allah, 'biz seni Arabistan yarýmadasýna gönderdik', demiyor. Aksine, "biz seni âlemlere gönderdik" diyor.
Dinler ve mezhepler tarihinde bunun bir benzerine rastlanýlmamaktadýr. Eski bir din olan-Yahudilikte Allah'a yalnýz Ýsrail oðlullarmýn Rabbi nazarýyla "bakýlýr. Allah, kâinatýn yaratýcýsý ve sahibi olarak kabul edilmesine raðmen, O'nun katýnda en sevgili millet, Ýsrail oðullan olduðu telakkisiyle Allah, onlarýn millî tannsýdýr. Eski Ahit kitaplarý, Yahudilerin kutsal kitaplarý Allah'ý Rabbe'l-âlemîn "Âlemlerin Rabbi" olarak nitelendirmez. Kitaplarýnda Hz. Musa, Hz. Harun, Hz. Davud ve Hz. Süleyman'dan bahsederken evrensel bir tema aramak boþunadýr, böyle bir beyan göremezsiniz. Çünkü Yahudilik hiçbir zaman bütün insanlýk için rahmet ve eþitlik dini olmamýþtýr. Yahudiler, Ýsrail oðullarýndan baþkasýna dinlerini yaymayý istemezler.
Hýristiyanlýkta ise, hoþgörü sahibi ve insanlýða dini yaymaya çalýþan Peygamber Hz. Ýsa'nýn bütün bir âleme gönderildiðine dair bir beyaný bulunmamaktadýr. Aksine, Hz. Ýsa:
"Ben Ýsrail evinin kaybolmuþ koyunlarýndan baþkasýna gönderilmedim." (Matta Ýncili, 15: 24), "(Havarilere emrederek) Milletler yoluna gitmeyin, ve Samiriyelilerin þehirlerinden hiç birine girmeyin; fakat daha ziyade Ýsrail evinin kaybolmuþ koyunlarýna gidin." (Matta Ýncili, 10: 5-6). demiþti. Ýsrail oðullarýndan olmayan bazý hastalardan bahsedilip dikkati çekilince Özür dilemiþ ve "ben çocuklarýn ekmeðini köpeðe veren adam deðilim." demiþti. (Matta Ýncili, 15: 26).
Doðu ve Asya dinlerinde ise, özellikle Hind dini, misali verilen dinlerden farklý deðildir. Hatta bazý hususlarda onlarý çok gerilerde býrakýr. Neseb ve soyu takdîs eder. Ýnsanlarý, zâlimce bir takým sýnýflara-kastlara ayýrýr. Aþaðý tabaka olan Sudra'lar(iþçiler)ýn hayatýnýn hiçbir deðeri yoktur. Zaten onlar, Hindu inançlarýna göre, Brahma denilen hayvanýn ayaklarýndan doðduðu için hiçbir sevgiye ve saygýya layýk deðillerdi. Toplumun en üst kademesindeki Brahmanlar için Sudra'lann kanýný akýtmak helâldi. Hinduizm'in kutsal kitabý Veda'larý, Sudra'lann okumalarý þöyle dursun, tesadüfen yoldan geçerken okunuþunu dinlemeleri bile büyük günahtý. Veda'larý okumak, kurban kesmek, tanrýlara adak adamak yalnýz Brahman'larýn hakkýdýr. Allah, onlarý sadece diðer sýnýflara hizmet için yaratmýþtýr. Hindularýn dünyasýnda Âlemlerin Rabbi telakkisini aramak beyhudedir.
Konfüçyüscülük, Taoizm, Þintoizm, eski Türk inançlarý, Caynizm, Sihizm ve Zerdüþtlük gibi diðer dinler de "millî din" hükmünde olup evrensellikten uzaktýrlar.
Ýslâm'ýn tebligatý Hz. Muhammed'i, Âlemlerin Rabb'inden, âlemlere rahmet olarak gönderildiði þeklindedir. Kur'an-ý Kerîm'in bu husustaki beyaný (21: 107) keyfiyet ve kemiyet bakýmýndan mükemmeldir. Rasûlullah'in haiz olduðu büyük þahsiyet, üstün talimat insanlýða yeni bir bereket ve iç huzuru getirdi. Hayata yeniden canlýlýk verdi. Bu sayede onu hastalýklardan, elemlerden kurtardý, güçlükleri halletti,üzüntüleri ortadan kaldýrdý. Rahmet ve bereket yaðmurlarý yaðdý, saadet ve hayýr topraklan neþvü nema buldu. Çorak yerler yeþerdi. Böylece Hz. Muhammed'in peygamberliði sayesinde eþsiz bir kemiyet artýþý oldu, bolluk meydana geldi. Keyfiyette de iyileþme görüldü.
Rahmet, günlük hayatýmýzda sýkça kullanýlan bir kelimedir. Ýnsana fayda ve rahat veren her Þeye rahmet deriz. Rahmetin pek çok çeþidi vardýr. Susamýþ birine bir bardak soðuk su ikramý, yolunu bilmeyen bir garibe yol göstermek, çok sýcak bir günde terleyenleri serinletmek, ananýn yavrusunu þefkatle baðrýna basmasý, babanýn evladým terbiye edip yetiþtirmesi ve hayata hazýrlamasý, öðretmenin öðrencisini okutup ona ilim nimetini aktarmasý, aç birinin doyurulmasý, çýplaðýn giydirilmesi, muhtaç kimsenin ihtiyacýnýn karþýlanmasý... Ýþte hayatýn muhtelif safhalarýnda görülen bu tür þeyler hep rahmet eseridir. Bunlarý herkes takdir eder, bunlarý yapanlara da iyilikleri karþýlýðýnda teþekkür edilir. (H. A. Nedvî, es-Sîretü' n-Nebeviyye).
Rahmet'in en büyüðü ve en üst derecesi, bütün insanlýðý helakten kurtaran Ýslâm'ýn getirdiði rahmettir. Âlemlere rahmet olarak gönderilen Rasûlullah'in rahmeti, diðerleriyle kýyaslanamayacak kadar büyük ve geniþtir.