Hikmetleriyle Ramazan orucu By: ehlidunya Date: 18 Temmuz 2012, 15:18:56
Süleyman KÖSMENE
Hikmetleriyle Ramazan orucu
Ýzmir’den okuyucumuz: “Ramazanda oruç tutmanýn ne gibi hikmetleri vardýr?”
Her zaman ibâdet yapmanýn en önemli hikmeti emirdir. Yani Allah’ýn emretmiþ olmasýdýr. Gâyesi de Allah’ýn rýzâsýný kazanmaktýr. Bundan baþka elbette ibadetlerin kendi yapýsýna, özelliðine, türüne ve niteliðine göre kendisine mahsus hikmetleri de vardýr.
Risâle-i Nur’da Ramazan’da oruç tutmanýn hikmetlerine, “O Ramazan ayý ki, insanlara doðru yolu gösteren, apaçýk deliller taþýyan ve hak ile bâtýlýn arasýný ayýran Kur’ân, o ayda indirilmiþtir.” 1 âyetinin tefsiri olarak özel bir risalede yer verilmiþtir.
Bedîüzzaman Ramazan Risalesi’nde, orucun, Ýslâmiyet’in beþ þartýnýn birincilerinden olduðunu ve Ýslâm þeâirinin en büyüðü bulunduðunu bildirmiþ; bu ayda oruç tutmanýn çok hikmetlerinden baþlýcalarýný þöyle zikretmiþtir:
1) Ramazanda oruç tutmakla insan Cenâb-ý Hakk’ýn terbiye edicilik sýfatýný tanýr ve bizi Allah’ýn büyük bir disiplinle terbiye altýna aldýðýný fark eder.
2) Ramazandaki oruçla tok açýn hâlini, zengin fakirin halini, üst sýnýf alt sýnýfýn halini anlar. Toplumda her bir sýnýf birbirine yardýmcý olmaya ve el uzatmaya hazýr bir mâneviyât kazanýr. Büyüklerin küçüklere, zenginlerin fakirlere, yüksek sýnýflarýn alt sýnýflara eðilmesi ve el uzatmasý neticesinde ise, sosyal hayatta maddî-mânevî düzen ve âhenk saðlanýr, toplum barýþý temin edilir, toplum fertleri arasýndaki uçurumlar ortadan kalkar.
3) Ramazandaki oruçla insan kendi dünyasýnda iç huzur ve saadete kavuþur. Günahlardan arýnýr ve ruh terbiyesine ulaþýr.
4) Ramazandaki oruçla insan, baþ düþmaný olan nefsini terbiye eder, ýslâh eder ve iyi ahlâka yönlendirir.
5) Ramazandaki oruçla Allah’ýn nimetlerine umûmî, anlamlý, kapsamlý ve farklý bir üslûpla fiilî bir þekilde þükür yapýlmýþ olur.
6) Ramazandaki oruçla her zaman faydalanýlan günübirlik lezzetler terk edilerek, Kur’ân’ýn indirildiði ay olan Ramazanda Kur’ân’ý indiren yüksek irâdeye, Kur’ân’ýn indiriliþ sürecine ve bizzat Kur’ân’a, mânevî bir bayram hüviyeti ve sevinci içerisinde saygý duyulur. Kur’ân’a mukabele edilir ve Kur’ân baþ tacý yapýlýr. Kalpler Kur’ân’ý anlamaya hazýr þekilde motive edilir.
7) Ýnsan dünyaya, âhirete dönük ticâret yapmak ve âhiret hesabýna azýk toplamak için gelmiþtir. Ramazandaki oruçla, geliþ amacýna ve kâbiliyetlerine uygun olarak çok yüksek kârlâr kazanýr, çok kazançlý ticâretler yapar, çok gýdâlý azýklar elde eder ve çok verimli ekimler ve hazýrlýklar yapar.
8) Ramazandaki oruçla insan günübirlik saðlýk ve sýhhatine yönelik adýmlar atmýþ olur. Ýnsan midesi istirahata çekilir, hazým kolaylaþýr ve insan sabra alýþýr.
9) Ramazandaki oruçla nefis Rab deðil, kul olduðunu hatýrlar, firavunluðu býrakýr. Kulluða ikna olur, kulluktan râzý olur. Rab olarak sadece Rabb’ini bilir. Kendisinin âciz bir kuldan ibâret olduðunu kavrar.
Bediüzzaman’a göre, Cenâb-ý Hak yeryüzünü büyük bir nimet sofrasý þeklinde yaratmýþ ve bütün nimet türlerini hiç kimsenin ummadýðý þekilde o sofraya dizmiþtir. Canlýlarý merhametle, þefkatle, eksiksiz biçimde ve bizzat terbiye ettiðini her ihtiyaç sahibine sayýsýz nimetleriyle göstermiþtir. Oysa insan çoðu zaman nimetlerin bu eþsiz diziliþini görmemekte, her saniye vazgeçemediði nimetler için bile gaflet içinde sebeplere takýlýp kalmakta ve Allah’ýn eþsiz bir þefkatle nimetlendirdiðinin farkýnda olmamakta, Allah’ýn kadir ve kýymetini kavrayamamaktadýr.
Ramazan-ý Þerifte ise mü’minler, emir dinlemeye hazýr muntazam bir ordu hükmüne geçmektedir. Öyle ki, bütün insanlar, Kâinat Sultanýnýn sofrasýna ve ziyâfetine dâvetlidirler.
Düþünün ki: Bu dâvete icabet eden mü’minler akþama yakýn saatlerde, dâvete icâbetin bir gereði olarak sofra baþlarýna geçmiþlerdir. Önlerine mükellef bir sofra açýlmýþtýr. Ýçinde yok yoktur. Her þey itina ile bir bir dizilmiþtir.
Fakat hiç kimse elini sofraya uzatmýyor. Herkeste sessiz bir itaat, sessiz bir boyun eðiþ, sessiz bir emir bekleyiþi vardýr! Herkes Kâinat Sahibinin “Buyurunuz!” emrini bekliyor gibi bir ibadet tavrý içindedir. Böylece, Allah’ýn görkemli, haþmetli, þefkatli, çok geniþ ve çok kapsamlý rahmet eserlerine karþý mü’min, kapsamlý, geniþ ve muntazam bir ibadet disiplini içinde cevap veriyor, mukabele ediyor. Allah’ýn yüksek þefkat ve sonsuz merhamet sahibi olduðunu fark ediyor.2
Ýnsan bu yüksek þerefe ancak oruçla ulaþýyor.
DUÂ
Ey Mabud-u Bilhak! Bizi makbul ibadete, mebrur hacca, meþkur sa’ye, maðfur amele, halis sýyama (oruca), muhlis kýyama nail eyle! Bizi Ramazan’a ulaþtýr! Maðfiretine dâhil kýl! Þefaate nail kýl! Rýzana erdir! Cennetine dâhil eyle! Cehenneminden azat eyle! Âmin!
Dipnotlar:
1- Bakara Sûresi: 185; 2- Mektûbât, s. 387, 388.
Ynt: Hikmetleriyle Ramazan orucu By: Hafsa Nur 6.D Date: 23 Aralýk 2014, 20:42:55
Hac, kendi ile evvelkisi arasina, Ramazan da evvelki ile arasina, Cuma da evvelki ile kendi arasina kefarettir. (Gunahi da anadan dogma temiz olur)
Ramazan ayi geldiginde Cennet kapilari acilir, Cehennem kapilari kapatilir, seytanlar da baglanir. Bir munadi Ramazan bitinceye kadar soyle nida eder: “Ey hayra talib olan kos, Ey serri istiyen, azalt (terk et).”
Ramazanda on gun itikaf etmek (son 10 gunu ibadetle mesgul olmak), nafile iki hac ve iki umre gibidir.
Ramazanda Cennet kapilari acilir. Cehennem kapilari kapanir. Seytanlar baglanir ve her gece bir munadi soyle nida eder: “Ey hayir sahibi, hayrini yap. Ve ey ser sahibi, biraz geri dur.”
Size mubarek Ramazan ayi geldi. Niyetinizi takdim edin ve nafakanizi da genis edin. (Ibadet ve oruc icin)
Ramazanda Allah’i zikreden magfiret olunur. Ve o ayda Allah’dan dilekte bulunan kimse de mahrum edilmez.
Allah (z.c.hz.) Ramazanin her gecesi iftar zamaninda bir milyon kisiyi Cehennemden azad eder. Cuma’nin her saatinde de, hepsi cehennemlik olan yine bir milyon kisiyi Cehennemden azad eder.
Bir kimse hac ve umre etse de ayni sene icinde olse, Cennete girer. Kim Ramazan orucunu tutsa sonra olse Cennete girer.
Bir kimse Ramazan orucunu inanarak ve sevabini umarak tutarsa, gecmis gunahlari magfiret olur.
Bir kimse Ramazan orucunu tutar ve ona ilaveten Sevval’den alti gun tutarsa, butun seneyi oruc tutmus gibi olur.
Dort geceyi ihya edene Cennet vacib olur: Arefe’den bir evvelki (terviye) gecesi, arefe gecesi, kurban bayrami gecesi, Ramazan bayrami gecesi.
Bir kimse Ramazan da inanarak ve sevabini umarak Kiyamul-leyl (teravih namazi) kilsa gecmis gunahi magfiret olur.
radyobeyan