İnsanların Eşitliği By: saniyenur Date: 18 Temmuz 2012, 20:48:03
İnsanların Eşitliği
Bütün insanların atası birdir. Hz. Adem ve Havva. Bütün kadın ve erkekler yeryüzündeki bu ilk insan çiftinden meydana gelmişlerdir. Onlar kök itibariyle aynı dine sahiptirler. Ve bir tek dili konuşuyorlardı. Aralarında herhangi bir farklılık yoktu ve sahip oldukları hayatın şartlarından eşit olarak faydalanıyorlardı. Topluma ait önyargılar, sosyal zulümler veya hiçbir insan, grup ya da sınıf için özel ayrıcalıkları yoktu. Çünkü onlar aynı ümmete dahil olmalarının şuurunu taşıyorlardı. Bu hususa Kur'an-ı Kerîm açıkça dikkat çeker: "Ey insanlar, sizi bir tek nefisten (nefes alan candan) yaratan ve ondan eşini yaratıp ikisinden birçok erkekler ve kadınları üreten Rabb'inizden korkun; adına birbirinizden dilekte bulunduğunuz Allah'tan ve akrabalık (bağlarını kırmak)tan sakının. Şüphesiz Allah, sizin üzerinizde gözetleyicidir." (4:1). Nİsâ Suresi'ndeki bu açıklama erkekle erkek ve erkekle kadın arasındaki yakın ve hassas münasebetleri güzel bir biçimde özetlemektedir.
Bu ayette, bir yandan insanlar Allah'ın emirlerine riayet ederek O'nun gazabından sakınmaya çağrılırken diğer yandan bütün kadın ve erkeklerin aynı atadan geldikleri belirtilerek eşit konumda olduklarına ve aralarında yakın münasebet olduğuna dikkat çekiliyor.
Bu nokta üzerinde daha geniş bir şekilde Hucû-rat Suresi'nde durulmaktadır: "Ey insanlar! Biz sizi bir erkek ve bir dişiden yarattık ve birbirinizi tanımanız için sizi cemaatlere ve kabilelere ayırdık. Allah yanında en üstün olanınız (Allah'ın buyruklan dışına çıkmaktan) en çok ko-runanınızdır. Allah bilendir, haber alandır." (49:13). Bu kısa ve özlü ayette insana bir bütün olarak hitap ediliyor. Kur'an birinin diğerine karşı üstünlüğüne ölçü olan temel prensibi açıklıyor. Önce, kadm-erkek bütün insanların kaynağının aynı olduğunu belirtiyor. Sizin ilk atanız birdir, öyleyse aranızda ayırım yapmak için bir sebep yoktur. Kadın olsun, erkek olsun hiçbir kimse özel bir üstünlük ve ayrıcalık hakkı iddia edemez. Sizin yaratıcınız da birdir, anneniz babanız da. İkincisi, sizin ortak bir soydan gelmenize rağmen taifelere ve kabilelere ayrılmanız tabii bir hadisedir. Nüfusun artmasıyla birlikte, insanların aileleri oluşturmaları^ değişik coğrafi alanlarda yerleşmeleri ve bu sebeple renklerinde, özelliklerinde ve farklı dillere sahip olmaları zaruriydi. Buna rağmen böyle tabii değişiklikler erkekle erkek veya kadınla erkek arasında bir çatışma için sebep oluşturmamalıdır.
Üçüncüsü, insanlar arasındaki tek üstünlük ahlâkî üstünlüktür. Bütün kadınlar ve erkekler yaratılış bakımından eşittir, çünkü yaratıcıları aynıdır.' Yaratılış usûl ve esasları aynı olduğu gibi ataları da aynıdır. Bütün diğer şeyler yalnızca nüanstır ve onların, ayrılık ve eşitlik esasının gerçekliği üzerinde tesiri yoktur. Eğer bir erkeğin diğer bir erkek veya erkeğin kadın veya kadının erkek üzerinde üstün olmasını sağlayan bir üstünlük Ölçüsü varsa o da onların hürmetleri, iyilikleri, faziletleri ve Allah korkularıdır. Bu sıfatlarda diğerlerini aşan kimseler, kadın olsun, erkek olsun Allah katında diğerlerine üstün olur.
Bu gerçekleri, yukarıya aldığımız ayetiyle Kur'an-ı Kerim mükemmel bir şekilde ortaya koyuyor. Peygamber da bu İnsanî değerleri muhtelif hadisleriyle mufassalen izah etmiştir. Mekke'nin fethinde Kabe'yi tavaf ettikten sonra şöyle buyurmuştur: "Allah'a hamdolsun ki, üzerinizden cahiliyyenin kirlerini uzaklaştırdı ve sizinle iftihar etti. Ey insanlar! Şüphesiz Rabbi-niz birdir. Atanız da birdir. Hepiniz Adem'in çocuklarısınız. Adem ise topraktan yaratılmıştır. Allah yanında en değerliniz, O'ndan en çok kor-kanmızdır. Arapların Arap olmayanlara hiçbir üstünlüğü yoktur. Üstünlük ancak takva (Allah'tan korkmak ve O'na tam bir inançla inanıp ibadet etmek) iledir. "Sonra o muhteşem müslüman topluluğuna sordu: "Ey insanlar! Tebliğ ettim mi?" , "Evet ey Allah'ın rasûlü!" dediler. "Hazır olanlar, burada bulunmayanlara iletsinler" buyurdu. (Beyhâki).
Yine şöyle buyurmuştur. "Hesap gününde Allah size soyunuzu sormayacaktır. Allah katında en şerefliniz, aranızda en faziletli olan ve Allah'tan en çok korkandır." (Ibn-i Cerîr). Bir başka hadis-i şerifte: "Allah, sizin görünüşünüze ve zenginliğinize değil, kalplerinize ve amellerinize bakar." buyuruluyor. (Müslim ve İbn Mâce). Bu Öğreti yalnızca sözde kalan bir ihtar olarak sınırlandırılmamışlar.
İslam renk, ırk, anlayış farklılığı ve cinsiyet gibi engellerin olmadığı cihanşümul bir topluluk kurmakla bunu uygulama haline getirmiştir. Bu toplumda bütün ulus ve ırklara mensup kadın ve erkekler aynı derecede hiçbir ayırım yapılmaksızın eşit hak ve imtiyazlardan istifade ederler. Dünyanın neresinde yaşarsa yaşasın, hangi ulusa mensup olursa olsun, hangi dili konuşursa konuşsun, kadın-erkek bütün insanlara eşit haklan yalnızca Hz. Muharnmed 'in tebliğ ettiği din vermektedir.
Evlilik ilişkileri: Kur'an-ı Kerîm, kadın ve erkeğe bütün faaliyet alanlarında eşit haklar vermektedir. Şeref ve itibar sahibi olmalarının ölçüleri aynı, başarılı olmak ve ilerlemek için fırsatlar eşit, hayatlarının emniyet altına alın ması, servetin kazanılması ve sarfında eşit! Niye?... Kur'an-ı Kerîm, bize yeryüzündeki her şeyin kendi türünü sürdürmek İçin sevk-i tabii ile bir his taşıdığını ve bu yüzden mizacının kendi türünden bir eşe müsait şekilde yaratıldığını söylemektedir. Bu eş, erkeğin hislerine cesaret ve hız kazandıracak, onun kendi türünün korunması için verdiği mücadele erkeğe güç verecek ve aktivite kazandıracaktır. "Gökleri ve yeri yoktan var eden (Allah), size kendinizden çiftler, hayvanlardan çiftler yaratmıştır. Bu (düzen içi)nde sizi üretiyor. Zatına benzer hiçbir şeyden iki çift (erkek-dişi) yarattık, tâ ki düşünüp öğüt alasınız. "(51:49). Yasin Suresinde: "Ne yücedir O(Allah) ki, toprağın bitirdiklerinden, kendilerinden ve daha bilmedikleri nice şeylerden olan bütün çiftleri yaratmıştır," (36:36) buyruluyor. Bu ayetler çiftleşme veya evlenme (zevciyat) kanununun çok şümullü olduğuna ve yeryüzündeki herşeyi kapsadığına dair hiç bir şüphe bırakmıyor. İnsanlan kuşattığı gibi diğer türleri de kuşatıyor. Eğer bu münasebet biterse tabiatın son derece büyük olan güzelliği, ahenk, ve zerafet, insan mizacına saygı ve sevgi kalmayacaktır. Bir başka deyişle biri diğeri için güzelleştirici olan ve birlikte tabloyu tamamlar şekilde yeryüzündeki tabiat kanunları yaratıcı tarafından tanzim edilmiştir. Evlilik kuralı, benzerliğin etraflı ve tamamlayıcı şeklidir. Kısaca yeryüzündeki her canlı türü, kendi hususiyetlerinin ifadesi için başka bir şeye bağımlıdır. Karşı cins, adı geçen alam oluşturmaktadır. Bu, çiftler arasında var olan bir ilişkidir ve her ikisi de birbirine eşit oranda bağımlıdır. Bunda izzet ve zillet gibi üstünlük veya düşüklüğü gerektiren bir durum sözkonusu değildir. Kur'an-ı Kerim'de, bu ilişkiden şöyle bahsedilir."....Onlar sizin örtünüz, siz de onların Örtülerisiniz..." (2:187).
Bu ayet kadınla erkek arasındaki İlişkinin gaye ve keyfiyetini güzel bir şekilde Özetliyor. (Erkeğin hayatında yalnızca kadının aktif hale getirip aydınlatabileceği bir çok pasif yönün olduğuna dikkat çekilmektedir. Bunun gibi, kadının hayatındaki bir çok alan da erkek olmadan eksik kalmaktadır. Tekâmül ve gelişme, nefret, kızgınlık ve rekabete değil, şefkat, sevgi ve işbirliğine erişmeye yöneliktir. Bu husus, Kur'ân'da anlatıldığı şekildedir: "O'nun ayetlerinden biri de, kendileriyle kaynaşmanız için size kendi nefislerinizden eşler yaratması ve aranıza sevgi ve merhamet koymasıdır. Şüphesiz bunda, düşünen bir topluluk için ibretler .vardır." (30: 21).
Bu ayetler, İslam toplumunda kadının mevkii ve statüsünün tesbiti ve bunlarsız bir İslam toplumunun düşünülemeyeceği temeline dayanmaktadır. (Muhammed Kutub; İslam the Misunderstood Religion, sh. 90-131).
Ynt: İnsanların Eşitliği By: yagmur_7-c Date: 21 Şubat 2014, 17:41:03
İnsanlar kuşattığı gibi diğer türleri de kuşatıyor. Eğer bu münasebet biterse tabiatın son derece büyük olan güzelliği, ahenk, ve zerafet, insan mizacına saygı ve sevgi kalmayacaktır... Bundan ben de çok eminim...
Allah herkesi mutlu, huzurlu yaşatsın..
Ynt: İnsanların Eşitliği By: nurcancortge Date: 21 Şubat 2014, 17:49:21
ALLAH İNSANLARI AYNI ŞEKİLDE YARATMIŞTIR BANA KULUK ETSİN DİYE
Ynt: İnsanların Eşitliği By: yagmur_7-c Date: 21 Şubat 2014, 17:49:50
ALLAH İNSANLARI AYNI ŞEKİLDE YARATMIŞTIR BANA KULUK ETSİN DİYE
evet doğru bir yere değindin
Ynt: İnsanların Eşitliği By: esratüz zehra 2 Date: 21 Şubat 2014, 17:57:59
insan eşitliğinin en iyi uygulanıp en güzel anlatabilen dindir islam dini
dinimizde tüm insanlar eşittir. Yalnızca üstünlük takvadadır diyor fahr-i kainat efendimiz.
Ayrıca ırkçılık yapan bizden değildir diyor yani islam dini insan eşitliğine çok önem veriyor yine
Rabbim Havva anamızı Hz.Ademin başından yaratmadı üstün olmasın diye
ayak kemiklerinden yaratmadı aşağı olmasın diye
kaburga kemiklerinden yarattı eşit olsun diye gerçekten islam dinini ancak tanıyarak anlayıp idrak ederek
ona olan sevgimiz artar.
Ynt: İnsanların Eşitliği By: Rüveyha Date: 16 Aralık 2014, 19:33:47
Esselamu Aleyküm ve rahmetullah. Hİç birimizin bir başkası üzerine üstünlüğü yoktur.Üstünlük sadece takvadadır. Mevlam takvada üstün olanlardan kılsın InsaAllah. Rabbim razı olsun kardeşim.
Ynt: İnsanların Eşitliği By: mevlüdekalınsaz Date: 16 Aralık 2014, 19:57:04
Ve aleykumusselam ve rahmetullahi; Adil olan Rabbimizin yarattıkları arasında böyle bir eşitsizliğin olması söz konusu dahi olamaz..
Efendimizin de buyurduğu gibi üstünlük yalnızca takvadadır..Rabbim idrakımızı artırsın..
inşallah takvadaki üstünlüğü yakalabilenlerden oluruz..Allah razı olsun...
Ynt: İnsanların Eşitliği By: RAMAZAN 7/D Date: 12 Şubat 2015, 15:43:45
Ve Aleykümüs Selam. ALLAH (c.c.) insanları eşit yaratmıştır. Ne erkek kadından ne de kadın erkekten üstündür. Sadece bir üstünlük vardır ki o da ALLAH'a ibadet etme ALLAH'tan korkma ve ALLAH'ı gerçekten sevme derecesidir. Çünkü Yüce ALLAH bizleri sadece ona ibadet edelim diye yarattı.
Ynt: İnsanların Eşitliği By: Burcu7 Date: 12 Mart 2015, 18:58:05
İnsanı ALLAH yaratmıştır yaratıcısı ve yarattığı aynıdır bu şekilde her insan eşittir
Ynt: İnsanların Eşitliği By: selçuk 8-B Date: 16 Mart 2015, 16:56:18
Her kez eşittir Bu eşitliği saglayanda yuce rabbimizdir...
Ynt: İnsanların Eşitliği By: -merve-7d- Date: 16 Mart 2015, 17:16:50
Her insan eşittir bence din , dil , ayrımı yapmak çok saçma sonuçta hepimiz Adem as.ve Havva as. dan gelmekteyiz ve hepimiz eşitiz
Ynt: İnsanların Eşitliği By: yasin8c Date: 16 Mart 2015, 18:02:04
Allah kız ve erkekleri eşit yaratmıştır , bu eşitligi saglayanda Allahtır .
Ynt: İnsanların Eşitliği By: SEVİLAY AKTAY 8/B Date: 16 Mart 2015, 18:15:24
Peygamberimiz, insanların birbirlerine karşı hiçbir ayrıcalık ve üstünlüklerinin olmadığını, aynı hak ve sorumluluklara sahip olarak dünyaya geldiklerini belirtmiş.“İnsanlar tarağın dişleri gibi eşittir " Hiç kimsenin başkası üzerinde bir üstünlüğü yoktur.” Hepimizin atası birdir. Bu nedenle hepimiz aslında kardeşizdir . Herkese eşit davranan insana en güzel örnek HZ . Muhammed (s. a. v)' dir. O zengin fakir ayrımcılığı yapmaz herkese eşit davranırdı . Allah bizleri de peygamber efendimiz gibi ayrımcılık yapmayan herkese eşit davranan kullarından eylesin :)
Ynt: İnsanların Eşitliği By: sultan aktay Date: 08 Nisan 2015, 18:48:58
paylaşım iiçin allah razı olsun
Ynt: İnsanların Eşitliği By: Haktan7/b Date: 08 Nisan 2015, 18:50:01
Ve Aleyküm Selam . Her İnsan Eşittir . Allah Her İnsanı Eşit Yaratmıştır . Paylaşım İçin Allah Razı Olsun .