Siret Ansiklopedisi
Pages: 1
Eserler Ve Etkiler By: saniyenur Date: 23 Temmuz 2012, 12:51:58
Eserler Ve Etkiler

Ýslâm'ýn zirvede olduðu ilk dönem geçip Ýslâm'ýn ortadan kaldýrdýðý cahiliyye yeniden hortlayýnca, þeytan üzerindeki tozlan silkele­yip mücadele için ortaya çýktý ve iktidarýn dizginlerini tekrar ele geçiren dostlarýnýn ba­þýna geçti. Bütün bunlar olurken insanlýk ön­ceki cahiliye devrinde içinde bulunduðu du­ruma tekrar dönmedi. Zira, Ýslâm dünyadaki hâkim konumundan uzak olsa da, halâ orta­daydý. Ardýnda insanlar için yapýlmýþ ve in­sanlarca tanýnan büyük eserler ve önemli ilke­ler býrakmýþtý. Artýk, Ýslâm kendilerine ilk kez açýklandýðýnda insanlarýn gösterdiði yabancý­lýk kalmamýþtý. Bu bölümde bu büyük eserleri ve önemli ilkeleri kýsaca göstermek istiyoruz.

Tek Ýnsanlýk

Arap yarýmadasýnda kabile, aþiret, aile baðlý­lýklarý hüküm sürerken yarýmadanýn dýþýnda da ülke, doðum yeri, renk ve ýrka dayalý bað­lýlýklar yaygýndý. Ýslâm gelip insanlýðýn tek ol­duðunu, ayný kaynaktan geldiðini, bir tek Ýlâh'ýn yönettiðini, renk ve ýrk ayrýmýnýn, ülke ve soy farklýlýðýnýn insanlar arasýnda ayrýlýk, düþmanlýk, soðukluk yaratmayacaðýný, sadece birbirlerini tanýyýp, teþhis etmelerini saðlaya­caðýný, böylece Allah'ýn yeryüzündeki halife­leri arasýnda vazifelerin daðýtýldýðýný, sonunda dönüþün insanlarý yeryüzünde halifesi olarak yaratan Allah'a olduðunu açýklayana kadar in­sanlýk baðlýlýðýn baþka bir çeþidini düþünmek­ten âcizdi. Her þeye gücü yeten Allah Kur'ân-ý Kerîm'de þöyle buyurur: "Ey Ýman edenler! Biz sizi bir erkek ve bir diþiden yarattýk ve birbirinizi tanýmanýz için sizi kabileler ve tai­felere ayýrdýk. Allah katýnda en üstün olaný­nýz, (Allah'ýn emirleri dýþýna çýkmaktan) en çok korunanmýzdýr. Allah bilendir, haber alandýr." (49:13).

"Ey Ýnsanlar! Sizi bir tek nefisten (nefes alan candan) yaratan ve ondan eþini yaratýp ikisin­den bir çok erkekler ve kadýnlar üreten Rab-binizden korkun; adýna birbirinizden dilekte bulunduðunuz Allah'tan ve akrabalýk(baðlan-ný kýrmak)tan sakýnýn. Allah, sizin üzerinizde gözetleyicidir." (4:1).

"O'nun âyetlerinden biri de göklerin ve yerin yaratýlmasý, dillerinizin ve renklerinizin deði­þik olmasýdýr. Þüphesiz bunda, bilenler için ibretler vardýr." (30: 22).

Bunlar teorik ilkeler olmayýp, pratikteki vaký­alardý. Ýslâm birçok ýrk ve renkleri içine alan çok geniþ bir alana yayýldý, hepsini Ýslâm'ýn düzeni altýnda biraraya getirdi. Tevarüs edilen renk, ýrk, sýnýf veya soy gibi özellikler herke­sin birarada kardeþçe yaþamasýný, nitelikleri­ne dayanarak belli bir konuma ulaþmasýný ve insan olarak sahip olmasý gereken deðeri taþý­masýný engellememiþtir.

Ýlkin garip görülüp kabul edilmemesine rað­men, bu geniþ eserler kendini dünyaya kabul ettirdi. Ýlk Ýslâmî hareketin zayýflamasýndan sonra bile tamamýyla reddedilip, garip karþý­lanmadý.

Ýnsanlýðýn bu hareketi müslüman toplumlar gibi gerçekleþtirmesi, üstelik gerekli kurum­larýn eksik olduðu bir yerde uygulamasý imkân dahilinde deðildi.

Ülke, ýrk, ulus, renk, dil gibi çeþitli önemsiz baðlýlýklarýn ve tutuculuklarýn varlýðýnýn de­vam ettiði bir gerçektir.

Yine Amerika ve Güney Afrika'da yaþayan renkli insanlarýn durumu ciddî ve güç bir problem oluþturuyor, yine bu mesele Avru­pa'da varlýðýný daha kapalý bir biçimde sür­dürmektedir.

Her þeye raðmen, bugün insan düþüncesinin en önemli unsuru bir tek insanlýk anlayýþýdýr. Ýslâm'ýn belirlediði bu anlayýþ önemsiz baðlýlýklarý kaldýrýp, azaltýrken zayýf, dayanaksýz kýldý ve teorik açýdan da tüm insan düþüncesi­nin temelini oluþturdu.

Ýlk îslâmî hareket bu kavramý, insan fýtratýnýn potansiyel yardýmýyla belirledikten sonra so­na erdi. Ancak ardýnda yalnýzca bu potansi­yelleri býrakmadý, bilâkis, sahip olduðu kay­naklan insanlýðýn faydasýna sundu. Bugünkü insanlýðýn Ýslâm'ýn mesajýný anlamasý ve uy­gulamasý daha kolaydýr; hayret ve þaþkýnlýk unsuru artýk ortadan kalkmýþtýr.




radyobeyan